A vers és a zene bűvöletében

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A vers és a zene bűvöletében

Vaccanto - Szabó Attila fotójaAz idén az Énekelt Versek XIV. Zentai Fesztiválján tizenhárom szólista és együttes mutatkozott be a Kárpát-medence különböző részeiből: A Délvidéken kívül Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és az anyaországból. A nemes vetélkedő eredményéről, a díjazottakr...

Vaccanto - Szabó Attila fotója

Az idén az Énekelt Versek XIV. Zentai Fesztiválján tizenhárom szólista és együttes mutatkozott be a Kárpát-medence különböző részeiből: A Délvidéken kívül Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és az anyaországból. A nemes vetélkedő eredményéről, a díjazottakról már beszámoltunk, a legjobbak fényképei is megjelentek, de úgy érzem, ez az esemény megérdemelne még egy írást. Nekem ugyanis arról marad emlékezetes a verséneklők legutóbbi szemléje, hogy nagyon sok tehetséges, lelkes irodalom- és zenekedvelő fiatalt láttam. Közülük néhányan elismerésben részesültek, mások ''csak” tapasztalattal és - reméljük - szép emlékekkel tarisznyázták fel magukat a rendezvényen.
Radványi Balázs, a Kaláka együttes tagja a zsűri elnökeként arra biztatott mindenkit, hogy ne a saját kudarcának tekintse, ha sokan megelőzték tudásban, sikerben, inkább próbáljon meg a következő versenyre jobban felkészülni, szakmai tanácsokat kérni. Felhívta a figyelmet a farnadi, felvidéki Saróka Liliánára, aki először járt Zentán, elsőként lépett közönség elé, mégis nagy magabiztosságot tanúsított. A leány az egyik pozsonyi gimnázium elsős diákja. A műsorvezető kérdésére azt mondta, éli a hozzá hasonló fiatalok átlagos mindennapjait. Igaz, hogy kántorképzőt fejezett be, hogy tanul és zenél, barátaival járja a természetet, de ő ezt nem tartja különlegesnek, említésre méltónak.
A 17 éves kárpátaljai, csapi Filep Anita két évvel ezelőtt a fesztivál megosztott harmadik helyét érdemelte ki, most viszont a budapesti Égtájak Iroda különdíját kapta. Tíz éve énekel és muzsikál, jelenleg az ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Főiskola hallgatója karmester szakon. Elárulta, később is zenével szeretne foglalkozni.
A csókai Urbán Ákos, a zentai Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola negyedikes tanulója szurkolókat is hozott magával, ugyanis az egész osztály elkísérte. Az érettségire készülő fiúról megtudtuk, indult a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén is, ahol harmadik lett.
A zentai Együtt-Esünk családi és baráti zenekarként egyaránt jellemezhető, hiszen a testvérpár Pejin Andrea és Lea mellett egy osztálytárs egészítette ki a kis csapatot. Nyáron a Vendégségben Budapesten, Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozóján tapsolhatnak majd nekik. A közönségkedvenc Vaccanto együttes is erre a megmérettetésre állt össze a zentai gimnázium első és második osztályos tanulóiból. Aztán annyira megkedvelték a közös muzsikálás ''ízé”-t, hogy szinte éjjel-nappal gyakoroltak.
A kolozsvári Kalapos Jazz Band tagjai ugyanabba a zeneiskolába járnak, a legtöbben osztálytársak is. Habár a jazz szeretete hozta és tartja őket össze, elhatározták, megpróbálkoznak egy új műfajjal, az énekelt versek előadásával is. Hogy érdemes volt ebbe a kalandba belekezdeniük, azt a Zentán megszerzett harmadik hely bizonyítja.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink