home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Adhatnál aranyhalat
(Tha)
2015.06.17.
LXX. évf. 24. szám
Adhatnál aranyhalat

A fennállásának 45. évfordulóját ünneplő csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület az alapítója és első elnöke emlékére meghirdette a Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozót. A hétvégén megtartott versenyre csaknem ötven főként általános iskolás diák jelentkezett. Míg az alsósok és a felsősök kategóriája népes volt, a középiskolások és a felnőttek csoportjában jóval kevesebben jelentkeztek.

Az egybegyűlteket Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke köszöntötte, majd rövid alkalmi műsor következett, melyben fellépett Balunović Anna, a Füzike leánykar, a Barna Gesztenyék citeracsoport és a Csalogány asszonykórus.

A versmondók teljesítményét a Krnács Erika előadóművész, Dudás Károly író és Kónya Sándor versénekes összetételű bírálóbizottság értékelte. A jó kiállással és a bátran vagy éppen nagy izgalommal előadott hosszabb-rövidebb versek és prózák után, amíg meg nem született a döntés, a jelenlévők Tóth Rozáliával csókai dalokat tanultak. Az oktatásban Rózsi mamának Mihók Attila citerás segédkezett. Fáradozásuk nem volt hiábavaló, a gyerekek és kísérőik a terembe visszatérő zsűrit a Kis csókai libajárás című népdallal fogadták.

Krnács Erika értékelése és jó tanácsai után a legjobbak könyvjutalmat kaptak. A szervezők gondoskodtak róla, hogy mindegyik csomagba kerüljön legalább egy Cs. Simon István kötetei közül.

Az alsósok kategóriájában a negyedik osztályos bácsgyulafalvi Zsoldos Dorina bizonyult a legjobbnak, a második helyet a csókai Jaksa Dominika, a harmadikat Tóth Nikoletta (Hódegyháza) szerezte meg, különdíjat Habram Bence (Csóka) és Losonc Maja (Csóka) kapott. Az ötödik és a hatodik osztályosok közül Bicskei Armand (Móra Ferenc MME) első díjas, Kovács Halmai Martin (Csóka) második, Kojić Anna (Csóka) harmadik, Krizsán Szabrina (Ada) és Gulyás Adrienn (Csóka) pedig különdíjas lett.

A hetedik-nyolcadik osztályosok csoportjában az első helyezést Kovács Dorina (Móra Ferenc MME), a másodikat Monoki Tóni (Csóka), a harmadikat Fodor Mónika (Padé), a különdíjat pedig Tóth Kinga (Csóka) érdemelte ki.

A középiskolásoknál a zsűri Dupák Fannit találta a legjobbnak, őt követte Kovács Bertina és Beszedics Adrienn — mindhárman a csókai Móra Ferenc MME Kék cinkék irodalmi csoportjának tagjai.

A felnőtteknél Tóth Líviának (Móra Ferenc MME) az első, Kónya-Kovács Otíliának és N. Czirok Ferencnek (Sziveri János Művészeti Színpad, Muzslya) a második díjat ítélték oda, Oláh Anna (Móra Ferenc MME) pedig különdíjjal tért haza.

A rendezvény után a szervezők és a részvevők egy csoportja a csókai temetőben tiszteletét tette Cs. Simon István sírjánál.

Adhatnál aranyhalat — hallhattuk felvételről a költő, majd néhány versenyző tolmácsolásában is a tanulságos, szívet melengető költeményt. Ha aranyhalat nem is, de valamiféle szellemi útravalót, kapaszkodót az előttünk lévő hétköznapokhoz mindenki kapott ezen a rendezvényen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..