A vendégváró meggy

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A vendégváró meggy

Bográcsok és szakácsok a strandon - Szabó Attila fotójaJúnius 13-a és 15-e között tartották meg az ötödik bácsfeketehegyi meggynapokat és a negyedik bácsfeketehegyi falunapot. A település egyik ,,híressége' ugyanis a fekete meggy, amely mélyhűtött állapotban sem veszít minőségéből. A talajn...

Bográcsok és szakácsok a strandon - Szabó Attila fotója

Június 13-a és 15-e között tartották meg az ötödik bácsfeketehegyi meggynapokat és a negyedik bácsfeketehegyi falunapot. A település egyik ,,híressége' ugyanis a fekete meggy, amely mélyhűtött állapotban sem veszít minőségéből. A talajnak köszönhetően a gyümölcsnek különleges zamata van, és óriási mennyiségű antioxidáns található benne.
A rendezvény nemzetközi üzletember-találkozóval és tanácskozással kezdődött, amelyen többek között a turizmus falufejlesztő erejéről volt szó. A következő nap kispályás teremfoci- és asztalitenisz-bajnoksággal indult a Sportcsarnokban, a strandon viszont a babgulyásfőző verseny részvevői gyülekeztek. Ugyanezen a helyszínen volt még kötélhúzás, elsősegély-bemutató, íjászat a bercsényi Honvéd SE íjászszakosztálya hagyományőrző csoportjának szervezésében, valamint átadták rendeltetésének az ifjúsági teraszt.
A kultúrotthon előtt infopultot állítottak fel, ahol a vendégek tájékozódhattak a község vállalkozóiról, idegenforgalmi és civil szervezeteiről. Itt kínálták termékeiket a kirakodóvásár árusai, de a gyermekek sem maradtak szórakozás nélkül. Akik viszont tartalmas olvasnivalóra vágytak, azok körülnézhettek a Forum Könyvkiadó könyvbuszában, amelynek ez volt az első állomása. Az érdeklődőket Németh István író, publicista fogadta, és dedikálta a műveit. Bácsfeketehegy és a meggy címmel pedig termékbemutató, kézimunka- és rajzkiállítás nyílt a kultúrotthon teraszán a helybeli nők Hestia nevű egyesületének szervezésében.
Az eseményhez tartozott a Horkai család és Koncz László meggyesének, valamint a Vinum Lódi és a Fekete borpincészet meglátogatása, ahol egy nem mindennapi szertartás részesei lehettünk. Fekete Andort ugyanis ezen a napon ütötték lovaggá, azazhogy ő lett a Bácskai Szent György Borrend legifjabb tagja. A 21 éves fiatalemberről, aki édesapja örökébe lépett és édesanyjával folytatja a családi hagyományt, gondozza a birtokot, már Magyarországon is elismerően nyilatkoznak a borászok.
A kora esti órákban a vendégek és a részvevők felvonultak a falu központjában, este művelődési műsort tartottak a színházteremben a Feketics Művelődési Egyesület és az általános iskola diákjai, értékelték a képzőművészeti és fogalmazási versenyt, de az is kiderült, kik a legjobb meggypálinka tulajdonosai. Akinek még volt ereje hozzá, az zenés utcabálon szórakozhatott és gyönyörködhetett a tűzijátékban.
Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, a meggynapok ötlete a fiataloktól, a Zöld Dombok Környezet- és Községfejlesztési Szervezettől származik, de ma már valamennyi civil szervezet képviselteti magát. Az idén újdonságnak számított, hogy a vendéglőkben is felszolgálták a meggyből készült termékeket, nemcsak a pálinkát és bort, hanem a süteményeket és a meggylevest is. Vidékről, de külföldről is sok vendég érkezett, akik jól érzik magukat a faluban. Éppen ezért jövőre olyan programot szeretnének készíteni, amely bekerülhet az idegenforgalmi irodák ajánlatába is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A vendégváró meggy
Szabadkai Napló
A vendégváró meggy
Média
Facebook

Támogatóink