home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Addig nem fogy el Istenünk, amíg hittel szól énekünk!
Martinek Imre
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám
Addig nem fogy el Istenünk, amíg hittel szól énekünk!

Gachal János (1881. június 28—1944. novembere) lelkipásztorukra emlékeztek a közelmúltban a torontálvásárhelyi református egyházközségben

Mottó: „...és imát mondok hálát adva Istenben való nagy bátorságáért.”
(Dr. Csete-Szemesi István, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Feketics, 1999. augusztus 27.)
     
Az 1944—45. évi délvidéki atrocitásokban mártírhalált halt Gachal János (1881. június 28—1944. novembere) lelkipásztorukra emlékeztek a közelmúltban a torontálvásárhelyi református egyházközségben. A több mint debellácsi vonatkozású esemény feltérképezésében Tatár Erzsébet amatőr helytörténész is szerepet vállalt. Közreműködése révén a Duna Televízió tévéstábja nemcsak a bánsági részek szépemlékű püspökének szolgálati stációit járta körbe, hanem Újvidéken élő leányunokáját, özvegy Farkas Lászlóné Mohácsy Ilonát is felkereste. A falu patinás templomában megtartott vasárnapi istentisztelet után emlékműsor következett az egyházközség Gyülekezeti Otthonában. Nt. Gyenge Károly lelkész úr méltató gondolatai után a különös kegyetlenséggel elveszejtett egyházi elöljáró versei közül olvasott fel néhányat három diáklány, majd a Dalárda férfikara előadta az Árván nőttem, édesanyám nem nevelt fel engem... kezdetű, évtizedekig indexen tartott Gachal-nótát.
Köszöntőbeszédében Mucsányi János, a Duna Televízió  szerkesztő-riportere kiemelte, hogy számukra ezek az alkalmak olyanok, mint virágnak a tiszta harmatcsepp, vagy a szomjazó embernek a hűs patak vize. Mert a kamerák által rögzül ugyan a szó és a mozdulat, de a huszonnegyedik óra utolsó minutájában a múltba forduló, a jövőben ezáltal is tudatosan bizakodó és építkező közösségek lelkesedését sokkal mélyebben issza be magába a közvetítő. S talán a közönség is, amelynek szól — de ezt a megjegyzést már a cikkszerző tette hozzá.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..