home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A világot átszövő családvédelmi háló
Fehér Márta
2022.04.08.
LXXVII. évf. 14. szám
A világot átszövő családvédelmi háló

Tavaly januártól novemberig 56 000 gyermek született Szerbiában, miközben az ország lakosai közül 123 000-en haltak meg — demográfiai szempontból ez volt az eddigi legrosszabb év. A statisztikai adat az Adán megrendezett Családvédelem Magyarországon és Szerbiában című konferencián hangzott el, melyet a Moholi Családok Egyesülete szervezett.

Ördög Róbert újvidéki családterapeuta A családokról Délvidéken című előadása keretében hangzott el a cikk bevezetőjében olvasható statisztikai adat. E szerint tavaly négy és fél Ada községnyi lakossal lettünk kevesebben az országban (hiszen a községnek 15 000 lakosa van, a születési és az elhalálozási számok közötti különbség pedig mintegy 67 000). Feltette a kérdést, hogy mi itt, a Délvidéken hogyan tudunk sikeresek lenni, tudunk-e tenni valamit azért, hogy ne fogyjunk el, hogy megmaradjunk.

— Én semmit nem tudok tenni azért, hogy más országokban hogyan alakul a statisztika, azért viszont igen, hogy a saját családomban miként alakul a helyzet. Vajdaságot sem tudom megváltoztatni, viszont tudok motiválni másokat, a környezetünket, a körülöttünk élő embereket, és ez a legfontosabb. Hadd mondjam el, személy szerint mit tettem ezért: négygyermekes család vagyunk, és most már ötunokás nagyszülők. Nem egy alkalommal lett volna lehetőségem külföldön dolgozni, ám itt születtem, nekem itt a legjobb, és ezt tartom magam előtt kihívásként, feladatként.


A cél az anyaországban és itthon, hogy minden vágyott gyermek világra jöhessen

Az anyaország otthoni és határokon átívelő családpolitikáját Magyarország család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára foglalta össze.

— Magyarország számára kiemelten fontos, hogy a határain belül és külhonban is minden vágyott gyermek világra jöhessen, ezért a magyar kormány számos intézkedéssel segíti, támogatja a felelős gyermekvállalást, egy stabil, komplex, rugalmas és célzott családpolitikával — emelte ki előadásában dr. Beneda Attila. — Két olyan családtámogatást tudtunk bevezetni, amelyet a határon túliak is igénybe vehetnek: az egyik az anyasági támogatás, a másik pedig a fiatalok életkezdési támogatása, azaz a Babakötvény. Hetvenegy országból érkezett hozzánk igénylés, a Távol-Keletről, Dél-Amerikából, sőt Ausztráliából is. Reméljük, hogy ez a finom háló, mely a magyarság tekintetében az egész világot átszövi, erősödni fog. Ezt segíti az a babacsomag is, amelyet a határon túl született gyermekek kapnak. A legtöbb támogatási igénylést átadó országok listáján Szerbia a harmadik helyen szerepel.


A Csobolyó tamburaegyüttesének fellépése a konferencián

A konferencia anyaországi képviselője hangsúlyozta, hogy több mint kilencszáz bölcsődét és óvodát sikerült felújítani vagy elindítani a külhoni területeken, és nagyon fontosnak nevezte, hogy a határon túli civil szervezetekkel és az anyaországi stratégiai családszervezetekkel legyen élő és aktív kapcsolat.

A Magyar Nemzeti Tanács támogatáspolitikáját De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja ismertette.

— A család a gyermek személyiségének a kialakításában és a felnőtt ember számára is nagyon fontos. A család az első kis közösség, amely biztonságot kell hogy adjon minden családtag számára, tehát egy szoros kapocs működik családon belül. A vajdasági magyar közösségnek nagyon fontos, hogy a felnövekvő generáció magyar szellemiségben nevelkedjen, hogy a gyerekek megtanulják a kultúránkat, hagyományainkat, és azt továbbadják a következő nemzedékeknek. Ebben segít az MNT, hogy a magyarságunkat, az identitásunkat megőrizzük itt, Vajdaságban. Ezt támogatja a 23 helyszínen folyó Ringató program is, mely nagyon népszerű a tömbben és a szórványban, és a legkisebbek, a nulla—három évesek és szüleik számára valósul meg. Az anyaországi Köldökzsinór program vajdasági közreműködő partnere a főkonzulátus mellett a MNT, 2019-ben mintegy nyolcszáz babacsomagot osztottunk ki, hamarosan az azóta igénylők is hozzájutnak. Az óvodafejlesztési program keretében mintegy hetven játszótér újult meg az iskoláskor előtti intézményekben, 135 játszósarkot adtunk át az óvodáknak. Magyar óvoda épült Szabadkán, Maradékon, a közeljövőben pedig Újvidéken. Iskolabuszprogramunk is a kisgyermekes családokat segíti, akárcsak a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatás, mely a magyar kormánynak köszönhetően kerül Vajdaságba is. A beiskolázási tanszercsomagunk szintén megpróbálja tehermentesíteni a szülőket, évente 1400 csomagot állítunk össze, ehhez társul a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást segítő akciója. 


De Negri Ibolya, Márton Zsuzsanna, Beneda Attila, Ördög Róbert

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Kárpát-medence-szerte szervezett hasonló tanácskozásokat, ezen sorozat végállomása volt az adai konferencia.

— Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek számára a gyermekek jövője sorskérdésnek számít, és ezt a szemléletet nemcsak az anyaországra, hanem — a határon túlra kiterjesztett családpolitikai intézkedésekkel — a nemzeti kisebbségben élő családok számára is elérhetővé tették. Szövetségünk pedig a megalakulása óta — az elmúlt húsz évben — hasonló elkötelezettséggel több tízezer családot fog össze és erősít meg abban a kötelességtudatban, hogy a gyermek, a család — főként a nagycsalád — egy különleges és hatalmas érték — fogalmazott köszöntőjében Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke.


Telt házas családvédelmi tanácskozás Adán

A Moholi Családok Egyesülete három éve alakult meg, a keresztény értékeket és a konzervatív hagyományokat ápolva és követve tevékenykedik.

— Célunk, hogy összefogjuk, segítsük a családokat, nemcsak Moholon és Ada községben, hanem szélesebb környezetben is. A klasszikus értelemben vett családok mellett odafigyelünk az egyedülálló és az idős emberekre is, programokat, barátkozásokat igyekszünk szervezni fiataloknak, időseknek, szükség szerint segítséget nyújtunk a rászorulóknak — mondta a házigazda szervezet vezetője, Világos Tibor, kifejtve, hogy egyesületük tevékenysége a főleg pályázatírással, azok menedzselésével foglalkozó Pro Communitas Civil Szervezettel és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége keretébe tartozó, mintegy négyszázötven családi gazdasággal együttműködő falugazdász-irodával kiegészülve valósul meg. 

A konferencia zárásaként Bálint Ferenc, a Pro Communitas elnöke a családok edukálásának fontosságát hangsúlyozta. A tanácskozást a Csobolyó Művelődési Egyesület és az Aranykapu Ifjúsági Művelődési Egyesület kultúrműsora tette hangulatossá.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..