home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A világ leghosszabb kerékpáralagútja
Talpai Lóránt
2023.03.23.
LXXVIII. évf. 12. szám
A világ leghosszabb kerékpáralagútja

Tíz percbe telik átjutni rajta — Az európai piac erejének megszilárdítása — Erdoğan ellenfelet kapott

Tíz percbe telik átjutni rajta

Áprilisban megnyitják a világ leghosszabb, kerékpárosok és gyalogosok számára épített alagútját a norvégiai Bergenben. Az avatóünnepséget futóversennyel és kerékpáros-felvonulással indítják. A 2,9 kilométer hosszú szakasz a Fyllingsdalen és Mindemyren nevű lakónegyedek között húzódik, az alagúton keresztül csaknem tíz percig kell tekerni, hogy eljussunk egyik végpontból a másikba, míg gyalog 30-45 perc alatt lehet átsétálni. Az alagút a Lövstakken hegy alatt halad végig. A keresztülmenőket színes világítás, díszek és szobrok szórakoztatják útjuk alatt, az alagútban még a hőmérséklet is szabályozott. A különleges útvonal megépítésének a szórakoztatáson túl környezetvédelmi okai is voltak. A cél, hogy minél több embert buzdítsanak arra, hogy az autózás helyett a kerékpározást, a gyaloglást válasszák. Így csökkenhet a város forgalma, valamint a károsanyag-kibocsátás is.

Az európai piac erejének megszilárdítása

Európa egységes piaca erős, ám mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük és megszilárdítsuk erejét” — jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Tanács februári értekezlete eredményeit összegző, valamint a március végén tervezett EU-csúcs előkészítését szolgáló vitáján. Ursula von der Leyen beszédében hangsúlyozta, noha az európai uniós közös piac erős, „össze kell szednünk magunkat, ha az élmezőnyben akarunk maradni”. Ennek érdekében az uniónak támogatnia kell saját tiszta technológiai ipari bázisát, mind az új munkahelyek teremtése érdekében, mind pedig azért, hogy lehetővé tegye a hozzáférést a tiszta technológiai megoldásokhoz. „Egyszerűbb állami támogatási rendszereket hozunk létre, adókedvezményeket vezetünk be, és lehetővé tesszük az uniós források rugalmas felhasználását” — mondta az uniós bizottság elnöke.

Erdoğan ellenfelet kapott

A hatpárti török ellenzéki szövetség a várakozásoknak megfelelően a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét, Kemal Kılıçdaroğlut nevezte meg köztársaságielnök-jelöltként — és így Recep Tayyip Erdoğan török elnök kihívójaként — a május közepére tervezett választásokra. Az ellenzéki elnökjelöltről zajló végső, mintegy 4,5 órán át tartó egyeztetésnek a parlamenten kívüli, iszlamista Aranykor Pártja (SP) ankarai székháza adott helyet. Kılıçdaroğlu nevét a házigazda SP elnöke, Temel Karamollaoğlu jelentette be az épület főbejárata előtt, ahol az esti órákban már ezres tömeg várta feszülten a döntést. A szövetség január végén meghirdetett közös programjának legjelentősebb pontja, hogy visszaállítaná az ország parlamentáris berendezkedését a jelenlegi végrehajtó elnöki rendszer helyett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..