home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Adjon erőt keresztjeink hordozásához
DAUTBEGOVICS Zoltán
2008.09.24.
LXIII. évf. 39. szám
Adjon erőt keresztjeink hordozásához

Szűz Mária születése napja alkalmából, szeptember 7-én és 8-án az idén is mintegy öt-hat ezer hivő zarándokolt el a doroszlói Szűz Mária-kegyhelyre. Az ünnepi magyar püspöki szentmisét ft. dr. Seregély István egri érsek atya mutatta be. A papság sokasága több tíz lobogó és harangszó kíséret...

Szűz Mária születése napja alkalmából, szeptember 7-én és 8-án az idén is mintegy öt-hat ezer hivő zarándokolt el a doroszlói Szűz Mária-kegyhelyre. Az ünnepi magyar püspöki szentmisét ft. dr. Seregély István egri érsek atya mutatta be. A papság sokasága több tíz lobogó és harangszó kíséretében, a doroszlói és gombosi Mária-lányok menetével (vállukon a Szűzanya szobrával) vonult a szabadtéri oltárhoz, ahol a ft. Szakály József plébános vezette kórus a hivőkkel együtt, a Máriát dicsérni, hívek, jöjjetek... kezdetű éneket énekelte.
Dr. msgr. Pénzes János örömét fejezte ki ft. dr. Seregély István érsek atyának, hogy immáron másodszor is eleget tett a meghívásnak. Az érsek úr üdvözlőbeszédében minden résztvevőt köszöntve annak a gondolatának adott kifejezést, hogy valamennyien, akik Nagyasszonyunknak tiszteljük Jézus anyját, boldog születésnapot kívánjunk neki. ,,Boldog születésnapi jókívánságtól hangos ma az ég, és ennek a visszhangja csendül a mi ajkunkon, amikor ezen a napon, Kisboldogasszony ünnepén, Isten oltára előtt az å tiszteletére ajánljuk fel ezt a szentmisét. Kérjük, hogy járjon közben értünk az å drága Szent Fiánál, és megmaradjon fölöttünk oltalma. Tegye eredményessé munkánkat, őrizze otthonunkban a békességet és a szeretetet, adjon erőt a minden emberi élettől elválaszthatatlan keresztjeink hordozásához' -- mondta az érsek úr.
Ft. Verebélyi Árpád, a kegyhely őre köszönetet mondott az érseknek és a megyés püspöknek, aki évek hosszú sora óta eljön és hozzájárul a Szűzanya születése napja megünnepléséhez, továbbá a közéleti személyiségeknek, akik megpróbálnak segíteni ezen a közösségen. A vendégek között ott volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, tartományi gazdasági titkár, Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja a kedves nejével, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap alelnöke, Szilágyi Dorottya, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Csóré Róbert, Kishegyes polgármestere, Pék Zoltán, Zenta polgármestere, Bús Ottó tartományi képviselő, Beszédes Ernő, a magyarkanizsai kkt alelnöke, Lovas Ildikó, Szabadka művelődési tanácsosa, Csikos János tartományi segédtitkár, Péter István, a Dunatáj Civil Szervezet elnöke, Szrdics-Nagy Natália polgármesteri asszisztens, Pelt Ilona tartományi képviselő, a Dunatáj CSZ titkára, Nemanja Delić és Zoran Miler, a zombori kkt elnöke és alelnöke, s végül, de nem utolsósorban Holló Róbert, a doroszlói hk elnöke. ,,Mindnyájuknak hálával és tisztelettel adózom az áldozatvállalásért, s remélem, hogy a közeljövőben hozzáfoghatunk a kegyhely felújításához, s jövőre már a felújított kegyhelyen ünnepelhetjük a Szűzanya születése napját' -- hangoztatta a kegyhely őre.
A hivők valamennyien szívesen jönnek. Az egyik megkérdezett elmondta, hogy van egy imacsoportjuk, s azzal jött el megköszönni a Szűzanya segítségét. Egyébként már hat-hét éve járnak a doroszlói kegyhelyre. Dr. Kovács László Miskolcról érkezett: ,,Ott dolgozom mint orvos, egyébként bácskiskúni, Kalocsa melletti helységből származom. Nagyon érdekelnek a bácskai részek. Tavaly jártam Aracson. Szeretek búcsúkba járni, s mivel tudom, hogy Kisboldogasszony-napkor van Doroszlón a magyar nép nagy búcsúja, elterveztem, hogy eljövök. Velem tartott az édesanyám és a bátyám is. Jövetelemet felajánlom a családomért, a katolikusságért, a magyarságért és a magyar nemzet egységéért'. Szerdai Jolán Óbecséről érkezett: ,,Az embernek mindig van valamilyen öröme-bánata, amelyet a Szűzanyával szeretne megosztani. Busszal jöttünk, az unokám is itt van velem'. Az unoka is bemutatkozik: Szerda Zsófi a neve, hetedik osztályba jár, kitűnő tanuló, s azt mondja, hogy jövőre is el fog jönni. Gál Magdolna a férjével és a gyermekükkel, valamint az édesapjával és az anyósával érkezett Kishegyesről: ,,Minden évben eljövünk, hogy hálát adjunk a Szűzanyának, amiért egész évben vigyáz és óv bennünket, s kérjük, hogy sose hagyjon el minket.'

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..