home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A vezetés új európai modellje
RÖHRIG Ottó
2011.12.21.
LXVI. évf. 51. szám
A vezetés új európai modellje

Az összes európai önkormányzatot tömörítő - tehát nemcsak az EU-tagállamokból származó önkormányzatokat képviselő - Európai Községek és Régiók Tanácsának Politikai Bizottsága (Council of European Municipalities and Regions, rövidítve CEMR)) ülésezett Brüsszelben december 12-én és 13-án. Az...

Az összes európai önkormányzatot tömörítő - tehát nemcsak az EU-tagállamokból származó önkormányzatokat képviselő - Európai Községek és Régiók Tanácsának Politikai Bizottsága (Council of European Municipalities and Regions, rövidítve CEMR)) ülésezett Brüsszelben december 12-én és 13-án. Az összejövetelen a szerbiai önkormányzatok gyűjtőszervezetét, a Községek és Városok Állandó Értekezletét a belgrádi Stari grad község polgármester asszonya és Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere képviselte. A CEMR, amelynek jelenlegi elnöke Stuttgart főpolgármestere Wolfgang Schuster úr, megalakulásának 60. évfordulóját ünnepli az idén.
- Ennek ellenére nem ünnepeltünk különösebben, hiszen napirenden az elhatalmasodó válság és annak önkormányzati és regionális vonatkozásai szerepeltek - nyilatkozta Brüsszelből a vele készült telefonos interjúban Nyilas Mihály.
* Hogyan értékeli a CEMR bizottságának a munkáját, mi hangzott el az ülésen?
- Egyöntetű a vélemény, hogy a jövőben a régiós és az önkormányzati vezetés jelentősebb szerepet vállal a nagypolitikában, mivel a gondok leküzdéséhez már kevés a jelenlegi, elsődlegesen csak az EU-s és a tagállamok kormányainak együttműködését preferáló modell. Ezt a modellt egy szélesebb, négyszintű együttműködés (EU, tagállamok, régiók és helyi önkormányzatok) váltja fel, azonkívül kiegészíti a civil szervezetekkel és gazdasági szereplőkkel való állandó kapcsolattartás. A válság okozta gondokhoz sokkal közelebb álló és ezeket jobban ismerő régiók és önkormányzatok, ezek vezetői és szervezetei partnerként. Tehát egyenrangúan kapcsolódnak be a megoldások feltárásába, együtt találják meg ezeket az országos szintű és EU-szintű vezetőkkel. Ez világlik ki az EU tavaly elfogadott, legújabb stratégiai dokumentumából az Európa 2020 Stratégiából, de az Európai Bizottság és a Régiók Bizottsága több döntéséből és dokumentumaiból is (elég csak a Régiók Bizottsága által 2009-ben elfogadott a többszintű vezetésről szóló Fehér könyvet megemlítenem). A vezetés új európai modellje körvonalazódott tehát, melynek lényege a többszintű vezetés, mottója pedig: ,,Együtt vezetni - összefogva építeni egy erősebb Európát'.
Az ülést megtisztelte jelenlétével José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Felszólalásában szintén a fentieket hangsúlyozva kiemelte, hogy többszintű együttműködés és vezetés nélkül lehetetlen elképzelni a válságkezelést és az új EU-stratégia által megfogalmazott intelligens, tartható és inkluzív növekedést. Az intelligens növekedés a tudásra és innovációra épülő gazdaság kialakítását jelenti. A tartható növekedés az erőforrás hatékonyabb, környezetbarátiabb és versenyképesebb gazdaság elősegítését. Az inkluzív növekedés pedig a magas foglalkoztatást és a gazdasági, szociális és területi kohézió jellemezte gazdaságösztönzést célozza meg. Mindezek a prioritások kölcsönösen erősítik egymást és a 21. század európai szociális piacgazdasága számára nyújtanak jövőképet.
Szerintem számunkra, vajdasági helyi önkormányzatok számára az egyedül járható és helyes út, hogy már most, a tagjelöltség és a tagság megszerzése előtt, a leírt elvek szerint építjük helyi és regionális (vajdasági) politikánkat. Így tudunk felzárkózni és idejében felkészülni arra, ami az Európai Unióban vár ránk.  
* Polgármester úr, Ön egyúttal a Vajdaság brüsszeli irodájába is ellátogatott...
- Ha már itt vagyok Brüsszelben, fontosnak tartottam felkeresni Vajdaság AT nemrég megnyílt brüsszeli irodáját, melyet Predrag Novikov igazgató úr vezet. Az iroda a vajdasági érdekekért lobbizik az európai fővárosban. Niš és Kragujevac mellett a harmadik brüsszeli önkormányzati-regionális érdekképviselet itt Brüsszelben Szerbiából. Mivel az iroda elsősorban azért alakult meg, hogy a tartomány és a helyi önkormányzatok sikeresebben vegyenek részt európai pályázatokon és több külföldi beruházó érkezzen Vajdaságba, Magyarkanizsa létérdeke szoros együttműködést kialakítani az irodával. A múlt héten Szerbia sajnos nem vált EU-tagjelöltté, egyelőre tehát nincs áttörés az EU-pénzforrások minőségét és mennyiségét illetően, de úgy gondolom, községünk a már meglévő lehetőségeket jobban ki tudja használni Vajdaság brüsszeli irodájának segítségével. Ahogyan Egeresi Sándor, a VAT Képviselőházának elnöke is fogalmazott: az irodának arra kell törekednie Brüsszelben, hogy gyorsabbak legyünk a többieknél, hogy behozhassuk a többéves lemaradást. Vajdaság polgárainak, így Magyarkanizsa község polgárainak is látniuk kell azt, hogy érdekükben dolgozik a brüsszeli iroda.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..