home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A vírus csalhatatlan „logikája”
Tóth Péter
2021.03.28.
LXXVI. évf. 12. szám
A vírus csalhatatlan „logikája”

Alig több mint egy évvel ezelőtt még voltak, akik viccelődtek, és a vírust nevetségesnek minősítették. Most is vannak még ilyenek, de azért időközben a fejekben is sok minden megváltozott. Akkor még a pesszimisták többsége sem hitte, hogy most ott tartunk majd, ahol. Az optimisták pedig akkor is bíztak a jövőben. Csakhogy az a fránya vírus nem a mi logikánk szerint viselkedik. A valódi problémák abból erednek, hogy „nem hisz a könnyeknek”, de még a logikusnak ható érveknek sem.

Elsősorban a vírus — legalábbis az eddig felbukkanó mutánsai — nem nagyon hisz a politikai propagandának. Amikor a hírek arról szólnak a médiában, hogy jól halad az oltás, csökken a fertőzöttek száma, vagy más hasonló jó hír jelenik meg, a vírus erről nem vesz tudomást. Attól sem igazán hajlandó megijedni, ha az emberek tömegesen viselnek a nyakukba lehúzott maszkot. Pedig annak is a vírust kellene elijesztenie. Így aztán nem is értjük, mi történik, amikor mégis megfertőzi az embereket.

Az elmúlt egy év alatt sok minden történt. Sok nagyszerű és sajnos sok kiábrándító dolog. Azt azonban talán még a pesszimisták többsége sem gondolhatta, hogy itt tartunk majd, ahol most. A vírus meg főleg nem. Mert valószínűleg tökhülye. Nem lehet kampánnyal meggyőzni. Csak azt teszi, amire a természet beprogramozta. Ha egyáltalán a természet programozta be. De félő, hogy a természet „boszorkánykonyhájában” fajunkra nézve sokkal veszélyesebb vírusok is mutálódhatnak. Vagy már léteznek is, csak még nem indultak „hódító” útjukra.

A dajkameséken és a csecsemőkortól adagolt politikai propagandán „nevelkedett” emberi értelem még ma sem képes igazán felfogni a valódi veszélyt. Beigazolódott, amit azért, ismerjük be, sejteni lehetett: az emberiség mentális állapota nincs összhangban a rá leselkedő veszélyekkel. A világjárvány, a klímaváltozás, a mértéktelenül és felelőtlenül folytatott környezetszennyezés valódi veszélyeit a legtöbb ember nem tudja felfogni. Egy kisebb hányad viszont túldramatizálja a helyzetet. Az a baj, hogy a dolgok valósághoz közeli, józan megítélésére csak egy olyan kisebbség képes, amelynek a véleménye el sem jut a szélesebb tömegekig, vagy ha eljut is, többnyire nem figyelnek rá.

Értékrend, hagyománytisztelet, hit, vallás, erkölcs. Ezek emberi tulajdonságok, és nem jellemzőek a mikroorganizmusokra. Viszont a múltban éppen ezek az emberi tulajdonságok segítették nehéz helyzetekben a túlélést. Ám az önző hatalomvágytól vezérelve fajunk viselkedése megváltozott. Az ideológiák ma már vérre menő kizárólagosságon alapulnak. Ez persze nem új jelenség, de a tudomány és a művészetek prostituálása, a káosz vagy az anarchia szabadságként való értelmezése ide vezetett.

Az emberiség immunrendszere gyengülőben van, miközben a problémák és a kórok éppen belőlünk, emberekből fakadnak. A korábbi, sok esetben súlyosabb krízisekben sem a hitetlenség, a reményvesztettség vagy a zsigeri gyűlölet volt a megmentő. A hitetlenség és a tudatlanság félelmet szül. A természetben viszont szigorú rend uralkodik. Ebbe a rendbe illeszkedik az evolúció, a fajok felemelkedése és kihalása, valamint az a tény, hogy nem lehet „büntetlenül” hibákat elkövetni — sorozatosan. Ez a rend maga a valódi szabadság. A természet rendjét megsérteni pedig nem más, mint maga a pusztulás. Ebből a nézőpontból lehet kóros az optimizmus és káros a pesszimizmus.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..