home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A zentaiak ismét a békére szavaztak
2011.11.09.
LXVI. évf. 45. szám
A zentaiak ismét a békére szavaztak

Az emléklappal jutalmazottak csoportjaAz 1991-es zentai béketüntetés a Tisza menti ellenállás szimbóluma mind a mai napig. Az elkeseredett szülők, feleségek és hozzátartozók visszahozták a Tornyoson és Buránysoron állomásozó tartalékosokat, akiket a háborút támogató hatalom a frontra szánt...

Az emléklappal jutalmazottak csoportja

Az 1991-es zentai béketüntetés a Tisza menti ellenállás szimbóluma mind a mai napig. Az elkeseredett szülők, feleségek és hozzátartozók visszahozták a Tornyoson és Buránysoron állomásozó tartalékosokat, akiket a háborút támogató hatalom a frontra szánt ágyútölteléknek. Válságtörzset alakítottak, és követelték a város akkori vezetőségétől, hogy írjon ki referendumot, melyen a polgárok döntenék el, részt akarnak-e venni az esztelen öldöklésben. Történt mindez november 5-én és 6-án, a következő napokban pedig már le is tartóztatták a válságtörzs három tartalékos altiszt tagját: Szabó Jánost, Bodó Józsefet és Papp Józsefet. Az ő kálváriájuk majdnem két éven át húzódott, miközben a börtön után megjárták a frontot és katonai bíróságot is.
Az erőszakos katonai mozgósítás elleni tiltakozás huszadik évfordulóján megemlékezést szerveztek a Tisza-parti településen. A rendezvény kezdetén a városháza előtti emléktáblát az önkormányzat nevében Širková Anikó polgármester asszony és Rácz Szabó László, a községi képviselő-testület elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében pedig Pék Zoltán és Bodó József koszorúzta meg, majd a Művelődési Házban megnyílt Gergely József korabeli dokumentumfotóiból készült kiállítás. Reméljük, ilyen soha többé nem fordul elő -- hangzott a fohász, amely a jelenlévők óhaját is tükrözte.
Ezt követően a színházteremben a községi képviselő-testület tartott nyilvános díszülést, amelynek kezdetén egyperces néma felállással adóztak az időközben elhunyt békeharcosok emlékének. A két évtizeddel ezelőtti eseményeket Miladin Lalić, a községi képviselő-testület akkori és Rácz Szabó László jelenlegi elnök idézte fel.
Az ülés egyetlen napirendi pontjaként az egybegyűltek kézfeltartással erősítették meg, fogadták el újra azt a békekiáltványt, amelyet a népszavazás kiírása érdekében hozott meg a testület 1991. november 6-án. Az alkotmánybíróság viszont csakhamar törvényellenesnek nyilvánította, és egy tollvonással eltörölte. A lakosság véleményét a következő kérdésekben kérték volna ki: helyeslik-e a polgárháborút, egyetértenek-e azzal, hogy abban zentaiak is részt vegyenek, támogatják-e az erőszakkal mozgósítottaknak a harcterekről vagy a kiképzőtáborokból való azonnali visszahívását?
Az alkalmi program folytatásában a községi képviselő-testület elnöke emléklapokat adott át azoknak a személyeknek, akik jelentős szerepet vállaltak a tiltakozó megmozdulásban. Végül a béketüntetés cselekvő résztvevőinek egy csoportja, B. Varga Anna, Bodó József, Eszes Mira, Özvegy Németh Ilona, Miladin Lalić, Sutus György, Vicei Károly, Udvardi Magdolna és Vecseri Mária mesélt -- még mindig zaklatottan és gyakran elcsukló hangon -- arról, hogyan élték meg az akkori eseményeket, milyen hatással voltak később az életükre. A beszélgetést Gruik Ibolya, a Magyar Szó és Tóth Lívia, a Hét Nap újságírója vezette.
A húsz évvel ezelőtti zentai béketüntetés évfordulója alkalmából a városháza dísztermében a Vajdasági Szociáldemokrata Liga helyi szervezete tartott megemlékezést, amelynek szónoka Balla Lajos-Laci és Nenad Čanak volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..