home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A víz érintése című film tarolt az idei Oscar-gálán
Brasnyó Zoltán
2018.03.14.
LXXIII. évf. 10. szám
A víz érintése című film tarolt az idei Oscar-gálán

Szokatlanul hosszú, 225 perces műsor, Jimmy Kimmel visszafogottabb poénjai, egy kissé szétforgácsolt, de papírformának megfelelő díjeső és néhány megható pillanat jellemezte a film amerikai ünnepét, az idei Oscar-gálát.

Nem ez lesz a legemlékezetesebb díjátadó az aranyszobrocska történetében. A magyar filmiparnak nem sikerült a mesterhármas a Saul fia és a Mindenki után, ám mégis van mire büszkének lennünk.

Fekete-fehér képsorokkal indított Jimmy Kimmel műsorvezető, aki a tavalyi show-nak is házigazdája volt. Szerencsére nem vitték túlzásba a nosztalgiázást, pedig könnyen beleeshettek volna ebbe a hibába. Régi, nagy nyertesekről készült bejátszásokkal, zenei betétekkel és néhány visszafogottabb poénnal kezdődött a 90. Oscar-gála Los Angelesben, a Dolby Színházban. Bármilyen meglepő, Kimmel keveset szerepelt a színpadon, hiszen az alkotók, a producerek, a színészek és a különféle fellépők, énekesek jócskán elhúzták az időt. Ebből adódott az egyik poén is: Kimmel felajánlott egy jet skit annak, aki a legrövidebb köszönőbeszédet tartja, ez azonban láthatóan senkit sem hatott meg.

Az idén többen is arra számítottak, hogy a #MeToo mozgalom kerül az est középpontjába, viszont végül mégsem tolták túl ezt a tematikát. A színpadra emberjogi aktivisták léptek, illetve Salma Hayek, Annabella Sciorra és Ashley Judd is, akik mindannyian képviselői és szószólói a nők elleni erőszakkal szemben felsorakozott mozgalomnak. A közönség — stílusosan — megtekinthetett egy kisfilmet a diverzitás fontosságáról, majd a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrocskát átvevő Frances McDormand megkérte a teremben ülő Oscar-jelölt hölgyeket, hogy álljanak fel, és ünnepeljék saját magukat.

Ezenkívül több érdekességet is érdemes kiemelni. Sandra Bullock például azzal idézett elő nagy kacagást, hogy egyre lejjebb tekertette a fényerőt azért, hogy fiatalabbnak látsszon a színpadon. Tiffany Haddish, aki az utóbbi évek egyik legjobb komikája, ledobta a magas sarkúját, és úgy állt a közönség elé. Ezt pedig azzal fejelte meg, hogy Meryl Streepnek azt mondta, szeretné, ha egyszer ő lenne az anyukája. A műsor házigazdája, sőt, Mark Hamill, a Star Wars Luke Skywalkere sem hagyhatta szó nélkül a tavalyi botrányt, azaz a Kaliforniai álom és a Holdfény körüli, összecserélt borítékokról szóló fiaskót. Kimmel például megkérte a jelölteket, hogy miután a nevüket hallják, a biztonság kedvéért maradjanak ülve még egy percig. Mark Hamill pedig úgy nyitotta ki az egyik borítékot, hogy idegesen azt ismételgette: csak nehogy a Kaliforniai álmot mondd!

Hatalmas show-elemekkel és sok statisztával léptek színpadra az Oscar-jelölt betétdalok előadói, valamint több közjáték és dramaturgiai elem is színesítette az estét. A Star Wars szinte teljes szereplőgárdája is felvonult. Viszont mindezek ellenére majdnem az összes attrakció felejthető, sőt, egynéhány középszerű volt. De a legfontosabb persze, hogy kik is vihettek haza szobrot.

Gary Oldmant Winston Churchill félelmetesen élethű megformálásáért díjazták A legsötétebb órában, a hölgyeknél pedig a már említett Frances McDormandet a Három óriásplakát Ebbing határában című, egyébként nagyszerű filmért. Sam Rockwell lett a legjobb férfi mellékszereplő ugyanezért az alkotásért. Őt eddig még sohasem jelölték, ami nagy hiba, hiszen óriási alakítást nyújtott. A Dunkirk három technikai díjat zsebelt be, továbbá a Szárnyas fejvadász 2049 nem kis meglepetésre a legjobb operatőr és a legjobb vizuális effektusok kategóriájában is győzni tudott.

A mexikói rendező, Guillermo del Toro A víz érintése című felnőttfantasyje lett az este abszolút győztese, a maga négy Oscarjával. A kritikusok ezt az alkotást tartották messze a legesélyesebbnek, a legjobb filmnek járó díjat is megkapta. Az idei egyik nagy vesztes Steven Spielberg A Pentagon titkai című, újságírókról szóló drámája, a másik pedig Greta Gerwig Lady Birdje lett. A legjobb eredeti forgatókönyv díját Jordan Peele kapta a Tűnj el! című furcsa, politikailag korrekt horrorért, a legjobb adaptált forgatókönyv díját pedig az ezáltal legidősebb Oscar-díjas, a nyolcvankilenc éves James Ivory vehette át a Szólíts a neveden!-ért.

Mi, magyarok leginkább Enyedi Ildikó miatt sajnálkozhatunk, aki mosolyogva közölte mindenkivel: köszöni, jól van. A Testről és lélekről-t végül a chilei A Fantastic Woman ütötte ki a nyeregből a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, így végre a latin-amerikai országnak is lett egy aranyszobrocskája. Ez a mozi egyébként egy transznemű nő történetéről szól, amire a jelek szerint az amerikai filmakadémia is vevő volt. Ettől persze még büszkének kell lennünk a magyar rendezőnőre, aki filmjével bezsebelte a berlini Arany Medvét, sőt, Borbély Alexandra főszereplőt korábban a legjobb európai színésznőként jutalmazták.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..