home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A vert fal reneszánsza
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2021.04.21.
LXXVI. évf. 15. szám
A vert fal reneszánsza

Vályogból családi ház

A vert fal évek óta reneszánszát éli, és mostanában nagyon sok ilyen típusú épületet látni a világ minden tájáról különböző portálokon. Leginkább a környezettudatosságot meglovagolva kerül a figyelem középpontjába ez az építkezési mód, már-már divatirányzatként.

Lényeges szempontként megemlítem, hogy az egész családoknak otthont adó épületeket némi munkával, ám nevetségesen olcsón építhetjük fel. Számtalan kreatív blog is van, melyet a saját maguk örömére építkezők hoznak létre, és melyen elmesélik, hogyan készült el az otthonuk.

Legtöbbször „guberált” anyagokból húzzák fel ezeket a házakat. Találkozhatunk például autóbontóból elhozott kamionok szélvédőjével, mely ablakként funkcionál, de akár a többi nyílászáró, gerenda is származhat bontásból. A vályogot, melyből a falak készülnek, ásott agyagból hozzák létre. Ezek az épületek általában hagyományos kalákamunkával készülnek. A végeredmény lenyűgöző és páratlan, a nomád életkörülményeket idézi. Ezzel az építkezési móddal bizony megkerülhetjük az ingatlanpiac rögös útját.

A vályogházak rendben tartása állandó munkát igényel, és a fűtésükhöz is rendkívüli odafigyelés szükséges, ám a tulajdonosaik szerint megéri a fáradságot, mert sokat kaphatunk vissza az ősi technika alkalmazása révén.

Az építkezési formának sok haszna van, a több mint 2000 éves technológia leírásával már a római kori forrásokban is találkozhatunk. Vitruviusnak tíz könyve is megjelent, melyekben a korabeli építészetről írt, s ezeknek egyikében csakis a vályogépítészettel foglalkozik. Ennek az építészetnek két formája van, az egyik a vert fal, melyben egyenesen a zsaluba „verik bele” a törekkel kevert agyagot, a másik a vályogtégla, melynél a nyári, meleg napsugarak szárítják ki a nyers, vert téglákat, és az épületet ebből építik fel — mindezt régebben csak tégla-, manapság időnként betonalapra. A walesi vidéken is nagyon népszerűek ezek az úgynevezett cob house-ok, és Angliában, Írországban is elterjedt épületformák. Több ezer, ilyen technikával épült vályogház van az angol ingatlanpiacon is. Az épületek között található akár háromszintes lakóház is, melynek több hálószobája van, az ára pedig megközelíti az 1 millió fontot.

A szakértők szerint a vályognak mint építőanyagnak számos rendkívüli előnye van a mai építőanyagokkal szemben:

— az ára lényegesen alacsonyabb;

— környezetbarát;

— a vályogépületek természetes, helyi anyagokból készülnek;

— harmonikusan illeszkednek a környezetükbe;

— az építési és az üzemeltetési energiaszükségletük alacsony;

— előállításuk során kevés hulladék és égéstermék keletkezik;

— saját kezű építkezésről van szó, ezáltal pénz takarítható meg;

— alakíthatósága korlátlan a jó megmunkálhatóságnak köszönhetően,

— tűzálló, és a hőtechnikai tulajdonsága is remek;

— ha bontásra van szükség, az is gyors, olcsó és környezetbarát.

Vegyük sorra azonban a hátrányait is:

— vízérzékeny;

— a minimális húzószilárdságából adódóan repedések jelenhetnek meg;

— zsugorodás- és duzzadásérzékeny;

— a kivitelezés során az időjárásra is kényes, amíg tető nem kerül rá.

Ha ezen építőanyag mellett tesszük le a voksunkat, számolnunk kell néhány egyéb szemponttal is. Kiváltképp, ha emellé nádtetőt szeretnénk, hiszen a vályog élő anyag, vagyis számítanunk kell rá, hogy évente kell vakolást, meszelést javítanunk. Ezekre a falakra nem vihetjük rá a boltban kapható, műanyagalapú falfestékeket, hiszen a vályognak lélegeznie kell. Vigyázzunk a vízzel is, a vízvezeték szivárgása akár végzetes károkat is okozhat. A nádtetőt is folyamatosan kell kezelni, ami nem kevés költséggel jár, ha szakemberrel végeztetjük a borítás javítását. Ha ezeket a szempontokat vesszük figyelembe, akkor láthatjuk, hogy noha a vályogház megépítése olcsó, ám a fenntartása és az állandó megóvása akár nagyobb összeget is felemészthet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..