home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A vendég szolgálatában
Tóth Tibor
2010.09.01.
LXV. évf. 35. szám
A vendég szolgálatában

Házigazdánk a struccok előttA Ludasi soron lévő Gulyás csárda a Ludasi-tó mentén, Palics és Hajdújárás között terül el. Kezdetben száz személyt fogadott be az impozáns étterem, később egy padlófűtéssel ellátott teraszt építettek hozzá, így ma már 400 személy ebédelhet vagy vacsorázhat kénye...

Házigazdánk a struccok előtt

A Ludasi soron lévő Gulyás csárda a Ludasi-tó mentén, Palics és Hajdújárás között terül el. Kezdetben száz személyt fogadott be az impozáns étterem, később egy padlófűtéssel ellátott teraszt építettek hozzá, így ma már 400 személy ebédelhet vagy vacsorázhat kényelmesen itt. Aki hosszabb időre keresi fel Észak-Bácska egyik oázisát, az tizenegy, tusolófülkével, légkondicionálóval, televízióval ellátott szobában hajthatja álomra a fejét. Az étterem előtti zöld területen levő játszótéren a legkisebbek szórakozhatnak, a kissé odébb elterülő strandröplabda- és kispályás labdarúgó-pályán pedig a nagyobbak vívnak rendszerint ádáz csatákat. S mindezt teljesen díjmentesen tehetik meg a felüdülni vágyók. Az étterem mögött egzotikus vízinövényekkel, csobogóval, szökőkúttal ellátott tavacskát fedezünk fel, de sok időnk nincs gyönyörködni az égbe szökellő vízsugár játékában, hiszen a törpekecskék kíváncsi tekintettel néznek az idegenekre, s hangos mekegéssel jelzik, nehogy távozni merjünk, amíg őket meg nem tekintettük. A messze földön híres mini állatkertben mintegy hetven fajta madár- és jószágfajta várja a látogatókat. A simogatásra váró kecskék mellett többek között emu, szarvas, szamár, indiai tehén, póniló - a gyerekek számára ugyanis lovaglást is szerveznek -, vaddisznó, mangalica, sas tartozik az állatkert lakói közé, a legújabb szerzemény egy még félénk antilop, s természetesen nem hagyhatjuk ki a közeledésünkkel a kerítés mellé futó struccokat sem, hiszen a Gulyás csárda struccfarmja - ami az első volt még az egykori Szerbia és Montenegró területén - méltán ismert és elismert bel- és külföldön egyaránt.
- Az állatkert létesítésekor figyeltünk arra, hogy olyan állatokat szerezzünk be, amelyek nem veszélyesek, tehát hogy a vendégek a gyerekekkel lejöhessenek sétálni, s ne kelljen attól tartaniuk, hogy esetleg valamelyik állat megharapja őket - tudom meg Gulyás Oldal Pétertől, a Gulyás csárda tulajdonosától.

Szökőkút csobogóval - Szabó Attila felvételei

Az állatkert végén egy igazi paradicsom várja a horgászat szerelmeseit. A halban gazdag tóban nem ritkák a 7-8 kg-os harcsák és az 5-6 kg-os pontyok sem, nemrégiben pedig egy majdnem 10 kilogrammot nyomó amúr is horogra akadt. Nem véletlen, hogy a rendszeres horgászversenyek rendkívül nagy népszerűségre tettek itt szert, hiszen 600 dinárért termetes példányokat foghatók. Igaz, hogy vissza kell engedni őket, de cserébe a versenyző ebédet és italt kap, a megméretések első három helyezettje pedig egy-egy serleget vihet haza. Az állatkerti séta után érdemes betérni az étterembe, ahol többek között különféle, struccból és mangalicából készült ételkülönlegességekből, a magyar konyha remekeiből választhat a kedves vendég.
- Mangalicából szinte mindent készítünk. Kínálatunk a különféle szeletektől kezdve a paprikásig széles skálán mozog, de töltelékeket, hurkát, kolbászt is készítünk. Kiemelném még halászlénket, amely szintén népszerű a vendégek körében. Semmit nem készítünk előre, így mindig frissen főzött étel gőzölög a vendég asztalán - tudom meg.
A Gulyás csárda lakodalmaknak, születésnapoknak, bankettoknak, vasárnapi menüebédeknek, báloknak is otthont ad, szeptember 11-én pedig másodszor rendezik meg a mangalicafesztivált.
- Mangalica sertéshúsból készült, hagyományos magyar pörköltfőző versenyt is szervezünk ezen a napon, melyre a jelentkezőknek az 1000 dináros benevezési díj ellenében mangalicahúst és fát biztosítunk, a győztes pedig egy élő kis mangalicát vihet haza. Megrendezzük az egészséges ételek fesztiválját, de lesz pónilovaglás, virslievő, sörivó, valamint mangalicafogó verseny és művelődési műsor is a Ludas Matyi ME előadásában. Az esti mangalicabálon Bencsik Tamara és Dér Henrietta lép fel a Ricsi és társai zenekar kíséretével. A svédasztalon mangalica sertésből készült ínyencségek szerepelnek, de többek között csőregét és hájas kiflit is fogyaszthatnak vendégeink. A belépőjegy étel- és italfogyasztással együtt 1300 dinár, az érdeklődők pedig a 024/758-093, a 065/966-33-31-es és a 065/966-33-42-es számon jelentkezhetnek. A szeptemberi eseményt követően december 4-én újra megrendezzük a Disznótoros napokat, ezúttal is a szabadkai Sportcsarnokban.
A tervekről szólva riportalanyom elmondta, hogy egy medencét szeretne létesíteni vendégei számára, valamint a már így is csodaszép állatkertjét szeretné újabb fajokkal tovább bővíteni. Aki kikapcsolódásra vágyik, s közben tartalmasan szeretné eltölteni idejét, feltétlenül keresse fel a Gulyás csárdát, meglátja, nem fog csalódni.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..