home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A világ legnagyobb szobra
Talpai Lóránt
2018.11.15.
LXXIII. évf. 45. szám
A világ legnagyobb szobra

​​​​​​​Tetemes összegből épült a monumentális emlékmű — Újra van légi összeköttetés Szkopje és Athén között — Moszkva szankciókat vezetett be Kijevvel szemben

Tetemes összegből épült a monumentális emlékmű

A Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas. A 403 millió dollár költséggel felépült szobor egy duzzasztógátra néz a Gudzsarát államban levő Kevadija faluban. Az emlékművet Narenda Modi indiai miniszterelnök avatta fel, és az „egység szobraként” méltatta. Modit heves bírálatok érték az emlékmű felállítása miatt, hiszen sokan úgy gondolják, hogy az ország nem engedhet meg magának ekkora összeget egyetlen szoborra. A kormányfő azt reméli, hogy a 153 méter magasan a szoborban kialakított kilátó is segít majd abban, hogy annyian látogassák az emlékművet, mint a Szabadság-szobrot New Yorkban.
 

Újra van légi összeköttetés Szkopje és Athén között

Az Aegean Airlines görög légitársaság első járata a múlt héten landolt a macedón fővárosban. A Görögország és Macedónia közötti névvita rendezésének részeként a szkopjei kormány februárban határozta el, hogy az eddig Nagy Sándorról elnevezett légikikötő nevét Szkopjei Nemzetközi Repülőtérre változtatja. A repülőtér épületéből márciusban Nagy Sándor szobrát is eltávolították. Szkopje és Athén júniusban kötött megállapodást arról, hogy huszonhét év után lezárja a görög—macedón névvitát, és az egyezmény értelmében a délszláv államot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni. Cserébe Görögország a jövőben nem gátolja a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.
 

Moszkva szankciókat vezetett be Kijevvel szemben

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kormányrent írt alá, melynek értelmében Oroszország gazdasági ellenszankciókat léptet életbe 322 ukrán állampolgárral és 68 vállalattal szemben. A moszkvai kabinet sajtószolgálatának közleménye szerint az érintettek oroszországi kintlevőségeit és vagyonát befagyasztják, továbbá megtiltják számukra a tőkekivitelt. Az orosz szankciók az ukrán alkotmánybíróság tagjaira, a parlament képviselőire, az elnöki apparátus és a kormány vezető tisztségviselőire, nagyvállalkozókra, valamint a legjelentősebb ukrán üzletemberek által ellenőrzött vállalatokra terjednek ki. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..