home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A világ plébánosa távozott közülünk
KOVÁCS Nándor összeállítása
2005.04.06.
LX. évf. 14. szám

Hosszú betegség és szenvedés után szombaton este 21 óra 37 perckor élete 85. évében elhunyt II. János Pál pápa. A Szent Péter téren szombaton éjszaka, néhány órával a katolikus egyházfő halálhírének hivatalos vatikáni bejelentése után legalább százezren imádkoztak a pápa lelki üdvéért. Hajnali egy ó...

Hosszú betegség és szenvedés után szombaton este 21 óra 37 perckor élete 85. évében elhunyt II. János Pál pápa. A Szent Péter téren szombaton éjszaka, néhány órával a katolikus egyházfő halálhírének hivatalos vatikáni bejelentése után legalább százezren imádkoztak a pápa lelki üdvéért. Hajnali egy órakor a miatyánkkal ért véget a hívők virrasztása és imája.
Már nincs az élők sorában a XX-XXI. század egyik legmeghatározóbb egyénisége. II. János Pál pápát végtelen szeretete és eddig soha nem látott szerepe a Vatikán élén olyan katolikus egyházfővé tette, akit utódának nagyon nehéz lesz méltó módon követnie. Munkabírásával és szelíd, de alázatos elszántságával olyan falakat tört át, amelyet évszázadokon keresztül eddig senki nem tudott feloldani. A lengyel származású II. János Pál több mint 450 év után az első nem olasz pápa volt. 102 pápai látogatást tett a világ számos országában, melynek során több mint egymillió kilométert tett meg. 469 embert avatott szentté és 1340-et boldoggá. 14 pápai enciklikát, 13 apostoli buzdítást, 11 apostoli alapszabályt tett közzé. 42 apostoli levelet, valamint 3 könyvet írt. Szokásos szerdai pápai audienciáira összesen 17 millió zarándok látogatott el. 700 audienciát adott államfők részére, 235-öt pedig miniszterelnököknek.
A pápák közül elsőként kért bocsánatot a Szentszék nevében a katolikusok által a múltban elkövetett bűnökért. Kérjünk bocsánatot a keresztények közötti megosztottságért, az erőszakért, amelyet egyesek alkalmaztak az igazság szolgálatában, a más vallások követőivel szembeni bizalmatlanságért és ellenségeskedésért. Még inkább valljuk meg felelősségünket a mai bajokért. Az ateizmussal, a vallási közömbösséggel, a szekularizációval, az etikai relativizmussal, az élethez való jog megsértésével, sok ország szegénységével szemben meg kell vizsgálnunk felelősségünket - írta apostoli levelében. Több alkalommal terveztek, 1981-ben pedig el is követtek ellene merényletet.
Törékeny egészségi állapota miatt a kilencvenes évek közepétől sokan kínosnak tartották a nyilvánosság előtti megjelenését, lemondásra buzdították. Nem nézték jó szemmel, hogy a több mint másfél milliárd lelket számláló katolikus egyház élén olyan ember áll, aki az emberi jogok, a vallásszabadság, az ökumené ügyéért vagy akár az abortusz, az eutanázia és az ősi házasságmodell fenntartásának kérdésében - fizikai gyöngesége ellenére, vagy éppen azzal - mozgósítani tudta híveit. Rádöbbentett bennünket, gyöngéket, hogy a tisztelet nemcsak az erőtől duzzadó egészséges, anyagiakban dúskáló embernek jár ki, hanem a gyöngék, elesettek, a szenvedők millióit is fel kell karolni.
Az utazó pápa, vagy ahogyan még nevezték, a világ plébánosa Karol Jósef Wojtyla néven a Krakkóhoz közeli Wadowice városkában született 1920. május 18-án, iskoláit szülővárosában végezte. Krakkóban a Jagelló Egyetem bölcsész szakos hallgatója lett. A német megszállás alatt kényszermunkára vitték, majd egy vegyi üzem fizikai munkása lett. Teológiai tanulmányait titokban kezdte a krakkói érsekség illegális szemináriumában. 1958-tól krakkói segédpüspök, 1964-től krakkói érsek. 1962-1965 között tevőlegesen részt vett a II. vatikáni zsinaton. A lengyel-német közeledés, majd kibékülés kezdeményezője. 1967-ben VI. Pál pápa bíborossá nevezte ki.
I. János Pál halála után, 1978. október 16-án Szent Péter apostol 263. utódává választották. Száznál több lelkipásztori útja során kétszer, 1991-ben és 1996-ban járt Magyarországon.
- A katolikus egyház elveszítette pásztorát, a világ elveszítette az emberi szabadság bajnokát. Hálásak vagyunk Istennek, hogy ilyen embert küldött, Lengyelország fiát, aki elindította azt a demokratikus forradalmat, amely végigsöpört Kelet-Európán, és megváltoztatta a történelem menetét - mondta Georg W. Bush amerikai elnök a katolikus anyaszentegyház elhunyt vezetőjének méltatásában.
Az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF vezetője a gyermekek nagy barátjának nevezte az elhunyt katolikus egyházfőt. Mint mondta, nagyon fog hiányozni az a gondoskodó figyelem, amely mindvégig jellemezte a szentatya és a fiatalok viszonyát.
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint II. János Pál pápa lényegi szerepet játszott Európa újraegyesítésében. Európa soha nem felejti el a pápa harcát a békéért és az emberi méltóságért - hangoztatta a portugál politikus, aki maga is hívő katolikus.
Oroszországban a pápa halála, illetve már haldoklása is elősegítette a pravoszláv-katolikus párbeszéd felelevenítését. Három év óta először ismét találkozott a pravoszláv egyház külügyi kapcsolatokért felelős tagja és az ottani katolikus egyházvezetőség.
A kommunista Kubában háromnapos gyászt hirdettek, miután értesültek Krisztus földi helytartójának halálhíréről, ezzel szemben a gyökereiben keresztény Magyarország egyik kereskedelmi tévéadója, a TV2 a hír bejelentésének idejére megszakította ugyan a Megasztár c. műsorát, hogy később kórusban énekeljék az Ez egy tökéletes nap című sikerszámot.
Szerbia és Montenegró elnöke, Svetozar Maroviæ szavai szerint olyan embert veszítettünk el II. János Pál pápa személyében, akire nemcsak a világ katolikusai emlékeznek szeretettel, hanem a békeszerető emberiség is.
- Míg mi valamennyien az egyház gyermekei és leányai úgy érezzük, halálával szegényebbek lettünk, nagyon jól tudjuk, hogy a szentatya hitünk tanúsítójaként, földi és lelki méltóságunk oltalmazójaként, a boldogok közösségébe távozott, hogy közbenjárjon értünk Istennél, és könyörögjön az emberiségért - nyilatkozta Stanislav Hoèevar belgrádi érsek a szentatya halálhírét követően.
- Kelet-Európából, Lengyelországból jött pápa, aki átélte a nemzetiszocializmus, a kommunizmus diktatúráinak borzalmait is, nem beszélve a világháborúk szörnyűségeiről. Az egyik fő célkitűzése a keresztény egységnek a megteremtése, a más egyházakkal való szeretetteljes ökumenikus együttműködés megvalósítása. A magyarországi körútjai - én legalábbis úgy gondolom, úgy érezte akkor a társadalom, a közélet is - hozzájárultak az erkölcsi megerősödéséhez, átvitt értelemben talán azt is mondhatnám, politikai megerősödéséhez - nyilatkozta Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke.
A bíborosok kilencnapos gyászt tartanak a hagyományok szerint, majd 117-ten konklávén, a külvilágtól elzártan választják meg a katolikus egyház új vezetőjét. A választást, amelyen két magyar bíboros, Paskai László és Erdő Péter is részt vesz, a vatikáni Sixtusi-kápolnában tartják.
A magyarországi és határon túli magyar katolikus hívekkel együtt gyászolnak a magyar történelmi egyházak gyülekezetei. A szabadkai egyházmegyében a vasárnapi szentmiséken imádkoztak a hívek a szentatya lelki üdvéért, délután pedig a sándori Szentkútnál mutatott be érte kétnyelvű szentmisét Andrija Kopiloviæ. A Szent Teréz-székesegyházban pedig ma, szerdán délután 18 órakor püspöki szentmisén róhatják le kegyeletüket a hívek. Ugyancsak ma délelőtt 9 órától 18 óráig itt, a Bazilikában gyászkönyvbe írhatja be II. János Pál pápát búcsúztató szavait minden érdekelt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..