home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A zentai csata ízei
Fehér Márta
2022.09.11.
LXXVII. évf. 36. szám
A zentai csata ízei

Szeptember 11-én ünnepeli a község napját Zenta. 325 évvel ezelőtt, 1697-ben ezen a napon világtörténelmi jelentőségű csata zajlott Zentánál, és a Savoyai Jenő vezette keresztény hadak vereséget mértek II. Musztafa török szultán seregére.  

Méltán büszke erre a történelmi eseményre a Tisza-parti község, s az önkormányzat egy évtizeddel ezelőtt nagyon ötletesen elkezdte a zentai csata brand építését. Meggyőződhetnek erről, ha felkeresik a http://1697.rs weboldalt. Zentai marcipán, karakán vörösbor, kézműves-csokoládé és kézművessör-különlegesség viseli boldogan az 1697 márkanevet, s az idei évtől kezdve a Savoyai kedvence fagylalt és a Virágzás nevű könnyed, lágy, nyári bor is az imázsépítés része.

— A zentai csatából szeretnénk turisztikai terméket kialakítani, aminek több fázisa van, illetve több szolgáltatást, terméket foglal magában — részletezte Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója. — Az Almási cukrászdával való együttműködés volt az úttörő: a marcipán, ez a hagyományosan mandulából és cukorból készült édesség zentai módra mogyoró, dió, kakaó, kávé és rum hozzáadásával vált ismertté — erre a termékre került rá Savoyai Jenő, illetve II. Musztafa portréja. Innentől kezdve megindult a zentai csata termékfejlesztés: a Réel Chocolate manufaktúrával néhány éve brandingeltünk egy csokoládét, melyet nagyon szívesen visznek ajándékba az emberek, és gondolom, hogy szívesen is kapják, hiszen prémiumtermékről van szó. Majd utána egy újabb nagy projektummal bővült a kínálati lista, mégpedig az 1697-re keresztelt borral, a szabadkai DiBonis pincészet és szervezetünk közös termékeként. A sötét rubinvörös italt négyfajta bor házasításával alkotta meg a borászat, az elegáns termék címkéjére Sava Stojkov rejtélyes úton eltűnt, fiatalkori festménye került rá.


Laskovity Kornél

Az 1697 elnevezésű borkülönlegességet a bor, a művészet és a történelem találkozásának szellemében mutatták be Zentán 2016-ban, aminek alkalmából a Városi Múzeumban kiállították Sava Stojkov Zentai csata képét is. Az elveszett alkotás története pedig a következő: az 1950-es években Zenta városa versenypályázatot hirdetett Eisenhut Ferenc híres Zentai csata (1896) festménye reprodukciójának elkészítésére. Öt jelentős művész mellett a fiatal Sava Stojkov mint festőtanuló pályázaton kívül kezdte el saját alkotását. Az értékelést végző szakmai zsűrinek az ismeretlen tanonc műve tetszett meg a legjobban, ám a festmény rejtélyes körülmények között még aznap este eltűnt. Huszonöt évvel később a zombori megyeháza nyugdíjba vonult portása mesélte el Stojkovnak, ki lopta el a képet, és hol találja meg. Az akkor már ötvenéves, elismert művész negyed évszázad múltán találkozott újra fiatalkori alkotásával, melyet a szakma tanácsára sosem fejezett be. (kulturaliskalauz.rs)


Savoyai kedvence — a fagylalt a Réel Chocolate alkotása

— Ezután, 2018-ban a városnapi ünnepségre készült el a helyi Arator kézművessöröket gyártó vállalkozás és szervezetünk közös termékeként az 1697 kézművessör-különlegesség. Majd az idén a nagyon rövid idő alatt országos szinten is ismertté vált zentai csokoládémanufaktúra lokálpatrióta szellemben, a helyi turizmust segítő szándékkal, különös figyelemmel megalkotta a Savoyai kedvence fagylaltot, mely — akárcsak az 1697 borkülönlegesség — egy kicsit keleti, egy kicsit nyugati ízkombinációk keveréke: egy tejcsokoládé-puncs desszert karamellöntettel. Az öntet saját recept alapján készült, a fagylalt pedig Réel csokoládéból.

A fagylalttal egy időben mutatta be Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete a testes, minőségi vörösbor lágyabb, könnyedebb és kedvezőbb áron kapható alternatíváját, a Virágzás névre keresztelt fehérbort.


A sejtelmes nevű Virágzás bor lágy, könnyed ízt rejt

— Kiváló alkalmat nyújtott ehhez számunkra a Tiszavirág Fesztiválunk, melynek a fő szervezői mi vagyunk. A város legnagyobb borünnepe e rendezvény keretében valósul meg, hiszen helyi és környékbeli borászok mutatkoznak be, és maga az esemény is nagy népszerűségnek örvend, többezres a látogatottsága. Ezt a fajta életérzést, a nyári hangulatot szerettük volna a borban is viszontlátni. A fesztiválon részt vevő borászoknak hirdettünk versenyt, a termékeket pedig egy ötfős zsűri bírálta el. Ki kell emelnem, hogy nem professzionális borszakértőkről van szó, hanem a helyi gazdasági képviselőket, cégtulajdonosokat, igazgatókat kértük fel, hogy segítsenek nekünk kiválasztani a Tiszavirág Fesztivál kedvenc borát, mely egy évig, tehát a következő Tiszavirág Fesztiválig a város promóciós borává fog válni, mely saját címkét is kapott. Azt szeretnénk, hogy évente meghirdessük a versenyt, és ugyanazzal a címkével, ám az aktuális évhez kötődő nyertes bor kerüljön palackba. A Virágzás bor nagyon szép címkét kapott, egy fiatal, újvidéki grafikus tervezésében. Sokáig gondolkoztunk, mi legyen a neve, hogy Zentához köthető legyen, a Tiszavirágzás név volt a tervünk, viszont a Tisza földrajzi név márkanévként nem használható fel. Egy véletlennek köszönhetjük a sejtelmes nevet: a tervezett névre egy pillanatra odatekintettünk, és egy papírlappal félig letakarva csak a virágzás szó tárult a szemünk elé. Jobb, mint az eredeti! Az idei nyertes bor szintén a DiBonis borászat terméke.

A zentai csata emléke nem csak ezekben a termékekben és az ajándéktárgyakban köszön vissza. A városnap alkalmából a hivatalos vendégek minden évben meglátogatják a városháza tornyában helyet kapott Zentai Csata Emlékkilátót. A város nevezetessége rendkívül látogatott kora tavasztól a tél beálltáig, egy szezonban csaknem négyezer turista keresi fel.


A testes, négyfajta bor házasításával készült 1697 a DiBonis borászat eleganciáját és minőségét képviseli

Zenta Város Idegenforgalmi Szervezetének irodája és ajándékboltja a városháza épületében található

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..