home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A világ nyolcadik csodája
BÚCSÚ Ottó
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám
A világ nyolcadik csodája

A magyar bűvös kocka megszületésének 40. évfordulóját ünnepli a világ. Megalkotója, a most 70 éves Rubik Ernő zsenialitásával négy évtizeddel ezelőtt olyan kockát szerkesztett, amelyhez fogható nincs az egész földkerekségen. Akár a világ nyolcadik csodájának is nevezhetjük, amely megjelenésével elbűvölte az egyszerűbb embereket, a gyerekeket, a felnőtteket, a művészeket és a tudósokat egyaránt.

Rövid idő alatt eljutott a világ legtávolabbi szögletébe is. Úgy tartják, hogy a Föld minden hetedik lakója megismerkedett és játszott már vele. Belopta magát az alkotó emberek világába, a művészetekbe, sőt még az amerikai filmekbe is. Ihletőleg hatott az építészetre és más tevékenységi ágazatokra.

A bűvös kockát megalkotó Rubik Ernő elsősorban építészettel foglalkozott. Eredetileg az iparművészeti főiskolásoknak készítette alkotását, hogy általa jól láthatók, szemléltethetők legyenek a szerkezeti hatások, a térbeli mozgások és formák. A különböző színű oldalai nemcsak a tanulmányozását tették lehetővé, hanem egy ötletes, készségfejlesztő logikai játékra is alkalmasnak bizonyultak. Éppen ezért játékként terjedt el a világban. A kocka minden oldala más-más színű, elforgatható kis elemekből áll. Mind az oldalak, mind az elemek külön-külön is elforgathatóak. Megalkotója nagy gondot fordított a színezésére is, így a párhuzamos oldalak csak a sárga szín komponenseiben térnek el egymástól: a sárgával párhuzamos a fehér oldal, a pirossal a narancssárga, a kékkel pedig a zöld oldal. A kocka elemeinek elforgathatósága több mint negyvenhárom trillió variációt tesz lehetővé. Mégis a legügyesebb játékosok mindössze néhány másodperc alatt helyükre tudják forgatni a színes elemeket. Már 2010-ben bebizonyították, hogy az alapállapotba való rendezéshez húsznál több lépésre nincs szükség. A kockával való játék lényege, hogy a színes elemek az összekeverés után, forgatással, az oldalak és a kis elemek áthelyezésével visszarendezhetők az eredeti állapotba úgy, hogy minden oldalon csak azonos színű elemek legyenek. A játék nem igényli más segédeszköz használatát, nincs szükség villanyáramra, sem idegennyelv-tudásra. Nincsenek bonyolult játékszabályai. Nagy előnye viszont a logikus gondolkodás, a kombináló képesség és az ügyesség fejlesztése. A kocka kirakói között versenyeket, sőt még világbajnokságot is rendeznek. A bűvös kockából 1980-ban csupán Magyarországon csaknem egymillió darabot adtak el. Ezzel egyidejűleg beindult a külföldi terjesztés is.

A találmány 40. évfordulója alkalmából Áder János köztársasági elnök fogadást adott az alkotó, Rubik Ernő részére. Amerikában, New Jerseyben pedig születésnapi kiállítást rendeztek, amelyet Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő közösen nyitott meg. A rendezvényen bemutattak a többi közt egy 18 karátos aranyból készült, drágakövekkel díszített Rubik-kockát és egy kockakirakó robotgépet. A kiállítás kilenc hónapon át tekinthető meg. Ezután kétéves, világ körüli útra indul, hogy az egész földkerekségen hirdesse, tovább népszerűsítse a csodálatos alkotást, és tudatosítsa, hogy ez magyar találmány. 2016-ra a magyar fővárosba is eljut ez a kiállítás. A bűvös kocka 40. évfordulója kapcsán a magyarországi közmédiában, a rádióban és a televízió csatornáin április 27-ét a magyar kreativitás napjává nyilvánítva különféle formákban foglalkoztak a bűvös kockával, valamint a magyar tudósok, feltalálók sok más világhírű alkotásával is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..