A vérükkel váltották meg népüket

A vérükkel váltották meg népüket

Első alkalommal szervezett megemlékezést a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör és a helybeli egyháztanács halottak napja és a háborúkban elesett áldozatok tiszteletére. A katolikus temető kápolnájában megtartott eseményre szép számban összegyűltek a helybeliek.

A szentmisét Masa Tamás plébános úr celebrálta, majd a jelenlévők a nagykereszthez vonultak. Az atya bensőséges szertartás közepette kérte a híveket, felebaráti szeretettel imádkozzanak az egyházközség minden elhunyt tagjáért: nagyszüleik és szüleik mellett plébánosaikért, lelkipásztoraikért, kántoraikért, tanítóikért, a templom építőiért, mindazokért, akik idegen földben pihennek, de a falu lakói voltak, akiknek a hozzátartozói már nem élnek, a háborúban elesett hősi halottakért.
— Add, hogy akik annyit szenvedtek és életüket áldozták hazánkért, népünkért, megbocsátó irgalmadból élvezhessék örök békédet — tolmácsolta mindenki óhaját az atya.
 Dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke ihletett beszédében az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. 
— A második világháború hozott olyan pillanatokat is, amikor itt a faluban halt meg némely ember, nem fegyverrel a kezében, de fegyver által. Ők nem hősök, hanem vértanúk voltak, mert a vérükkel védték meg, váltották meg a sajátjaikat. A többiek azért maradtak életben, mert ők meghaltak. Azt kívánom, tiszteljük az őseinket, és legyünk rájuk büszkék! Adja meg a Jóisten nekünk, hogy még nagyon sokáig imádkozhassunk értük és kitartsunk mellettük — mondta az MNT alelnöke.
A rendezvényen fellépett a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör kórusa is.
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A vérükkel váltották meg népüket
Zene
A vérükkel váltották meg népüket
Nemzetpolitika
  • Hét Nap
  • 2018.11.05.
  • LXXIII. évfolyam 44. szám
Facebook

Támogatóink