Admirálisok előnyben

Admirálisok előnyben

Pontosan 525 esztendővel ezelőtt Kolumbusz Kristóf a Guanahani-sziget partjainál horgonyozott le hajóival, és fedezett fel egy új világot.

Az admirális a szigetet San Salvadorra, avagy Szent Megváltóra keresztelte. Kolumbusz mindvégig úgy gondolta, hogy az új kontinens nem más, mint Kelet-India. Amerigo Vespucci olasz felfedező és térképész viszont a későbbiekben rájött, hogy az új terület egy feltáratlan, egyedülálló kontinens. Azóta találgatják, hogy vajon ki vagy kik fedezhették fel Amerikát.

A történelem során számos nép, illetve népcsoport szerette volna magához ragadni az új kontinens felfedezésének dicsőségét. A versengés a jégkorszaktól napjainkig tart. Legutóbb, néhány évvel ezelőtt a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan állította merészen, hogy a muszlim hajósok már jóval Kolumbusz előtt jártak Amerikában. Az államfő pontos dátumot is közölt, ismeretei szerint a muszlimok 1178-ban, tehát jó háromszáz esztendővel a spanyolok és a portugálok előtt hódították meg az Újvilágot. Sokan úgy tartják, hogy a muszlimokon kívül a kínaiak, a polinézek és a vikingek is jártak már Amerikában, sőt, némelyek még a hivatalosan elfogadott kolumbuszi felfedezést is korábbi időszakra datálják.

A legújabb kutatási eredmények azonban jóval meghökkentőbb teóriákra késztetik a tudósokat. Nemrég Brit Columbia közelében, a Trinket-szigeten egy 14 000 éves település maradványaira bukkantak a föld alatt. A falu minden bizonnyal a történelem legrégebbi települései közé tartozik. Bizonyos vélemények szerint a falu feltárásával az Észak-Amerikát meghódító népek legelső nyomaira bukkanhattak. Ha viszont azt vesszük alapul, hogy a Bering-szoroson már 30 000 évvel ezelőtt létezett egy átjáró, melyen szibériai ősemberek érkezhettek az amerikai kontinensre, akkor a 14 000 éves település viszonylag fiatalnak számít.

A licitnek azonban még nincs vége. Richard Cerutti régész és csapata az ősemberek amerikai megjelenését 130 000 esztendővel ezelőttre teszi. Szóval mindig lehet mélyebbre ásni, az Amerika első felfedezője címért vívott verseny még javában tart, ám az admirálisok és a hajóskapitányok továbbra is mindenképp előnyt élveznek.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Admirálisok előnyben
Heti Jegyzet
Admirálisok előnyben
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink