home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A vírus mint katalizátor — avagy a XXI. század még csak most kezdődik
Tóth Péter
2020.06.20.
LXXV. évf. 25. szám
A vírus mint katalizátor — avagy a XXI. század még csak most kezdődik

Az utóbbi időben lehetetlen bármiről is véleményt formálni anélkül, hogy ne az aktuális járványügyi helyzet tükrében tennénk azt. Nehéz elvonatkoztatni, és ha úgy tekintünk a történelemre, hogy a XX. század lényegében nem az ezredfordulón, hanem a spanyolnátha kitörésével kezdődött, akkor a XXI. most a koronavírus megjelenésével és gyors terjedésével indul.

Egy korszak kezdetét persze nem határozhatja meg önmagában egy vírus felbukkanása, viszont felgyorsíthatja — most szemmel láthatóan éppen ezt teszi — azokat a folyamatokat, amelyekhez a technológia már megteremtette ugyan a feltételeket, de szükség volt még valamilyen katalizátorra, hogy a „kémiai reakció” felgyorsuljon.

A definíció szerint a katalizátor olyan anyag, amely úgy gyorsít fel egy kémiai reakciót, hogy ő maga annak során nem változik meg maradandóan. A megnevezés a görög katalüszisz szóból ered, mely feloldást jelent. A katalizátorok úgy fejtik ki hatásukat, hogy jelenlétükben a reakciók más úton, alacsonyabb aktiválási energiájú részfolyamatok által játszódnak le, ezzel növelve a reakciósebességet. Megdöbbentően érvényes ez a társadalmunkban most zajló folyamatokra, melyek katalizátora a vírus. Gyakran kis mennyiségű katalizátor is elegendő nagy mennyiségű anyag átalakulásának meggyorsításához — áll még a definícióban. Valahogy ez is mintha egybecsengene a valósággal…

A sajtóban megjelent hírek szerint szeptembertől Szerbiában új tantárgyat vezetnek be az elsősök számára. Az oktatási miniszter jelentette ezt be, és azt is elmondta, hogy az új tantárgy neve a digitalizácó világa lesz, a cél pedig, hogy a gyerekek minél korábban alkalmazkodni tudjanak az információs társadalom követelményeihez. A politikus úgy véli, hogy a tanügy a távoktatás terén jól vizsgázott a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben.

Mint tudjuk, a digitális világnak megvannak a maga előnyei. Számítógépes alapismeretek nélkül ma már aligha tudunk érvényesülni az életben. Könnyebb a kapcsolattartás, azonnal utánanézhetünk információknak, pénzt utalhatunk át, ügyeinket intézhetjük, de maga az oktatás is áthelyeződhet a virtuális térbe. Viszont sajnos elveszni is nagyon könnyű a digitális világban. Az előnyei tehát megkérdőjelezhetetlenek, de a függőség, melyet okoz, olyan csendben alakul ki, hogy sok esetben észre sem veszik. A digitális világban eltöltött idő egyre súlyosabb gondot okoz. Ha valaki életében a munkavégzés áthelyeződik a digitális térbe, annak nem feltétlenül kell a szabadidejét is ott töltenie, illetve a szórakozási lehetőségeket is ott keresnie. Nem szabad elfeledni, hogy a digitális világ lényegében mégiscsak egy eszköz.

Sokan úgy gondolják, hogy az okostelefon olyan, mint egykor a cigaretta — szenvedéllyé válik. Az ember, ha nem tud a kezével vagy magával mit kezdeni, régen rágyújtott, most pedig a telefonját babrálja. Nem véletlenül szerveznek manapság „digitális detox” táborokat. Az emberek még fizetnek is azért, hogy ne használhassanak elektronikus eszközöket.

Sokan vannak, akiknek a telefonjukhoz nyúlni olyan, mint Pavlov kísérletében a kutyának a csengő. Reakciókat indít el, egyfajta katalizátor is, mint korunknak a vírus? Második lépésként aztán próbáljuk megfigyelni, mit érzünk, vagy éppen milyen „jutalmat” keresünk, majd azt is, hogy mindig megkapjuk-e azt, amire vágytunk…


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..