home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„A zarándoklat számomra lelki balzsam”
Kartali Róbert
2022.09.25.
LXXVII. évf. 38. szám
„A zarándoklat számomra lelki balzsam”

A kupuszinai Ujlakos Mária tizennégy országban járt különféle zarándokutakon. A hetvenhét éves hölgy legutóbb a doroszlói Mária-kegyhelyre látogatott el Kisboldogasszony napján, Szűz Mária születésnapján, de minden évben elmegy a međugorjei Mária-zarándokhelyre is. Bejárta a Szentföldet, saját szemével látta Jézus születésének és keresztre feszítésének helyszínét, és újrakeresztelkedett a Jordán folyó vizében. Élményeiről hosszan lehetne írni, most két oldalon adunk ízelítőt Mária zarándokútjairól.

* Melyik helyszín volt az első, ahová ellátogatott? 

— Máriagyűdön voltam először, ott a közelben vannak rokonok, és velük mentünk. Még fiatal lányka voltam, már akkor mentünk minden évben, kisasszonynapra, nagyasszonynapra.

* Ön az idén hetvenhét éves, és a mai napig eljár különféle zarándokutakra.

— Igen, például a beszélgetésünk előtt néhány nappal voltunk Doroszlón, a szentkúti búcsún. Szép volt, nagyon megérintett. Én mindig azt mondom, hogy ez számomra lelki balzsam. Ilyenkor belülről érzem a boldogságot és azt is, hogy feltöltődöm.


Újrakeresztelkedés a Jordán folyóban

* Volt szerencséje ellátogatni a Szentföldre is, Izraelbe.

— Az egy nagyon szép út volt. Előtte álmomban sem mertem gondolni arra, hogy egyszer eljutok oda, de szerencsére sikerült. A Hírvivő újságot olvastam, és abban írták, hogy lehet jelentkezni az útra Harmat Károly atyánál Újvidéken. Nagyon szerettem volna elmenni, megkérdeztem a fiaimat, hogy mit szólnak hozzá, és ők támogattak benne, biztattak, hogy menjek. Csatlakoztam hát. Ez volt az első jelentősebb zarándoklatom, és amíg élek, nem felejtem el.

* Meséljen erről az utazásról.

— Az én szüleim nagyon vallásos emberek voltak, sokat tanultam tőlük, és amikor leszálltunk Tel-Avivban, kiléptem a repülőből, az a gondolat nyilallt az agyamba, hogy Jézus nyomaiban fogok most lépkedni. Ez annyira jó érzés volt, hogy muszáj volt sírnom. Elmentünk Jeruzsálembe, az Olajfák hegyére. Jeruzsálem három dombon van, Opel, Sion, Moria, és ezekre mindre sokat kellett gyalogolni. A Morián áll a kereszt, ott halt meg Jézus. A Sionon volt az utolsó vacsora, láttuk a lépcsőket, melyeken Jézus jött le az utolsó vacsoráról, azokra rálépni nem szabad. És az Opel, ez az új város, mely már később lett hozzáépítve, az öreg városrészben van a Szent Sír, a kereszt meg a Kálvária. Voltunk Betlehemben, megnéztük azt a templomot, amelyben Jézus születési helye található. Ott van a Szent József szobája, a Szent Család szobája is, és rögtön mellette van a Szent Katalin-templom, ahonnan mindig közvetítik az éjféli misét. Gyönyörű szép. Boldogság volt ezt átélni. Betlehemből mentünk megnézni a Holt-tengert, majd voltunk csónakázni a Genezáret-tónál is, ahol Jézus az apostolokkal halászott. Innen mentünk Kafarnaumba, ahol Jézus nagyon sok időt töltött. Ott volt Szent Péternek a háza, mely fölött van egy szép új templom, itt is imádkoztunk. Voltunk Tabghában, a kenyér és a halszaporítás emléktemplomában is, mely szintén gyönyörű, halakat formáló mozaikokkal volt kirakva a padló. Kánában is jártunk, ahol Jézus borrá változtatta a vizet. Haifába menet útközben megálltunk a Jordán folyónál. Az atya mondta, Jézust itt keresztelte meg Szent János, és most mi is meg fogunk keresztelkedni. Nagyon sokan voltak a Jordán mellett, és az a rengeteg nép mind keresztelkedett. Ez is annyira jólesett, gondoltam magamban, hogy: most élek vagy álmodok? Szinte nem hittem el, hogy ott vagyok, és hogy ez megtörténik.


Lourdes-i forrásvíz 

* Szerencsésen megjárta Jeruzsálemet, ezután pedig még számos alkalommal vett részt más zarándokutakon. Összesen tizennégy országban járt.

— Igen, voltam Izraelben, Törökországban, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Szlovéniában, Horvátországban és Boszniában.

* Feltételezem, hogy a Szentföld érintette meg a legjobban, de bizonyára volt más helyszín is, mely nagyon emlékezetes maradt.

— Mindegyik szép volt, de talán a franciaországi Lourdes volt, ami még nagyon megérintett. Olaszország, valamint Róma is csodálatos, illetve a többi is. El sem lehet mesélni ezt az érzést, csak átélni, és örök hála a Jóistennek ezért. Lourdes-ban az a forrás, amelyet a Szűz Mária fakasztott a hegyen, ahol megjelent a Bernadettnek meg a gyerekeknek, ott meg lehet a vízben mártózni. Lemártóztunk, s amikor kijöttünk a vízből, tiszta szárazok voltunk. Ez hihetetlen, de igaz. Sok mindent láttunk még. Csodálatos körmenet éjjel, gyertyákkal, szép énekekkel. Több templomban is voltunk, hazafelé megálltunk minden nagyobb városban körbenézni. Párizsban is, de sajnos a Notre Dame-ba nem tudtunk bemenni.


Međugorje, 2022

* Erdélyben is járt, a csíksomlyói búcsúban. Személyesen is látta a pápát?

— Akkor nem voltam Erdélyben, amikor ott járt a pápa, de láttam őt Rómában. Az is felejthetetlen élmény. Csíksomlyó nagyon szép zarándokút, sokan mennek gyalog, Magyarországról rengetegen, a környező falvakból is, és nagyon sok köztük a fiatal. Alig tudott haladni a busz, annyian gyalogoltak. Mi vittük a Mária Rádió zászlaját a barátnőmmel, ami megtiszteltetés volt.

* Meséljen Rómáról is.

— Láttuk II. János Pál pápa sírját. Megnéztük Szent Pio atya templomát, láttuk, ahol misézett, valamint az iskolát és a kórházat, melyet ő épített, a ruháját, a gyóntatószéket, minden olyan, mintha még élne az atya. A sírja arannyal van bevonva. Ott mondta az atya, aki velünk volt, hogy ha ezt Pio atya látná, rögtön levenné az aranyat, és odaadná a szegényeknek.

* Vannak olyan helyek, ahol már többször is járt, esetleg rendszeresen visszatér?

— A međugorjei Mária-zarándokhelyre minden évben elmegyek, az idén is már voltunk. Csak a Jóisten segítsen, hogy még jövőre is el tudjunk menni. Ausztriában, Mariazellben is már többször jártam, négyszer vagy talán ötször is.

* Akinek még nem volt szerencséje részt venni ilyen zarándokúton, de kedvet kapott hozzá, annak mit ajánlana, melyik legyen az első hely?

— Doroszló, az itt van közel, vagy Csíksomlyó.

* Tekintsünk el a távolságtól, mert inkább az érdekelne, ön lelkileg hol töltődött föl leginkább?

— A Szentföld van az első helyen, Lourdes a második, Róma a harmadik, majd Csíksomlyó. Međugorjéra el lehet menni minden évben, és nem kerül annyi pénzbe, hogy ne lehessen kifizetni. Én úgy vagyok vele, hogy évente egyszer megteheti az ember, spórolja meg máson. Úgy érzem, hogy ezek az utak megerősítenek, a hitemben is, és lelkileg is. Sokszor visszagondolok az zarándokutakra, és boldogság tölt el, de egy-egy utazás át is formálja az embert. Utána másként tekintek a világra.

* Milyen érzés hazatérni? Ez a falu egyébként is egy mélyen vallásos település, és ne felejtsük el, hogy Kupuszinán a legtöbb az egy főre eső szakrális emlékmű.

— Mindig nagyon jó hazatérni. Annak meg külön örülünk, hogy nálunk ennyi kereszt van, meg a Szűzanya szobra. A fiatalok szerencsére szépen rendben is tartják ezeket a szobrokat, kereszteket.

* Sikerült-e a barátnői közül valakit rábeszélni arra, hogy tartson magával? Voltak-e olyan utak, amelyekre elkísérték?

— Persze, soha nem mentem egyedül. Mindig volt, aki elkísért. Valahol többen is voltunk, de ilyen útra csak olyanok jönnek, akiknek van erre befogadókészségük. Különben nem érdemes.

* Melyik lesz a következő útja?

— Međugorje az már biztos, ha a Jóisten is úgy akarja, pedig ott már huszonnégy-ötször voltam.

* Kívánom, hogy még nagyon sok zarándoklatra jusson el, ehhez sok egészséget és kitartást!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..