home 2024. április 21., Konrád napja
Online előfizetés
A waterlooi csata 200. évfordulóján
2015.06.18.
LXX. évf. 24. szám
A waterlooi csata 200. évfordulóján

A waterlooi csata 200. évfordulóján nemcsak egy ütközet emlékét, hanem a megbékélést is ünnepeljük — mondta Charles Michel belga miniszterelnök csütörtökön a Brüsszel melletti Waterlooban, ahol az egyesített angol-porosz-holland erők és a Bonaparte Napóleon vezette francia sereg között 1815. június 18-án lezajlott véres összecsapás 200. évfordulója alkalmából kezdődött háromnapos nagyszabású megemlékezés. A grandiózus bicentenáriumi rendezvényeken újrajátsszák a Napóleon sorsát megpecsételő csata főbb ütközeteit.

Waterloo bizonyítja, hogy az egymásra acsarkodó, szembenálló felek a megsemmisítő vereség, illetve a hatalmas vérontás árán kivívott tragikus győzelem utáni sokk ellenére is képesek voltak megbékülni egymással, és megteremteni az újfajta, szilárd egységet, amely az európai gondolat alapja. A mai nap a béke, a harmónia és az összefogás üzenetét jelenti - hangsúlyozta a belga miniszterelnök az ünnepséget megnyitó beszédében.

A bicentenáriumi évfordulós rendezvényeken magas rangú vendégek képviselték az egykor egymással szembenálló feleket. A kétszáz évvel ezelőtti győztes hatalmak képviseletében részt vesznek az ünnepségen érintett európai uralkodóházak tagjai: Fülöp belga király és felesége, Matild királyné, Vilmos Sándor holland király - aki a waterooi csatatéren súlyosan megsebesült egykori holland uralkodó leszármazottja - és felesége, Henrik luxemburgi nagyherceg, Károly herceg angol trónörökös és Kamilla hercegnő, valamint Edward kenti herceg, II. Erzsébet angol királynő unokatestvére.

Meghívást kaptak a csatában vezető szerepet játszó magas rangú tábornokok leszármazottai is, köztük Charles Wellesley, a győztes angol hadvezér, Wellington hercegének utóda, Nikolaus Blücher von Wahlstatt herceg, a porosz erők vezére, Blücher marsall leszármazottja, valamint Jean-Christophe Bonaparte herceg, Napóleon egyik családtagja. A waterlooi csata nagy vesztese, Franciaország Belgiumban akkreditált nagykövetével képviseltette magát. Hasonlóan járt el Németország is, jóllehet a porosz hadvezér 200 évvel ezelőtt jelentős szerepet játszott a Napóleon elleni szövetség győzelmében.

A belga miniszterelnök beszédét követően Vilmos Sándor, Charles Wellesley, Blücher von Wahlstatt és Jean-Christophe Bonaparte egy korabeli ágyú mellett állva, Fülöp belga király jelenlétében az 1815-ben szembenálló hadviselő felek zászlainak színeit jelképező - narancssárga, piros, kék és fekete - szalagokat simított egy ágyúgolyó alá, majd kezüket a kilövő szerkezeten egymás mellé helyezték az egység és egyetértés jelképeként.
   
Csütörtök este Luc Petit rendező és dizájner Inferno című, húsz nagyhatású panorámaképpel, különleges fény- és hanghatásokkal kiegészített előadása kerül a közönség elé. A következő estéken már igazi csatajelenetek várják a nézőket: június 19-én a waterlooi csata első részét, a napóleoni haderő támadását játsszák újra, a következő napon, június 20-án pedig az angol-porosz-holland szövetségesek ellentámadása lesz műsoron.
   
A grandiózus csatajelenetekben mintegy 5000 korhű jelmezbe öltözött katona küzd majd a harctéren, az ütközet felfokozott légkörének hangulatát 360 ló, csaknem 100 ágyú, valamint a legkorszerűbb fény- és pirotechnikai eszközök segítik majd.

A rendezvényekre a magas rangú vendégeken kívül több mint hatvanezer érdekelődőt várnak, a programokra a jegyek már hetekkel ezelőtt elkeltek.


Forrás: mti.hu
Nyitókép: www.beta.rs (Didier Lebrun/Pool Photo via AP)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..