home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A világon még sosem költöttek annyit átigazolásokra, mint tavaly
(MTI)
2015.02.04.
LXX. évf. 5. szám

Az elmúlt évben 4,1 milliárd dollárt mozgatott meg a profi labdarúgók klubváltása, ami új rekordnak számít.

A legnagyobb mértékben az angol egyesületek költekeztek, a legkeresettebb játékosok pedig továbbra is a brazilok voltak — a FIFA által közzétett jelentés szerint.

A költés 2,1 százalékkal nőtt a 2013. évi 3,98 milliárd dollárhoz képest. Tavaly 13 090 profi futballista váltott klubot — közölte a FIFA TMS, a szövetség leányvállalata, mely az összes szerződés adatait rögzíti. A teljes pénzmozgás csak a klubok közötti ügyletekből állt össze, az ügynökök jutalékai ebben nincsenek benne.

„Az európai piac továbbra is vezető szerepet tölt be az összköltés 87 százalékával” — szolgált további részletekkel Mark Goddard, a FIFA TMS főigazgatója.

Ami az átigazolások számát illeti, ebben a tekintetben is Európa áll az élen, a játékosmozgások 78 százaléka európai klubok között történt. A második helyen Dél-Amerika, utána pedig Ázsia következik.

2014-ben az angol klubok költöttek a legtöbbet, 1,17 milliárd dollárt — ez a világon átigazolásra költött összeg több mint egynegyede. Az angolok kétszer annyit fordítottak játékosvásárlásra, mint a második helyen álló spanyolok, akik egyébként a legtöbb futballistát adták el — összesen 667 millió dollár értékben. Az angolok bevétele 523, a portugáloké 435 millió dollár volt. Kína az elköltött 100 millióval tavaly először került be az első tíz közé.

A játékosok nemzeti hovatartozását illetően a tanulmány szerint továbbra is a brazilok a legkelendőbbek, még akkor is, ha az utóbbi időben elkezdett csökkenni irántuk az érdeklődés. Közülük tavaly 1493-an váltottak klubot, s  468 millió dollárt fizettek értük. A létszám szerinti második helyre az argentinok (801), a harmadikra pedig az Egyesült Királyság (596) futballistái kerültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..