home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Adomány a jövő nemzedékének a nemzeti összetartozás napján
Kónya-Kovács Otília
2020.06.04.
LXXV. évf. 23. szám
Adomány a jövő nemzedékének a nemzeti összetartozás napján

Muzslyán tizenkét kisgyermekes, illetve várandós édesanyának adott át babacsomagot Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója, valamint Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

A házigazdák nevében Kalapis Stojan atya muzslyai plébános, az Emmausz fiúkollégium vezetője köszöntötte a kismamákat és az adományt átadó vendégeket, akik már több alkalommal is jártak Muzslyán, az Orvosmisszió különféle szűrővizsgálatait végezve, illetve az adományaik átadásakor.

Grezsa István miniszteri biztos elmondta, hogy a trianoni békediktátum centenáriuma jegyében, ebben az esztendőben a szórványvidékeken megszülető magyar gyermekek részére adják át a babacsomagokat a Karitásszal közösen. „Ez a csomag az életkezdéshez nyújt segítséget, de elsősorban egy jelkép, az élet tisztelete és védelme iránti jelkép mellett a megmaradás jelképe, hogy száz esztendőn át nyelvében és kultúrájában megmaradt a magyarság itt a Kárpát-medencében” — hangsúlyozta a miniszteri biztos, majd hozzáfűzte, hogy „mivel egy embernek két keze van, az egyik kezünkkel ezt a babacsomagot nyújtjuk át, a másikkal pedig, azt gondolom, hogy száz év után a fájdalmat és a veszteséget mindig is észben tartva, de lezárva egy korszakot, a velünk élő testvérnépek felé kell kezet nyújtanunk, hogy a közös érdekeink írják felül a nemzeti türelmetlenségek és a rossz lelkiismeret okozta sebeket, közös hazánknak tekintve a Kárpát-medencét”.

Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója a segélyszervezet tevékenységének kettős üzenetére is rámutatott. Egyrészt a törődés, az odafigyelés, az összetartozás érzésének az erősítése a cél, másrészt viszont a tartalom, mely a csomagban van, a kellékek, melyeknek az édesanyák nap mint nap hasznukat veszik: kenőcsök, lázmérők, babaruhák, pelenkák. „Amikor a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezünk, akkor különösen szeretnénk kifejezni ezt az összetartozást, a törődést, az anyaországhoz való tartozást is, amelyek részben e csomagok által, részben pedig azokon a programokon keresztül, amelyeket a Katolikus Karitász szervez, eljutnak a Délvidékre vagy éppen Kárpátaljára vagy a Gyimesekbe, a határvégekre is, ahol még szórványban élnek magyarok” — mondta Écsy atya.

A tervek szerint a babacsomagokat a Karitász minden határon túli várandós magyar édesanyára kiterjeszti.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..