home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A világranglista 3. helyén
Tóth Tibor
2023.09.04.
LXXVIII. évf. 35. szám
A világranglista 3. helyén

A Veszprém vármegyében fekvő Gyepükajánon tartották meg a II. Don’t Speak Backyard Ultra elnevezésű nemzetközi ultramaraton-versenyt, melyen Kádár Lara, a palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub tagja 13 kört, azaz 87 km-t teljesített, és ezzel feljött a korosztályos (23 éven aluliak) világ- és európai ranglista 3. helyére. A szervezők az 1., a 3., a 6. és a 7. kört leggyorsabban teljesítőket külön díjazták, így a 13 éves tehetség a rapid kategóriában (leggyorsabban futotta le az első kört) az 1., mini kategóriában (legjobb idő a harmadik körben) pedig a 3. helyet szerezte meg. A felnőtt nők mezőnyében Lara a 4. helyen végzett.

— Előzetes célom 13 kör teljesítése volt, mivel anyukámnak azt mondtam, hogy ennyit képes vagyok teljesíteni. Nagyon változatos pályán futottunk, emelkedők és lejtők, aszfaltos, füves, földes és murvás szakaszok váltották egymást. Dolgunkat megnehezítette a verseny nagy részén szakadó eső és a sáros, egyes helyeken csúszós pálya, de sikeresen megbirkóztunk a nehézségekkel. A holtpont a 3. kör végén érkezett, akkor úgy éreztem, 10 körnél többet nem tudok lefutni, de edzőm, Jánosi Elvira tanácsainak köszönhetően gyorsan átlendültem a nehézségeken. Boldog vagyok, hogy sikeresen lefutottam a magam elé kitűzött távot. Jövőre szeretnék újra elindulni ezen az igencsak különleges versenyen, és az elkövetkező években megpróbálok felkerülni a világranglista 1. helyére — mondta Lara.


Kádár Lara a pályán (balról 17-es rajtszámmal)

A verseny különbözött a szokásos ultramaratontól. Az 55, rajthoz állt sportoló akkor kezdhetett újabb kört, ha 1 órán belül lefutotta az előzőt. Tehát ha a reggel 8 órakor elindult versenyző 1 órán belül célba ért, akkor 9 órakor ismét rajthoz állhatott. Ha a versenyző fél óra alatt teljesítette a kört, akkor 9 óráig pihent, majd újra nekivágott a kilométereknek. Lara az utolsó körét 47 perc alatt futotta le, aminek értelmében 13 perc pihenés után újra indulhatott volna, viszont edzője úgy gondolta, ennyi elég volt, hiszen ezzel is felkerült a világranglista 3. helyére.

— Célunkat elértük, így 13 kör után, ami 13 óra futást tesz ki, úgy gondoltam, ne fusson tovább, hiszen még csak egy 13 éves versenyzőről beszélünk. A világranglista 2. helyén álló versenyző 2, a listavezető pedig 7 körrel jobb eredménnyel bír. Lara még tíz évig a 23 éven aluliak között szerepel, tehát bőven van ideje felkerülni az 1. helyre. Először láttam ilyen típusú versenyt, és elmondhatom, sokkal nehezebb ezt teljesíteni, mint amilyen nehéz volt nekem bármelyik ultramaraton-versenyem. A körök után lehet pihenni, viszont figyelni kell az órát, és a sokadik kör után egyáltalán nem könnyű újra visszamenni a rajthoz. Ha túl későn ér be a versenyző, akkor alig van ideje pihenni, de túl gyorsan sem jó beérni, mert akkor kevesebb energiája marad a további körök teljesítésére. A sikernek rengeteg összetevője van. A 3. körben lelket kellett önteni belé, és gyönyörűen ment tovább. A leggyorsabb kört 38 perc alatt futotta le, az átlag 42—44 perc körül volt. Ilyen típusú versenyt Magyarországon évente négyszer tartanak, nálunk viszont még egyetlen alkalommal sem rendezték meg — mondta Jánosi Elvira, Lara edzője, a Paligo Palus Ultramaratonklub elnöke, majd megköszönte Szabadka Városa támogatását, mely lehetővé tette, hogy Lara megmérettesse magát a rangos versenyen.

Lara egy rövid pihenő után újra edzésbe állt, hiszen az év végéig még néhány verseny vár rá.


Ölelés az edzőtől egy-egy sikeres kör teljesítése után

Fényképezte: Vujinović Verona

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..