home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A víz lett az új arany
Talpai Lóránt
2020.12.17.
LXXV. évf. 51. szám
A víz lett az új arany

Már a vízről álmodnak a Wall Street farkasai — Újabb teljes zárlatot vezetnek be Németországban — Brexit: Egyre távolabb a megállapodástól

Már a vízről álmodnak a Wall Street farkasai

A víz csatlakozott az aranyhoz, az olajhoz és más árutőzsdei termékekhez a Wall Streeten, ami egyúttal arra is utal, hogy az élethez elengedhetetlen fontosságú természeti erőforrásban hiány alakulhat ki a világ egyre több részén. A mezőgazdasági szereplők, a hedge fundok és az önkormányzatok mostantól képesek a víz jövőbeli elérhetősége ellen hedgelni vagy éppen spekulálni rá Kaliforniában, mely a legnagyobb mezőgazdasági piaccal bír az Egyesült Államokban, és a világ 5. legnagyobb gazdasága. A CME Group 2021. januári lejáratú határidős kontraktusa, mely Kalifornia 1,1 milliárd dolláros spot vízpiacához van kötve, legutóbb 496 indexponton forgott, mely 496 dolláros hektárlábankénti értéket tesz ki. A víz határidős ügyletei az első ilyen jellegű kontraktusok az Egyesült Államokban, melyeket egyébként még szeptemberben jelentettek be, mivel a hőség és tűzvészek pusztították az Egyesült Államok nyugati partját, és miután Kalifornia egy nyolcéves aszály végén járt. A határidős ügyletek lényege, hogy a nagy vízfogyasztók, például a mandulatermelők és az elektromos közművek számára fedezetek legyenek a vízáringadozásokkal szemben, emellett a szűkösség mérése szempontjából is fontosak.

 

Újabb teljes zárlatot vezetnek be Németországban

A koronavírus-járvány gyorsulása miatt a tavaszi első fertőzéshullám után ismét bevezetik Németországban a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlatot — jelentették be Berlinben. Az új korlátozásokat december 16-án vezetik be és legkorábban január 10-én vonják vissza — mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. A november elején foganatosított óvintézkedésekkel nem sikerült feltartóztatni a második hullámot, illetve visszaszerezni az ellenőrzést a koronavírus terjedése felett, így a fertőződések száma az utóbbi napokban ismét robbanásszerű emelkedésnek indult — indokolta a kancellár a karácsonyi bevásárlási szezon végét eredményező döntést.

 

Brexit: Egyre távolabb a megállapodástól

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nagy az esély arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalások. Johnson, aki a Downing Streeten nyilatkozott újságíróknak, úgy fogalmazott: immár „erőteljes lehetőség” egy olyan viszonyrendszer az EU-val, amely sokkal inkább hasonlít az unió és Ausztrália kapcsolatára, mint az EU és Kanada kereskedelmi egyezményére. A brit miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy Kanadának van szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val, Ausztráliának viszont nincs. A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában annyit tenne, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól, a jelenlegi átmeneti időszak lejárta után, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan forgalomban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..