home 2024. március 04., Kázmér napja
Online előfizetés
A zentai Művészet és műemlékvédelem művésztelep nyerte el a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat
2022.08.05.
LXXVII. évf. 31. szám
A zentai Művészet és műemlékvédelem művésztelep nyerte el a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat

A zentai műemlékvédelmi művésztelep, hivatalos nevén a Művészet és műemlékvédelem művésztelep kapta a 2022. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat. Az elismerésről a Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök és Klájó Adrián összetételű bírálóbizottság döntött.

A zsüri indoklása szerint "a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű zentai művésztelep az idén ünnepli működésének tizedik évét, ami magában nem lenne elegendő ok a Nagyapáti Kukac Péter-díj odaítélésére, ám munkája, példaértékű műemlékvédelmi törekvése annál inkább. A művésztelep azáltal, hogy a kortárs művészet témakörébe emeli Zenta veszélyeztetett építészeti hagyatékát, olyan, legtöbb esetben romos, elhanyagolt állapotban lévő, védelem alatt álló, vagy védelmet igénylő épületekre és belsőépítészeti példákra hívja fel látványos módon a lakosság, illetve a közvélemény figyelmét, amelyek a település arculatának és kollektív identitástudatnak fontos elemei, ugyanakkor az általános kulturális örökség részei. Az angazsált hozzáállás nem csak képzőművészeti, hanem művészettörténeti síkon is érzékelhető, ami közös cél érdekében gyümölcsöző egyensúlyba helyezi a tudományt és a művészet képviselőit".

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Topolyai Napok keretében adják át szeptember 14-én. Ugyanekkor a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílik a díjazott kiállítása is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..