home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A világ tetején
Tóth Tibor
2021.09.17.
LXXVI. évf. 37. szám
A világ tetején

Világos Adriana 61 méter 46 centiméteres eredménnyel aranyérmet nyert gerelyhajításban a Kenyában megtartott U20-as atlétikai világbajnokságon. A 17 éves kishegyesi versenyző ezzel nemcsak világbajnoki címet szerzett a három évvel idősebbek mezőnyében, hanem a világ idei legjobb, 20 éven aluli eredményét is elérte.

A Zentai Atlétikai Klub klasszisának kiválóan sikerült a formaidőzítés, amihez az áprilisi, spliti edzőtábor is hozzájárult. A vb előtt itthon kéthetes miniedzőtáborban vett részt. Kemény edzésekkel, a többi közt medicinlabdával végzett gyakorlatokkal, heti kétszeri gerelydobással, gátazással, futógyakorlatokkal készült a vb-re. Nairobiban a szűnni nem akaró esőzés miatt másfél órára meg kellett szakítani a döntőt, tehát az időjárási körülmények és a versenyzési feltételek korántsem voltak optimálisak.

— A döntőt a második sorozat után szakították meg. A szünet egy kissé aggasztóan telt, mivel nem tudtuk, mikor áll el az eső, mikor léphetünk újra pályára. Tizenharmadikként dobtam, így valamelyest ideges voltam, hiszen nem tudtam, hogy az előttem dobó görög és kubai lány milyen eredményt ér el, és riválisaim esetleges nagy dobása hogyan hat a pszichémre. Egyikük sem tudott kiugró eredményt produkálni, ami megnyugtatott, és elsőre dobtam a legnagyobbat, hiszen a gerely egészen 61 méter 46 centiméterig szállt. A megszakítás alatt nem volt egyszerű melegen tartani az izmaim, és másfél órán át koncentráltnak maradnom. A szünet után is kiegyensúlyozottan dobtam, hiszen a többi dobásom átlaga 58-59 méter volt. A görög lánynak nem sikerült túldobnia, habár utolsó kísérletre valamelyest közelebb férkőzött hozzám, és 59 méterre hajította a gerelyt. Motivációt éreztem, hogy még nagyobbat dobjak, de a körülmények ezt nem tették lehetővé. Viszont ezzel az eredménnyel is boldog vagyok, hiszen világbajnok lettem — mondta Világos Adriana.


Világos Adriana és édesanyja, edzője Világos Györgyi (Világos Adriana Facebook-oldala)

Világos Györgyi, Adriana edzője és édesanyja nagyon izgult a verseny előtt és alatt. Reménykedtek abban, hogy a görög versenyző elsőre nem dob nagyot, mivel Tzéngko a tallinni U20-as Európa-bajnokságon már elsőre távolra hajította a gerelyt, amit Adriana nem tudott felülmúlni.

— Adriana legnagyobb vetélytársa 57 méteres dobással indított, és ekkor úgy gondoltam, megvan az esély, hogy kettejük párharcából ezúttal Adriana kerüljön ki győztesen. Nagyon aggódtam a megszakítás miatt, hiszen a versenyzők teljesen átáztak a táskában lévő csereruhákkal együtt, és attól féltem, meg fognak fázni. A versenyen, az eredményhirdetésen, a doppingellenőrzésen abban a vizes ruhában kellett lenni, egyszerűen nem volt mit felvenni. Adriana elég nyugodt volt önmagához képest. Nagyon sokat javított az önbizalmán a vb előtt néhány nappal rendezett Balkán-bajnokság, ahol 500 grammos gerellyel elérte a 70 méteres távolságot, amiről már régóta álmodott. Adrianának magabiztosságot adott ez az eredmény, hiszen tudta, hogy kiváló formában utazik a vb-re, amit Kenya fővárosában igazolt is — mondta Györgyi.

A nemzetközi versenyeket illetően Adriana tavaly csak a Balkán-bajnokságon versenyzett, mivel a koronavírus miatt a többi viadalt törölték. Az idei év elején is sorra mondták le a nemzetközi versenyeket, így Györgyi és Adriana eldöntötték, hogy nem várják a bizonytalan sorsú korosztályos versenyeket, hanem ettől függetlenül minden megmérettetésen elindulnak. Így kerültek Splitbe, a Dobó-Európa-kupára, ahol Adriana 600 grammos gerellyel 60 méter 22 centimétert ért el.

— A spliti verseny előzetesen nem szerepelt a terveim között. A rieti, U18-as Eb törlése után határoztunk úgy, hogy minden létező versenyen elindulok, melyet megtartanak ebben a helyzetben. A dalmát városban öt évvel idősebbekkel versenyeztem, és egyáltalán nem számítottam arra, hogy első leszek — mondta Adriana.


A világcsúcsot jelző tábla előtt (a Szerb Atlétikai Szövetség felvétele)

Az edzőtábor végeztével, néhány nappal a verseny előtt haza szerettek volna utazni, de meggondolták magukat, és úgy határoztak, megtekintik a viadalt, melyen a legjobb gerelyhajítók lépnek fel. Közben értesültek az Universiade, a Földközi-tengeri Játékok és a korosztályos Eb elhalasztásáról, és úgy voltak vele, Adriana vegyen részt a spliti megméretésen, hogy szokja a versenyzést.

A spliti verseny után a tallinni U20-as Eb következett, melyen a kishegyesi versenyző a döntőben több alkalommal is 60 méter fölé hajította a szert, de akkor görög riválisa mögött meg kellett elégednie a 2. hellyel. A felnőtt-Balkán-bajnokságon szintén ezüstérmet akaszthattak a nyakába, a fiatalabb juniorok és a juniorok mezőnyében viszont nem talált legyőzőre. Sőt, a Kraljevóban megrendezett U18-as Balkán-bajnokságon 70 méter 10 centiméterre hajította az 500 grammos gerelyt, amivel új világcsúcsot ért el.

— Nagyon régi álmom vált valóra azzal, hogy 500 grammos gerellyel átléptem a 70 métert. Tavaly szerettem volna elérni ezt az eredményt, az idény elején 68 métert dobtam, de a karanténidőszakban nem tudtam tartani a korábbi formám. Az idén egész évben 600 grammos gerellyel edzettem, és nem gondoltam, hogy meglesz a világcsúcs. Jó ötlet volt részt venni a Balkán-bajnokságon, nekem egy kis önbizalmat adott, ellenfeleim pedig még jobban tartottak tőlem, hiszen látták, hogy jó formában vagyok. A jövő héten Zágrábba utazunk, ahol az Aranyliga egyik állomásán a világ legjobb gerelyeseivel fogok versenyezni, utána pedig a németországi Jena városában az U20-as korosztályban indulok — hallottuk Adrianától.

Adriana a nagy siker elérése után sem pihen, hiszen a napokban Mitrovicán, Vajdaság felnőttbajnokságán, a 60 méter 78 centiméteres dobásával is a dobogó legfelső fokára állhatott. A gerelyszezon október 1-jéig tart, utána egy hónap aktív pihenő vár rá, mely olyan edzéseket takar, amelyeknek semmi közük a gerelyhez és a kondizáshoz. A következő idényre való alapozás november 1-jén kezdődik, majd újév körül egy edzőtábor következik a sorban.

— Jövőre a kolumbiai junior-világbajnokságon indulunk, a kiküldetési szintet Adriana már teljesítette. Szeretnénk ott lenni a téli dobókupákon, minél több nemzetközi versenyen, Balkán-bajnokságon. Jövőre felnőtt-Eb-t és -vb-t is rendeznek, ezekben egyelőre nem gondolkodunk, nem tartoznak a fő céljaink közé. Teljesen reálisnak tartom, hogy Adri ott legyen a 2024. évi párizsi olimpián. Jelen pillanatban a világranglista 27. helyét foglalja el, az olimpián pedig a legjobb harminckettő indulhat. Még három évünk van, hogy teljesítse a 64 méteres kiküldetési szintet — mondta Györgyi.

Kishegyesen 14 fiatal versenyző bontogatja szárnyait, 10 kezdő pedig Adriana legújabb sikere után csatlakozott a csapathoz. Az újdonsült világbajnok mellett többen is kiváló eredményt értek el a 2021-es idényben. Bácsi Virág a téli dobóbajnokságon ezüstérmet nyert a juniorok és a fiatalabb juniorok között is, Majoros Mirijam a téli dobóbajnokságon a fiatalabb juniorok között és a tartományi felnőttbajnokságon is 3. lett, Bede Borbála a téli dobóbajnokságon ezüst-, a vajdaságin bronzérmet nyert a pionírok között, Csépe Anita pedig 3. helyet ért el a téli dobóbajnokságon. Ugyanezen a versenyen csapatban a Zentai Atlétikai Klubhoz tartozó kishegyesi együttes 1. lett a junior és a fiatalabb junior korosztályban, a pionírok mezőnyében pedig a 3. helyen zárt.

Edzést minden hétfőn és szerdán 17 órától tartanak az Egység labdarúgópályáján. Ha valaki szeretné kipróbálni a sportágat, bátran jelentkezzen Adriana Facebook-oldalán, vagy látogasson el az egyik edzésre, és csatlakozzon a sikercsapathoz

Kapcsolódó cikkek
A Pálya Széléről
Világos Adriana Szerbia legsikeresebb fiatal sportolója
2021.12.27.
LXXVI. évf. 51. szám
A 17 éves kishegyesi lány Belgrádban vette át az elismerést.
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..