A világban 815 millió ember éhezik

A világban 815 millió ember éhezik

​​​​​​​Lesújtó adatok az élelmezésbiztonság és a táplálkozás globális helyzetéről — Kéksisakosok érkezhetnek Kelet-Ukrajnába — Luxusjachtokon menekül Európába az iraki és a szíriai elit

Lesújtó adatok az élelmezésbiztonság és a táplálkozás globális helyzetéről

Több mint tíz év óta először emelkedett az éhezők száma a világban, a teljes népesség 11%-a éhezett tavaly — derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Rómában közölt jelentéséből. Az olasz fővárosban székelő FAO minden évben összesíti az élelmezésbiztonság és a táplálkozás globális helyzetét. A legutóbbi, 2016-ra vonatkozó adatok szerint a világban 815 millió ember éhezik. Ez 38 millióval több az egy évvel korábbinál. Az éhezők száma több mint tíz éven át csökkenést mutatott, tavaly azonban ismét emelkedett: a szervezet szerint az éhezés terjedéséhez a pusztító konfliktusok, valamint a klímaváltozás miatti „élelmiszersokk”, vagyis táplálékhiány vezetett. Éhezést okozott az El Nińo csendes-óceáni éghajlati jelenség éppúgy, mint a dél-amerikai országokat sújtó gazdasági válság.

Kéksisakosok érkezhetnek Kelet-Ukrajnába

Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett abba, hogy ENSZ-békefenntartók érkezzenek Kelet-Ukrajnába, akik nemcsak a demarkációs vonal mentén tevékenykedhetnek majd, hanem a teljes konfliktusövezetben védelmezhetik az EBESZ-megfigyelőket — jelentette az AFP hírügynökség. Ukrajna hosszú ideje sürgeti az ENSZ-békefenntartók — sőt, akár a nemzetközi harci egységek — jelenlétét, de Oroszország mindeddig mereven elutasította a lehetőséget, majd később kizárólag a demarkációs vonal mentén való jelenlétükre bólintott rá. Putyin egy hétfői, Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetés után bólintott rá az ukrán igényre. Petro Porosenko ukrán elnök azt kéri, hogy a békefenntartó ENSZ-csapatokban ne vegyenek részt orosz katonák. Jelenleg mintegy 600 EBESZ-megfigyelő felügyeli a minszki békeegyezményt a konfliktusövezetben.

Luxusjachtokon menekül Európába az iraki és a szíriai elit

Fél év alatt csaknem ezer menekült engedhette meg magának, hogy luxusjachttal érkezzen Európába. Ezeket a hajókat a rendőrség nem igazán tudja ellenőrizni, a hatóságok szerint ukrán és török bűnözői bandák állhatnak a háttérben. Az egyik ilyen tevékenységgel foglalkozó embercsempészt, Andrejt a közelmúltban engedték ki a börtönből, miután letöltötte egyéves büntetését az illegális bevándorlás támogatása miatt. Amíg az Észak-Afrikából érkező bevándorlók rozsdás halászhajóval vagy felfújható csónakkal utaznak, addig Andrej egészen más körülményeket kínált a tehetősebb menekülteknek: exkluzív, első osztályú, tízméteres jachttal szállította őket Törökországból Szicíliába. Bizonyos beszámolók szerint egyesek csaknem 100 000 eurót fizettek, hogy a Közel-Keletről Európába jussanak. A szemtanúk azt mondták, hogy akik jachton érkeztek, azok elegáns öltözetben, bőrönddel és drága táskákkal szálltak le a luxusjárműről. A regisztrációs eljárások befejezése után pedig néhányan a közelben található éttermekben vacsoráztak.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A világban 815 millió ember éhezik
Világkép
A világban 815 millió ember éhezik
Világkép
Facebook

Támogatóink