home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A zöldfesztiválon jártunk
Bíró Tímea
2023.07.25.
LXXVIII. évf. 29. szám
A zöldfesztiválon jártunk

Napraforgóföldek és békésen legelésző tehenek mellett haladtunk el csütörtökön estefelé, amikor a 6. Róka Fest első napjára utaztunk. Volt a levegőben valami átláthatatlan nyugalom, hogy mi most arra a fesztiválra megyünk, amely annyi fiatalnak a nyár egyik fénypontja. Arra a Róka Tanyára gurulunk, amely a piros muskátlijaival, a fabútoraival és a vidéki élet hangulatát megőrző épületeivel az év három napján a fiatalok paradicsomává változik.

Július 13-án, 14-én és 15-én lelkes fesztiválozókkal telt meg a noszai Róka Tanya a Ludasi-tó partján, ahová nemcsak vajdaságiak érkeztek, hanem magyarországi, olaszországi, ausztriai és angol fiatalok is, így egy igazán multikulturális hellyé vált, magyarul, szerbül és angolul folyt a barátkozás.

A Fox Stage olyan neves előadókat sorakoztatott fel, mint Hornsman Coyote, a Sin Seekas, ATKA, a Phrenia vagy AADM. A Vuk Stage többek között a Rebellisnek, a New Snake Revivalnak és a Szédmi Máj zenéjének adott teret. A Traktor Stage-et ezúttal is a DJ-k foglalták el, mások mellett Igor Adamov, Bayers, DJ Hulló, Terényi Bence és DJ Mona is gondoskodott a hajnalig tartó buli hangulatáról.

A Betyár Stage a kreatív fesztiválozók állomása volt leginkább, ahol Csináld Magad kézművesműhely működött. Az önkéntesek segítségével fesztiválfejpántot készíthettek maguknak a résztvevők, UV- és csillámtetkóval díszíthették ki magukat, az esti órákban pedig karaoke vagy a Duhaj zenekar táncháza tette emlékezetessé a nyári éjszakákat.

Az Art Stage színes programokat kínált az érdeklődőknek. A fesztivál első napján Német Roland és Molnár Zsolt tartott előadást Testépítés — vér és verejték címmel, volt kiállítás, a Kurbli filmklub szervezésében filmvetítés a csillagos ég alatt, illetve a szervezők ismerkedési lehetőséget is teremtettek a társat vagy barátot keresőknek a Don’t skip — Ismerj meg elnevezésű program keretében.


Ricz Dencs Tünde műhelyfoglalkozása

A Chill zone-ban mindennap 15 és 20 óra között Plavšić Anikó a Pszichosátorban várta azokat a fiatalokat, akik elakadtak az életük valamely területén, szükségük volt egy mély beszélgetésre vagy egy támogató személyre az önismeret útján. Meghívott vendégként Szmolka Orsolya pszichológus tartott előadást a pártalálás és a stabil kapcsolat megtartásának problematikájáról, de Hulló Bálint is szólt a fiatalokhoz a Dadogó gondolatok című előadásával. A fesztivál első napján Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember látogatott el a fesztiválra.

Szenvedélyeink címmel tartottam műhelyfoglalkozást, és nemcsak magukról a szenvedélybetegségekről, hanem mindazokról a tevékenységekről, szerekről szó esett, amelyek egy pillanatban átveszik a kontrollt az életünk fölött, és közösen arra kerestük a választ, hogy hol van ez a pillanat, és lehet-e kontrollálni, mert nagyon megosztó, hogy ki számít például alkoholistának, az, aki részegre issza magát, vagy az, aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, de nem látszik rajta. A szereken túl a virtuális világ és a sorozatfüggőség a legnagyobb veszély a fesztiválon részt vevő generáció számára. A virtuális világ ugyanúgy kiragadja az illetőt a valóságból, mint bármelyik szer. Fontos körüljárni a függőség tüneteit, jeleit, hogy már úgy végzünk egy tevékenységet, hogy észre sem vesszük, ez már nem egy különleges alkalom vagy ünnephez köthető dolog, hanem beszivárgott a mindennapokba. Nagyon vékony és egyénileg változó a határ, hogy az eseti jellegből mikor válik valaki függővé — tudtuk meg a mentálhigiénés szakembertől.


Hulló Zsófia

Hulló Zsófia, a fesztivál fő szervezője szerint a mentálhigiéné a fesztivál állandó és szükséges témaköre.

— Az évek során a fesztivál sok újdonsággal gazdagodott, de a kezdetektől fogva szerves része a mentálhigiéné, és az a szomorú tapasztalat, hogy még szükségesebbé vált, hogy ezzel a területtel foglalkozzunk a fiatalok körében. Plavšić Anikó mentálhigiénés szakember immár hat éve beszélget az őt megkereső fiatalokkal. Egyebek között azt a témát is érintettük egy előadás keretében, hogy a mai fiatalok számára mennyire nehéz a felgyorsult világban munkát találni, hiába van egyetemi végzettségük. Ez egy nagy teher és stressz a fiatal felnőttek számára. A mozaikcsaládokról is szó volt, mert nagyon nehéz elvált szülők gyerekeként létezni, önbizalmat felépíteni. Fontosnak tartottuk, hogy beszéljünk arról, hogy ha még nem vagyunk házasok, de komoly párkapcsolatban élünk, akkor hogyan tudjuk megvédeni, megtartani a kapcsolatunkat, és azon belül hogyan kell kezelni a konfliktusokat. Mivel fesztiválról van szó, természetesen lazító programokkal is készültünk, társasjátékozni, csocsózni, kártyázni, kézműveskedni is lehetett. Zöldrendezvénynek hívnám a fesztivált, már magát a dekorációt is minden évben újrahasznosított anyagokból készítjük, és mivel az egész szervezőcsapat nagyon érzékeny erre, több környezetvédelmi programmal is készültünk. Azt a szokásunkat is megőriztük, hogy fiatal tehetségek jelentkezhetnek hozzánk fellépőnek, mert igyekszünk bemutatkozási lehetőséget adni számukra. Jelentkeztek is szép számban, ezért az idén néhányuknak sajnos nemet kellett mondanunk. Az önkénteseket illetően hatalmas pozitívum, hogy sokan érkeztek külföldről, így három nyelven folyt a kommunikáció a rendezvényen. Külön öröm számunkra, hogy sikerült megnyernünk a MOL — Új Európa Alapítvány támogatását, a helyszín ingyenes használatáért pedig továbbra is az Etnolife Egyesületnek tartozunk köszönettel. A fesztivál területén a kemping részben lehetőség volt sátrazásra is, de az volt az idei tapasztalat, hogy egyre kevésbé népszerű a sátrazás, akik messzebbről jönnek, azok inkább szállást foglalnak a közelben — nyilatkozta a fesztivál fő szervezője és megálmodója.


Szelektív hulladékgyűjtés

A környezettudatosság jegyében Mészáros Anikó egészségügyi nővér, édesanya és az alternatív gyógymódok gyakorlója vezetett műhelymunkát, melynek során a kakaós testvaj, a hónaljdeó és a fogpor elkészítését mutatta be az érdeklődőknek, akik a tudást megszerezve akár otthon is elkészíthetik maguknak ezeket a termékeket.

A Róka Festnek nemcsak a látogatói köre bővült, hanem az önkéntesei száma is.  Balog Kitti helybeli lakos harmadik éve fesztiválozik, viszont az idén már az önkéntesek csapatát is erősítette.

— Minden évben érdekes programok várnak, nyitott, befogadó emberek fordulnak itt meg, és az előadások is mindig érdekesek. Valahogy ez már magától értetődik nálam, hogy minden évben jövök. Örülnék, ha több szerb zenekart hallhatnánk a fesztiválon, de egyébként mindennel elégedett vagyok. A takarításban és a fejpántkészítésben segítek, ezek az én feladataim.

Visszatérők, vagyis öreg rókák és fiatalok is gondoskodtak a jó hangulatról, illetve arról, hogy jövőre is legyen tömeg a Róka Tanyán, mert egyszerűen szükség van rá.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..