A zenei anyanyelv megőrzése és fejlesztése

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A zenei anyanyelv megőrzése és fejlesztése

- Szabó Attila fotójaMájus 11-én tartották meg a zentai Művelődési Házban az Énekelt Versek XVII. Zentai Fesztiváljának versenyprogramját, amelynek keretében tizenkét együttest, illetve énekest láthatott a közönség és a neves szakemberekből álló zsűri: Csík Mónika költő, akinek a Térhatárok...

- Szabó Attila fotója

Május 11-én tartották meg a zentai Művelődési Házban az Énekelt Versek XVII. Zentai Fesztiváljának versenyprogramját, amelynek keretében tizenkét együttest, illetve énekest láthatott a közönség és a neves szakemberekből álló zsűri: Csík Mónika költő, akinek a Térhatárok vagy a Bújócska című versét mindenkinek kötelezően elő kellett adni, Radványi Balázs énekes, zenész, Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője, Szögi Csaba író, újságíró, valamint Verebes Ernő zeneszerző.
Radványi Balázs, a bírálóbizottság elnöke megköszönte a résztvevőknek, hogy évről évre itt vannak, és hozzátette: társaival együtt ,,vígan lakmároztak'' az új dalokból, és örömmel hallgatták a műfaj klasszikusait.
- Minden alkotás embertől származik, és az emberhez kíván szólni. A fesztivál elsődleges célja lírai és zenei anyanyelvünk fejlesztése és megőrzése, a figyelem felkeltése az igényes vajdasági kortárs költészet és dallamanyag iránt. Ezenkívül a verseny bátorítani szeretné az ifjú együtteseket és dalszerzőket - mondta.
Az idei rendezvény fődíját és a kötelező megzenésítésért járó elismerést Perišić Diana újvidéki egyetemi hallgató érdemelte ki. Elmondása szerint gyermekkorától énekel, versek megzenésítésével és dalszerzéssel pedig néhány éve foglalkozik. A zentai dalnokversenyen tavaly mutatkozott be először, s különdíjjal tért haza. Ezúttal Csík Mónika Térhatárok című költeményén kívül Gál László és Juhász Gyula egy-egy versét dolgozta fel. A második helyre a csíkszeredai Iszlai Renáta és Páll András alkotta duó került, a közönségdíjat is megszerezve, harmadik lett a szabadkai StarKalap együttes. Különdíjat kapott a rimajánosi Farkas Csaba, a nagybányai Bertóti Johanna, a mezővári Krisz együttes és a budapesti Göncölszekér együttes.
A díjakat a zentai önkormányzat, a budapesti Égtájak Egyesület, a zEtna Kiadó, a Kaláka együttes és a VMMI biztosította.
Az Énekelt Versek XVII. Zentai Fesztiváljának gálaműsorán Különbéke címmel Szabó Lőrinc-esten vehettek részt az érdeklődők a Kossuth-díjas Kaláka együttes és Rátóti Zoltán neves magyarországi színművész előadásában. Csík Mónik Kilátó-díjas költővel, a fesztivál díszvendégével Gruik Ibolya, a Magyar Szó újságírója beszélgetett.
Az eseménysorozatot az úgynevezett Fesztiváli tájoló egészítette ki. A zentai Hófehérke Óvodában, a Thurzó Lajos Általános Iskolában és a kórház gyermekosztályán a budapesti Sajtkukacz (Aphonia) együttes adta elő a Radírmocsok című, kicsinyeknek szánt műsorát, Tordán a zentai Mécsvirág, a bácsfeketehegyi református templomban és az oromhegyesi Faluházban a kárpátaljai Krisz együttes, Törökkanizsán szintén a Sajtkukacz (Aphonia) és Bertóti Johanna mutatkozott be.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A zenei anyanyelv megőrzése és fejlesztése
Szabadkai Napló
  • 2020.07.29.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
A zenei anyanyelv megőrzése és fejlesztése
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink