home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A virjei naperőmű
Talpai Lóránt
2023.06.01.
LXXVIII. évf. 22. szám
A virjei naperőmű

Horvátország második legnagyobb naperőműve — Megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól — A rövid távú légi járatok betiltása

Horvátország második legnagyobb naperőműve

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport a fenntarthatósági törekvéseiben. Az INA beindította Horvátország második legnagyobb naperőművét a magyar határhoz közeli Virjében. A Mol-csoporthoz tartozó energiavállalat így nemcsak kereskedelmi villamosenergia-termelővé vált, hanem a megújuló energiaforrások területén is tovább erősítette portfólióját. A sajtóközlemény szerint az INA virjei naperőműve a második legnagyobb naperőmű Horvátországban 10,2 MW beépített kapacitással és 9 MW csatlakozási kapacitással. Ez összesen 18 670 felszerelt napelempanelt takar. Az erőmű várhatóan évente 12 225 MWh hálózatba táplálható villamos energiát termel majd.

Forrás: You Tube

 

Megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól

Az olaszországi kőolajszállítások 2025-től teljes mértékben fedezni fogják Csehország szükségleteit, és ezzel megszűnik az ország függősége az orosz kőolajtól — jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő az észak-csehországi Nelahozevesben, amikor meglátogatta a csehországi gáz- és kőolajvezetékeket kezelő Mero állami vállalat központi telepét. A kormányfő szerint az ehhez szükséges megállapodás a Mero és a Transalpoki kőolajvezetéket (TAL) működtető konzorcium között már létrejött. A TAL kőolajvezeték az olaszországi Triesztből a bajor Ingolstadtba vezet, onnan az IKL elágazik a csehországi Kralupyba. Csehország a kőolajszükségletének jelentős részét eddig a Barátság vezetéken át Oroszországból szerezte be.

 

A rövid távú légi járatok betiltása

Franciaország a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében betiltotta a rövid távú belföldi repülőjáratokat azokon az útvonalakon, ahol — alternatívaként — van vonat. A törvény két évvel azután lép hatályba, hogy a törvényhozók megszavazták: beszüntetik azokat a légi útvonalakat, amelyeken ugyanaz az út vonattal 2,5 óra alatt megtehető. A tilalom szinte teljesen megszünteti a légi közlekedést Párizs és az olyan városok között, mint Nantes, Lyon és Bordeaux. A törvény a csatlakozó járatokat nem érinti. A jogszabály ellenzői szerint a tilalomnak csak minimális hatása lesz a szén-dioxid-kibocsátásra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..