home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A vortex és a gerely egyeduralkodója
Tóth Tibor
2017.11.18.
LXXII. évf. 45. szám
A vortex és a gerely egyeduralkodója

A kishegyesi Világos Adrianna tizenhárom éves kora ellenére már letette névjegyét a sport világában.

A 2004-ben született, tehetséges sportoló kézilabdázik, és atlétikával is foglalkozik, vortexdobásban az ő nevéhez fűződik a világ legjobb eredménye. A 2017. évi idényben gerelyhajításban és vortexdobásban összesen három országos bajnoki címet szerzett, az idén hétszer, eddigi pályafutása során pedig harminchét alkalommal döntött országos csúcsot. Teljesítette a korosztályos világbajnokságra és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra való kiküldetési szintet is, ám a fiatal kora miatt ezeken a versenyeken még nem indulhatott.


 A dobogó tetején az újvidéki tartományi bajnokságon

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója édesanyjával, Györgyivel — aki egykoron kézilabdázott, majd játékvezetőként tevékenykedett, és az edzőképzőt is sikeresen elvégezte — kóstolt bele a sport világába. Szabadidejükben több sportágat kipróbáltak, a többi közt röplabdáztak, asztaliteniszeztek, görkoriztak. Adrianna az általános iskola első osztályában kezdett kézilabdázni, első atlétikai versenyére a negyedik osztályban ment el, három éve foglalkozik versenyszerűen a sportok királynőjével.

A fiatal bajnoknőt a minap a kishegyesi általános iskola tornatermében tartott edzésen látogattuk meg, melyen főleg erőnléti és koordinációs gyakorlatokat végzett.

— Mindig is szerettem volna, ha a lányom sportolna valamit — mondta Világos Györgyi, Adrianna édesanyja. — Sohasem gondolkodtam nagy eredményekben, úgy véltem és vélem ma is, hogy a gyerekeknek naponta legalább egy órát kell foglalkozniuk valamilyen sporttal. Akkoriban Kishegyesen az asztaliteniszen kívül más sportágat nem lehetett űzni, így úgy gondoltam, miért ne próbálnánk meg a kézilabdát. Az iskolában kezdett ezzel a sportággal foglalkozni, majd negyedikes korában csatlakoztunk a bácsfeketehegyi Jadran csapatához. A szakemberek látták, hogy Adriannának milyen erős dobása van, így az iskola akkori tornatanára benevezte a diákolimpia selejtezőjére, ahonnan kijutott a versenyre, és vortexdobásban megszerezte az első helyet. Még akkor sem igazán gondoltunk atlétikával foglalkozni, a kézilabdára helyeztük a nagyobb hangsúlyt. A következő évben az előző esztendei eredményének a dupláját dobta, mellyel alig maradt el az ország legjobb eredményétől. Az országos bajnokság győztese 45 méterre hajította a vortexet, Adrianna az újvidéki versenyen 44 métert ért el, az akkori országos csúcs pedig 52 méter volt.


Világos Adrianna édesanyjával, Györgyivel

Ekkor Adrianna a ZAK-ba (Zentai Atlétikai Klubba) került, de a gerelyhajítás akkoriban még szóba sem jöhetett. Úgy gondolták, hogy a kézilabda mellett vortexdobásban indul a zentai klub színeiben. Három hét múlva azonban tartományi bajnoki címet szerzett az idősebbek között.

— Egész nyáron a vortexdobást gyakoroltuk, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a szeptemberi országos bajnokságon is győztem, ráadásul Zentán értem el az első országos csúcsomat is — mondta szerényen Adrianna.

Ekkor már fontolóra vették a gerelyhajítás gyakorlását is, ám akkortájt a klubban nem volt 400 grammos gerely. A kishegyesi községi tanács a fiatal sportoló segítségére sietett, megfelelő gerelyt kapott tőlük, és megkezdődhettek a gerellyel való edzések. A kitartó munka eredményeképp a kezdeti huszon-egynéhány méteres dobások rohamosan növekedtek. A téli dobóbajnokságon a három évvel idősebbek között állhatott a dobogóra, és ettől kezdve felváltva foglalkozott vortexdobással és gerelyhajítással is.

A közelmúltban befejeződött idény az eddigi legsikeresebb a pályafutása során, hiszen vortexdobásban és gerelyhajításban is új egyéni, valamint országos csúcsokat döntött, előbbiben pedig a világ idei legjobb eredményét is elérte. Októberben Zenta város nyílt nemzetközi serdülőbajnokságán a három országos bajnoki cím mellett vortexdobásban a 76 méter 5 centiméteres országos rekordot előbb 77 méter 21 centiméterre, majd 79 méter 23 centiméterre javította, mely egyúttal a világ legjobb eredménye is. A szakemberek szerint az olimpiai és kétszeres világbajnok, világcsúcstartó (72,28) cseh Barbora Špotáková ebben a korban hét méterrel kevesebbet hajított.

— Mi is hallottunk erről, de nem találtunk adatot azzal kapcsolatban, hogy Špotáková idejében valójában volt-e vortex. A szer feltalálója szerint felnőttkorodban ugyanannyit dobsz gerellyel, mint amennyit fiatalabb korodban vortexel. Ha azt vesszük alapul, akkor valóban jól állunk — szögezte le Györgyi.

Gerelyhajításban a tizenhárom éves versenyző a tavalyi esztendőt 40 méterrel fejezte be, az idén pedig már 60 méter 5 centimétert dobott.

— Nagyon sokat fejlődtem az előző évhez képest. A nyári szünetben rengeteget edzettem, csiszoltam a technikámat. A szávaszentdemeteri (mitrovicai) országos serdülőbajnokságon 54 méter 17 centimétert értem el, majd két alkalommal is túldobtam az 57 métert, ezenkívül a szeptember elején az idősebb pionírok számára rendezett vajdasági bajnokságon, melyre Újvidéken került sor, 60 méter 5 centiméterre sikerült hajítanom a gerelyt. A hazai viadalokon kívül részt vettem a tiszaújvárosi és a veszprémi nemzetközi versenyeken is, és mindkét városban a legjobbnak bizonyultam. A többi közt teljesítettem az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra való kiküldetési szintet is, de a fiatal korom miatt nem vehettem részt ezen a versenyen. Az EYOF-on két év múlva indulhatok, mivel még jövőre is túl fiatal leszek ahhoz, hogy szerepelhessek rajta — mondta Adrianna.

Atlétikában a korosztályos világversenyeken tizenöt éves kortól lehet részt venni.

— Adrianna az idei legjobb gerelyhajító eredményével az előző két ifjúsági olimpián arany- és ezüstérmet nyerhetett volna. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is olyan eredményeket fog elérni, amelyekkel megnyerheti a Buenos Airesben sorra kerülő ifjúsági olimpiát. Már csak az a kérdés, hogy tizennégy évesen szerepelhet-e a játékokon. Ha jövőre esetleg még nem is, de két év múlva mindenképp jogot szerez a fiatalok legnagyobb versenyén való indulásra — mondta Szegedinszki Igor, a ZAK egyik edzője.

Az edzésfeltételek jelentősen javultak a korábbi évekhez képest. Egykoron a Dombos Fesztivál helyszínén edzettek, a közelmúltban azonban az atlétikai szövetség, a kishegyesi önkormányzat és a kishegyesi helyi közösség egy tartáncsíkot alakított ki a labdarúgópályán, amivel jelentősen javultak a feltételek. A Szerb Atlétikai Szövetség is felfigyelt a kiváló eredményekre, és támogatásáról biztosította a sportolót.

— Az atlétikai szövetség elnöke látogatást tett nálunk, majd pedig mi mentünk el Belgrádba, a sportágról szóló előadásra, melyet a horvát olimpiai bajnoknő, Sara Kolak edzője, Andrej Hajnšek tartott. A szövetség a szlovén szakemberrel szeretne szerződést kötni, így a jövőben Hajnšek segítené Adrianna munkáját. Az első közös edzésre talán már novemberben sor kerülhet — mondta Györgyi.

Adriannát a közelmúltban meglátogatta Árok Ferenc, a Magyar Szó nyugalmazott munkatársa, az ausztrál labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, és anyagi támogatást nyújtott át a fiatal sportolónak.

Arra a kérdésre, hogy az atlétikát vagy a kézilabdát szereti-e jobban, Adrianna azt válaszolta, hogy mindkettőt, viszont most a gerelyhajítás áll közelebb a szívéhez.

— Jövőre felül szeretném múlni az idei eredményeimet. Az iskolából hazaérve tanulok, majd kimegyek a pályára atlétikaedzésre, aztán pedig a kézilabda következik. Ha marad időm, akkor este is előveszem a könyveket, füzeteket. A jövőben jó lenne eljutni nagyobb nemzetközi versenyekre, világ- és Európa-bajnokságokra is. Megfordult a fejemben az olimpiai és a világbajnoki cím gondolata is — mondta Adrianna.

Tanulmányait a topolyai gimnáziumban szeretné folytatni, a tanulást pedig, ahogy eddig is, megpróbálja az edzésekkel, a sporttal összehangolni. Példaképe nem más, mint a cseh Jan Železný háromszoros olimpiai és világbajnok. Adrianna tehetsége, az edzésekhez való hozzáállása a biztosíték arra, hogy az álmok egy szép napon valóra válhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..