home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A világ vége — a világ közepe
(M. K. E.)
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
A világ vége — a világ közepe

Bánát legészakibb csücskét, Majdányt és Rábét sokan a világ végeként emlegetik, ahol a madár se jár, s ahol szűkszavú válasz érkezhet a szokványos kérdésre: no, mi újság felétek? A közelmúlt eseményeinek tükrében azonban ez a megállapítás, úgy látszik, mégsem állja meg a helyét.

A Törökkanizsa községbeli két kicsiny falu, Majdány és Rábé minden bizonnyal a Délvidék legkisebb települései közé tartozik, ám tenni akarásával, elszántságával példa lehet sok lélekszámát tekintve nagyobb település számára.

Dacolva a mindennapi teendők emberpróbáló voltával, megelégelve az örökös harangkongatásról, a falvak temetéséről szóló híreket, a szülőföld megtartó erejének szószólói, helybéliek és törökkanizsaiak ezekben a napokban egy nagyszabású rendezvény előkészületeit végzik.     

— Majdány és Rábé első pillantásra semmiben sem különbözik a többi vajdasági településtől. Ám a sors furcsa játékaként az első világháborút lezáró trianoni békeszerződéssel az államhatárt éppen a két falu között húzták meg, s így ezek a falvak, ezek az emberek Románia, Szerbia és Magyarország hármas határán rekedtek. Nem véletlenül mondjuk sokszor e kistelepülésekre, hogy a világ végén vannak. Hiszen az út innen nem vezet sehova sem. Mindezek ellenére a két falu él, dacol az idő örvényében, és virul, legalábbis amennyire a XXI. század körülményei engedik.

A helyi közösség vezetőségében 2013-ban történt módosulások nemcsak politikai, hanem szemléletbeli változásokat is hoztak. A legfőbb ígéretünk az volt, hogy egy emberközpontú helyi közösséget akarunk létrehozni, ahol mindenkire szükség van, és mindenki fontos, aki a közösség építéséért, faluja fejlődéséért bármit tenni akar — mondja Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testületnek és a VMSZ községi szervezetének elnöke.

— Másfél év túl rövid idő ahhoz, hogy megoldhassunk minden, az elmúlt évtizedek során felgyülemlett gondot, és megszüntessük a hanyatlás látható jeleit. Arra azonban elegendő volt, hogy sok-sok apró lépéssel élhetőbbé varázsoljuk a két falucskát, és mindenki számára nyilvánvalóvá váljon: e vidéken is lehet maradandó, példaértékű dolgokat létrehozni.

Az elmúlt időszakban jelentős mértékben sikerült javítani az oktatás feltételein, például Majdányon az óvodai ellátás ingyenes. A helyi közösség hathatósan támogatja az itt működő, nagy múltra visszatekintő Tromeđa Labdarúgóklubot és a számos, gyerekeknek és felnőtteknek, helybelieknek és elszármazottaknak szervezett művelődési és szórakoztató jellegű rendezvényt életre hívó Vadvirágok Művelődési Egyesületet. Sikerült belülről tatarozni a majdányi Művelődési Otthont is. A nemrégiben indult közmunkaprogram keretében gondot tudunk viselni a segítséget igénylő idősekről (ami az elöregedő falvak esetében megkerülhetetlen gond), ezenkívül ez a program megoldást nyújt a majdányi temető tisztítására, illetve megújulhat a rábéi Tűzoltóotthon homlokzata is.

Májustól a helyi közösségnek újra van titkára, aki munkanapokon 7 és 15 óra között áll a polgárok rendelkezésére. Elmondanám, hogy a helyi közösség tanácsának határozata értelmében az államtól több olyan ingatlant vissza fogunk igényelni, amely a falu számára fontos, és szorgalmazzuk, hogy visszakerüljön a helyi közösség tulajdonába — nyilatkozta Újhelyi Nándor, aki egy eseményre is felhívta az érdeklődők figyelmét:

— A helyi közösség és a Vadvirágok Művelődési Egyesület szervezésében július 12-én tartják meg Majdány-Rábé Helyi Közösség Napját és a III. Majdányiak-Rábéiak Találkozóját. A sajátos hangulatú délután, melyre a szervezők szeretettel várnak minden falubeli polgárt, elszármazott lakost és vendéget, 15 órától sertéspörköltfőző versennyel kezdődik, majd 19 órakor a Majdányiak-Rábéiak Találkozójával folytatódik, a többi közt művelődési műsorral, élő zenével és utcabállal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..