home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A zene nem ismer határokat
M. A.
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám
A zene nem ismer határokat

Konrád Emma karmester és Balázs József a fogadáson Senica polgármesterasszonyánálA szlovákiai Senica város rendezte meg a rangos VI. Nemzetközi Kórusfesztivált, amelyet azelőtt Visegrádi Fesztiválnak is neveztek. A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus az ottani Cantilena kórus meghívására ve...

Konrád Emma karmester és Balázs József a fogadáson Senica polgármesterasszonyánál

A szlovákiai Senica város rendezte meg a rangos VI. Nemzetközi Kórusfesztivált, amelyet azelőtt Visegrádi Fesztiválnak is neveztek. A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus az ottani Cantilena kórus meghívására vett részt a többnapos rendezvényen. A senicai kórussal 2004 óta tartják a kapcsolatot, azóta, amióta tagjai itt jártak és közös koncertet adtak Aradácon és Adán. Az említett kórusfesztiválnak nyolc résztvevője volt: a helybeli Cantilena kórus és a breznói Vegyes Kar, Csehországból a vrbnói Városi Vegyes Kar és a rousinovi Sušil kamarakórus, Lengyelországból, Glucholazy városból a Capricolium ifjúsági kórus vett részt, Ausztriát a gänserndorfi Capbella canta kórus képviselte. Magyarországról, Veszprémből a Gizella női kar érkezett, és az Emmanuel Kamarakórus Konrád Emma karmesterük vezetésével, Szerbia képviselőjeként. A nagybecskereki kórus a helyi önkormányzat és az Amatőrszövetség támogatásával utazhatott el a fesztiválra, melyről felejthetetlen élményekkel tért haza.
A csaknem 22 ezer lakosú Senica művelődési otthonában telt ház előtt léptek fel a kórusok, a vendégeket a városháza dísztermében fogadta a város polgármestere is. A fesztivál hivatalos műsorán kívül az volt a legértékesebb, hogy a különböző országokból érkező kórustagoknak alkalmuk volt ismerkedésre, tapasztalatcserére és szórakozásra is. A kétnapos rendezvény keretében a városhoz közeli Šaštin helységben, a Hétfájdalmas Szűz Máriáról elnevezett bazilikában is koncerteztek a kórusok. Balázs József, a kamarakórus szóvivője szerint a nemrégiben felújított gyönyörű bazilika még jobban ihlette a fellépőket a szebbnél szebb egyházi művek előadásában. A hangversenyt a kórusok közös énekléssel fejezték be, előadva Mozart: Ave Verumát. A vendégszereplésen az Emmanuel Kamarakórust változatos és színes programjáért a közönség vastapssal jutalmazta, akárcsak karnagyát, Konrád Emmát. S most, amikor már itthon vannak, igazán nagy tempóban dolgoznak, a kemény próbákhoz a zene iránti szeretetből merítik az erőt. Külföldi utazásuk óta már részt vettek a csókai kórusfesztiválon, felléptek az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett műsorban, közösen koncerteztek egy norvégiai kórussal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..