home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A veszteség gazdagító ereje
Bíró Tímea
2020.11.18.
LXXV. évf. 47. szám
A veszteség gazdagító ereje

Gyönyörű nyitóképpel indul a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának második bemutatója, A gyászoló család. Pámer Csilla, az előadás Danicája egy kancsóból tiszta vizet önt a lavórba. Szükség is van egy ilyen letisztult kezdőképre, mert a folytatásban a halál összedörzsöli a tenyerét, és a nézővel együtt keserédesen nevet azon, hogy mivé változtatja az embert.

Jobbik esetben a halál összehozza a családot, újra találkoznak egymással a rég nem látott rokonok, és közösen vesznek búcsút az elhunyttól. Az óriási képkerettel körbehatárolt játéktérre fekete ruhában érkeznek a megrendült arcú rokonok, és rövid időn belül kiderül, hogy őszinte fájdalomnak itt nyoma sincs, inkább versenyzés folyik, méghozzá magas fokon. Verseny, hogy kit rázott meg jobban Mato bácsi elvesztése, ki a közelebbi rokon, és ki érdemli meg az örökséget. A darabban látható rokonok — Szárka (Greguss Erdélyi Hermina), Mitya (Nyári Ákos), Agaton (Pálfi Ervin), Gina (Pesitz Mónika), Próka (Ralbovszki Csaba) — eltorzulnak abban a harcban, amelyben megpróbálják megkaparintani a hatalmas vagyont. A szemünk előtt állatiasodik el az ember, csak a fegyelmezett Danica őrzi meg a józanságát és a tisztaságát. A pénzre éhes hozzátartozók társaságában, bárányként a farkasok között, csak az ügyvéd segítségére számíthat, akit Baráth Attila alakít. Az ügyvédnél van a sorsdöntő papír, a végrendelet, és amíg a kinyitására várakoznak, a rokonok vérszemet kapnak. Az alig több mint egyórás előadás képes arra, hogy ilyen rövid idő alatt bemutassa az embernek azt a nyers ösztönlényarcát, amely keresztültapos a halálon és a gyászmunkán. A Jadran Színpadon egy összeszedett, lényegre törő és kidolgozott előadást láthatunk, mely görbe tükröt tart elénk.

Branislav Nušić komédiáját Andrej Boka vitte színpadra, Pálfi Ervin pedig zeneszerzőként is részt vett a produkcióban. Az előadás dramaturgja Oláh Tamás, jelmeztervezője Janovics Erika, díszlettervezője Nevena Prodanović, a díszlettervező asszisztense Brestyánszki B. Rozi volt. A fénytervet Nikola Marinkov dolgozta ki, Kocsis Valéria rendezőasszisztensként, Kulhanek Edina pedig súgó-ügyelőként vett részt az alkotófolyamatban.

Fényképezte: Kovács Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..