home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Abszurd drámák valósága
(—)
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
Abszurd drámák valósága

Miközben továbbra sem tudni semmi érdemlegeset a kormányátalakítás kontra rendkívüli választások kérdéskörében, Vesna Pešić közgondolkodó súlyos szavakkal bírálta a népszerűség csúcsát ostromló haladó pártvezért, Aleksandar Vučićot. A hét két abszurd drámának is beillő történetet is produkált: Dikić csendőrparancsnok előbb belebukott egy gyilkosságba, hogy két nap múlva már őt nevezzék ki a rendőrség igazgató-helyettesévé. Egy szörnyű balesetben pedig életét vesztette egy tizenhét éves lány — Željko Mitrović médiamogul fia gázolta halálra.

A kormányátalakítás választásokhoz fog vezetni?

Slavica Dukić Dejanović egészségügyi miniszter, akinek a széke a sajtóértesülések szerint inog, úgy nyilatkozott, hogy a kormányátalakítás reális opció, ugyanakkor a rendkívüli választások kiírását sem zárta ki a szocialisták magas rangú politikusa. Mint fogalmazott, erre akkor kerülhet sor, ha „egyes célok nem a megfelelő ütemben valósulnak meg”. (Beta)

Dačić kizárta a választások lehetőségét

Ivica Dačić miniszterelnök párttársának ellentmondva viszont úgy nyilatkozott, hogy nem lesznek rendkívüli választások, nem is beszélt erről Aleksandar Vučićtyal, a haladók elnökével. A miniszterelnök szerint egy esetleges választás leállítaná az Európai Unióval kezdődő csatlakozási tárgyalásokat, ugyanakkor a kormányt is megakadályozná a munkanélküliség elleni harcban.(Beta)

Dinkićet kitessékelik a kormányból?

A Večernje novosti a múlt pénteken viszont már arról cikkezett, hogy Mlađan Dinkić nem hajlandó beáldozni sem önmagát, sem Suzana Grujbešićet, illetve Verica Kalanovićot, így a szocialisták és a haladók a kormányátalakítás után nem tartanak igényt az Egyesült Régiók támogatására.(Večernje novosti)

Vesna Pešić: A haladók mobbingolják a kormányt

Terjedelmes cikket közölt a mérvadó Danas c. napilapban Vesna Pešić ismert szerb közgondolkodó. Pešić, aki polgári és liberális nézeteivel évtizedek óta a progresszív Szerbia egyik vezéregyénisége, körülbelül egy éve üdvözölte a haladók győzelmét, mivel úgy vélekedett, hogy mindez hozzájárulhat Boris Tadić egykori államelnök és a Demokrata Párt nepotista politizálásának a megszüntetéséhez. Pešić asszony most pedig kritikákkal illette Aleksandar Vučićnak a kormányátalakítással kapcsolatos hozzáállását. Az ismert közgondolkodó azzal vádolja a haladókat, hogy mobbingot alkalmazva megfélemlítik a koalíciós partnereiket, s ezért az elítélendő helyzetért elsősorban Aleksandar Vučićot terheli a felelősség. Mindez Vesna Pešićet a demokraták egykori hatalomgyakorlási technikájára emlékezteti. „Ha azt gondolják, hogy ez nem látszik, azt üzenem nekik, hogy nagyon is látszik” — üzente Pešić asszony a haladóknak.(Danas)

Dikić bukása és feltámadása

A szerb abszurd dráma tökéletes, rég nem látott változatát volt alkalmuk végigizgulni a szerbiai újságolvasóknak a múlt héten. Az történt, hogy a hét elején rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója, s közölte, hogy élete legnehezebb döntését meghozva, azonnali hatállyal kérelmezni fogja Ivica Dačić miniszterelnök-belügyminiszternél Bratislav Dikićnek, a csendőrség parancsnokának a leváltását. A kétes hírnevű, a sajtóban az utóbbi időben maffiaügyekkel összefüggésbe hozott csendőrparancsnok bukását az a brutális kettős gyilkosság okozta, amelyet a parancsnoksága alá tartozó különleges egység egyik tagja követett el Jagodinában. A polgári értelmiség nagy megkönnyebbüléssel és mondhatni kitörő örömmel fogadta Dikić távozását, s elsősorban azt az indoklást, hogy mindenkinek viselnie kell a felelősséget a rábízott területen, ám az öröm igen gyorsan ürömbe fordult át: péntekre ugyanis kiderült, hogy a leváltott főcsendőrt annak a Veljovićnak a helyettesévé tették meg, aki éppen a leváltását követelte. Kíváncsian várjuk az újabb fejleményeket ebben a valóban nem mindennapi fordulatokban gazdag ügyben.(B92, Blic, Telegraf)

Mitrović fia gázolt

Vélhetőleg gyorshajtás következtében veszítette életét a tizenhét éves Andrea Bojanić. Az ügy pikantériája az, hogy a BMW vezetője Željko Mitrovićnak, a szerb médiacézárnak a fia, a húszesztendős Aleksandar Mitrović volt. A tragikus baleset a belgrádi Népfelkelés (Ustanička) utcában történt, ahol a nagy sebességgel hajtó Aleksandar BMW X5 luxusterepjárójával frontálisan elgázolta a tinédzsert. A szemtanúk beszámolója szerint a leány mintegy húsz métert (!) repült az ütéstől, s esélye sem volt a túlélésre. A gázoló fiú egyébként a baleset után továbbhajtott, s csak pár óra múlva derült fény a kilétére. Most azzal védekezik, hogy mindössze hatvan kilométeres sebességgel közlekedett, s ő csak a zöld jelzésen hajtott keresztül.(Telegraf, Blic, B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..