home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A vírus köztünk van
Fehér Márta
2020.05.28.
LXXV. évf. 22. szám
A vírus köztünk van

Büntetés — Jöhetnek a tömegrendezvények — Univerzális védőmaszkok sorozatgyártása kezdődik Szerémségben — Véget ér a távoktatás, a tanév azonban nem

Büntetés

Akár félmillió dinárral is megbírságolhatják a munkáltatókat, de minimum 50 000 dináros büntetésre számíthatnak, ha nem alkalmazkodnak a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedésekhez. Az alkalmazottakat 20 000 dinárral büntethetik, ha nem tartják be az előírásokat. Új járványmegelőző rendelkezéseket vezethetnek be Szerbiában, ezek minden egyes munkáltatóra és munkahelyre kiterjednek. A vírus nem tűnt el az országból, terjedése ellen továbbra is küzdeni kell — figyelmeztetnek a szakértők, akik szerint az óvintézkedéseknek ebben kulcsfontosságú szerepük van. Korábban a szigorú szabályok a kereskedelmi, a vendéglátóipari és az építkezési vállalatokra vonatkoztak, mostantól mindenütt kötelező a bejáratnál fertőtleníteni, ha szükséges, a munkát több váltásban megszervezni, hogy kevesebben legyenek zárt helyen, és ha ez mégsem lehetséges, kötelező a szájmaszk viselete. Naponta többször kell fertőtleníteni, minden dolgozó köteles a saját munkafelületét és felszerelését kezelni. (Tanjug, Szerbiai RTV)

 

Jöhetnek a tömegrendezvények

Szerbiában a járvány csendesedésével 50-ről 100 főre emelték a tömeges rendezvényeken engedélyezett részvételt, az ország ezzel a választási kampányrendezvényeket készíti elő — írja az MTI. Péntektől az országban szabadtéren és zárt helyiségekben is engedélyezték a legfeljebb 100 fős rendezvényeket. Korábban 50 főben maximálták az egy helyen tartózkodók számát. A munkaügyi miniszter a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elemezve elmondta, március és május közepe között a 7 milliós Szerbiában csaknem 16 000-en vesztették el a munkájukat.

A hétvégén, péntekről szombatra 10 919-ről 11 024-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. (MTI)

 

Univerzális védőmaszkok sorozatgyártása kezdődik Szerémségben

A Ruma községhez tartozó Boraćon egy testvérpár, Nikola és Nemanja Bamburać fiatal feltalálók úgy alakították ki a maszkot, hogy az többszöri használatra is alkalmas legyen, fizikai védelmet nyújtson az arc és a légzőszervek számára a cseppfertőzések ellen, és cserélhető szűrője van. Elsősorban az új típusú koronavírus-fertőzés megakadályozása céljából készül, nem engedi át ugyanis a vírusrészecskéket. A feltalálók arra is törekedtek, hogy a járvány után is használható legyen a maszk, akár a mezőgazdaságban, akár egyéb munka során, például hegesztéskor, poros munkafolyamatok során és a különféle iparágakban. A maszk igazodik az arc ergonómiájához, megfelelően fed, szűrője cserélhető, és olyan anyagból készül, amelyet az egészségügyben is használnak. Alkalmas a naponta történő fertőtlenítésre, emellett langyos vízben, szappannal mosható, és ismét felvehető. Műanyagból készül, a kiöntéshez szükséges szerszámokat és az első gyártási sorozatot pedig Szávaszentdemeter Város finanszírozta. Az első, 5000 darabból álló sorozatot a város közvállalatainak és más közszolgálatainak adományozták, elsősorban a tolóablakoknál, szolgáltatóközpontokban dolgozóknak. (Visithusrb.com)

 

Véget ér a távoktatás, a tanév azonban nem

Május 29-én, pénteken ér véget Vajdaságban a távoktatás, a tanév viszont a nyolcadikosok számára hivatalosan június 5-én fejeződik be, a többi általános iskolás számára pedig június 16-án. A tartományi oktatási titkárság tájékoztatása szerint júniustól kezdődnek a külön felkészítőórák. A hónap első hete a végzősöké, a próbakisérettségi a jövő hét elején lesz. Június második hetét az ötödikesek, a hatodikosok és a hetedikesek számára irányozták elő. Ezután szervezik meg a kisérettségit, június 17-én, 18-án és 19-én tartják meg, az eredményeket pedig június 23-án teszik közzé. Június 12-én és 13-án, pénteken és szombaton tartják meg a felvételit a nyelvi gimnáziumokban. A végzős középiskolások június 4-e és 6-a között érettségiznek, majd június 24-én adhatják le egyetemi jelentkezésüket. (Puma.vojvodina.gov.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..