home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A víz érintése
Brasnyó Zoltán
2018.03.09.
LXXIII. évf. 9. szám
A víz érintése

A halfiú esete Tóth Marival, azaz Guillermo del Toro stílusgyakorlata.

Az adult fantasy, azaz a felnőtteknek szóló tündérmese del Torónak már A faun labirintusában is bevált, mindössze a díszlet és a szereplők cserélődtek ki A víz érintésében.   

Mégis több ennél ez a mozi: nem fér, sőt, nem is akar beférni egyetlen skatulyába sem. Egyszerre az alkotói szabadság szárnyán suhanó kísérleti alkotás, hidegháborús noir, B kategóriás szörnyfilmekre emlékeztető trashmozi és megható szerelmi történet. A klasszikus történetvezetés és a régimódi moziélmény az Oscar-jelöltek közül mégis ebben érhető tetten leginkább. A víz érintése közönségsiker, mely igazolja, hogy nem kell mindenáron feszegetni a határokat vagy letaglózni a nézőt. Még mindig betalálnak a régimódi, romantikus sztorik is. Ez a film pedig egészen a zárójelenetekig a régi moziklasszikusoknak, illetve saját magának igyekszik emléket állítani.

Elisa Esposito (Sally Hawkins) álmodozó, mozirajongó takarítónő egy szupertitkos CIA-laborban, ahol kísérleteket folytatnak a hidegháború Amerikájában. Barátnőjével és munkatársával, Zeldával (Octavia Spencer) rájönnek az intézet titkára: egy kétéltű, tengeri, humanoid lényt rejtegetnek egy víztartályba zárva, akit Strickland ezredes (Michael Shannon) vizsgál, de leginkább kínoz. A lényt egyébként a briliáns Doug Jones személyesíti meg, akinek ez már a sokadik közös munkája del Toróval. A néma Elisa összebarátkozik vele, ételt visz neki, sőt, kommunikálni is képes vele.

Csak idő kérdése, és a szerelem — akárcsak az élet — utat tör kettejük közt. Guillermo del Toro filmje a felszín alatt persze teljesen másról szól: a magányról és a kilátástalan kirekesztettségről. A ’60-as években járunk, Elisa nem tud beszélni, szomszédja, Giles egy homoszexualitását elnyomni kénytelen férfi, kolléganője, Zelda afroamerikai, a főszereplő legújabb barátja pedig egy kétéltű tengeri szörnyeteg, akit istenként imádtak az Amazonas dzsungeljeiben.

A társadalom számkivetettjeivel szemben viszont ott pöffeszkedik Strickland ezredes, a heteroszexuális, vasalt inges, fehér férfi, tévedhetetlenül, tökéletesen, az egészséges Fehér-Amerika makulátlan szobraként. A szerelem beteljesülése persze megállíthatatlan, ehhez pedig nincs szükség szavakra. A víz érintése helyszíne az 1960-as évek Baltimore-ja, art deco stílusban, vibráló zöld és vörös fénnyel megvilágítva. Sally Hawkins alakítása szívszorító és nagyon is szerethető, ahogyan az idős Giles-t játszó Richard Jenkinsé vagy például A számolás jogában tündöklő Octavia Spenceré is.

Egyetlen gyengébb momentum, alakítás vagy dramaturgiai bravúr sincs A víz érintésében, mely minden kétséget kizáróan del Toro eddigi legjobb — és egyúttal legfurcsább — filmje. A rendező csak keveset használta a számítógépes trükköket, helyette gyakorlatias megoldásokat és maszkokat alkalmazott. A legjobb filmre esélyes alkotások között szerepel az idei Oscar-gálán, ám máris szép eredményei vannak más fesztiválszemléken is, elsősorban Velencében, ahol megérdemelten kapta meg az Arany Oroszlán díjat.

A víz érintése vicces, megindító és minden ízében magával ragadó alkotás, mely sokáig velünk marad.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..