home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A zenei hetek egy „szeletkéje”
Kónya-Kovács Otília
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
A zenei hetek egy „szeletkéje”

Másodízben szervezték meg Nagybecskereken a XIII. Nemzetközi Kórushangversenyt a XXXVIII. Bárdos Lajos Zenei Hetek keretében. A házigazda szerepét a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus vállalta, a hangverseny helyszíne pedig az impozáns székesegyház volt. Ott a házigazdák és a vendégkórusok közösen énekelték el Bárdos Lajos Missa Tertia című miséjét.

A ráhangolódás után a kórusok egy koncert keretében külön-külön bemutatkoztak. Elsőként az Emmanuel kamarakórus lépett színre, felcsendült Bárdos Karácsonyi bölcsődala, Pitoni Cantate Domino című műve, továbbá Elgar Ave Verum Corpus című szerzeménye, amelyhez Mészáros Violetta szólista is hozzájárult, egy Rossini-kórusdal, a II Carnevale di Venezia, továbbá a Voli Sanctus (Missa Luba). Konrád Emma karnagy vezényelt, Rontó Márta pedig zongorán kísért.

Az adai Musica Humana kamarakórus repertoárján Palestrina Lauda Sion, O. di Lasso Matona, mia cara, Bortnjanski Dastojna jesć, Járdányi Árva madár és Bárdos Széles a Duna című műve szerepelt, Birkás János karnagy vezényelt.

A magyarországi vendégek ezúttal Szegedről érkeztek. A Partiscum kamarakórus tagjai Hassler Cantate domino, Bárdos Ave Maria Stella, Lotti Miserere mei, Bruckner Locus iste, Schubert Salve Regina és Kocsár Adoramus te című kórusművét adták elő. Két karnagy vezényelt: Éderné Erki Kornélia és Száz Krisztina.

A kórushangverseny két közös dallal végződött, a három kórus együtt adta elő Bárdos Lajos Tábortűznél című kórusdalát és A csitári hegyek alatt című népdalt, Száz Krisztina karnagy vezetésével.

Jelen volt a rendezvénysorozat megálmodója, Kempelen Tünde, a Bárdos Lajos Zenei Hetek Kórus– és Ifjúságnevelési Alapítvány és a Bárdos Lajos Kamarakórus művészeti vezetője, valamint a kórus irányítója, aki 1977-ben indította el az országos, majd a nemzetközi kórusfesztivál-sorozatot. A nagybecskereki hangverseny után a három kamarakórus vezetőjének egy-egy emléklapot adományozott. Kempelen Tünde elmondta: örömmel tölti el, hogy újra Nagybecskerek volt az itteni fesztivál házigazdája, és hogy ez alkalommal megismerhetett egy újabb kórust is.

Konrád Emma, az Emmanuel kamarakórus karnagya elmondta: nagyon örülnek, hogy a korlátozott anyagi lehetőségek ellenére is tudnak fogadni vendégkórust Magyarországról.

Száz Krisztina kifejtette, a Partiscum kamarakórus nagyon fiatal együttes. A Kodály-évforduló, a szegedi emlékhangverseny alkalmából alakult meg, és leginkább a nyolcszólamú művek előadását kedveli. A kórustagok létszáma húsz-huszonkét fő között mozog, és van úgy, hogy szólamonként egy vagy két ember vállalja a feladatot. Éderné Erki Kornélia, a Partiscum Kamarakórus másik karnagya viszont azt is elmondta, hogy egy ilyen hangulatos, különleges varázzsal bíró helyen, mint amilyen a nagybecskereki székesegyház, csodálatos érzés énekelni. Birkás János, a huszonegy éves múltra visszatekintő adai kórus karnagya azt fájlalja leginkább, hogy a kórus a megalakulásakor a zenede tanáraiból állt össze, napjainkban azonban már nemigen élvezi a zeneiskola támogatását, így kisváros lévén Adán nem tud utánpótlást találni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..