home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A véleménymegosztó bidé
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.09.10.
LXXIII. évf. 36. szám
A véleménymegosztó bidé

​​​​​​​Kétségtelen, ez a legtöbb bizonytalanságot, kételyt okozó fürdőszobai tartozék.

Állandó téma, hogy kell-e, vagy sem. Sok helyen látjuk, viszont nem mindig a fürdőben.

Külsőre nagyon hasonlít egy ülőke nélküli vécécsészéhez, nincs azonban benne nagy öblítőnyílás, csupán a mosdóknál megszokott lefolyó, felül pedig egy egyszerű, hideg-meleg vizes, kétgombos, illetve egykaros csaptelep egy több irányba mozgatható kifolyócsonkkal. A legtöbbször a vécécsésze mellett találjuk.

A bidé francia eredetű szó, mely ülőmosdót jelent. Az alsótest öblítésére alkalmazható, és nem más, mint felfelé irányuló vízsugárral működő fürdőszobai szaniter. A franciák találták ki, és ők terjesztették el a nagyvilágban. Vannak, akik használják, és vannak, akik hallani sem akarnak róla, szóval eléggé megoszlanak a vélemények. Ez valójában nem is arról szól, hogy mennyire vagyunk gazdagok, vagy hogy megengedhetünk-e magunknak ilyesfajta luxust, inkább megszokás, neveltetés kérdése, valamint attól is függ, hogy a környezetünkben használatos-e. Tapasztalatom szerint az újonnan épülő lakások jelentős részében nem található bidé, még a magas árkategóriába tartozókban sem.

Nyilvánvalóak a tisztálkodási és egészségügyi előnyei, ahogyan a beszereléssel járó pluszköltségek, valamint a jóval nagyobb térigénye is, hiszen akkora, mint egy vécécsésze, s bizony, ha kicsi a fürdőszobánk, vagy ha a bidé nem volt benne az építkezési tervben, akkor nem lesz számára hely.

VÉCÉBIDÉ

Ez a szaniter kettő az egyben, tehát egyúttal a toalett és a bidé funkcióját is betölti. A legújabb modellekhez tartozik az elektromos verzió, melynél a vízsugár irányát is változtathatjuk, tehát mindkét nem praktikusan tudja használni. Ezek a bidék már szárító funkciót is tartalmaznak.

HIBRID VÉCÉBIDÉ

Nagy szanitergyártók kezdték kifejleszteni a kombinált változatot, melyben teljesen elrejtve hozták létre a bidé funkciót. A számos beépített variáció — mint amilyen a férfi-/női mosás, a vízsugár erőssége, a víz hőmérséklete, a szárítás erőssége, időhossza, nem utolsósorban pedig az ülőke melegítése — gazdagítja a lehetőségeket. Ha igazán menők szeretnénk lenni, akkor távirányítós változatot is vásárolhatunk.

Létrehoztak olyan modellt is, amely utólag is felszerelhető a már meglevő toalettünkre. Ebből a fajtából két variáció is létezik.

Mechanikus

Vásárolhatunk egy speciálisan kialakított ülődeszkát, melynek hátsó részében találjuk a kisebb méretű hideg-meleg vizes bidécsaptelepet. Ebben a változatban a víz hőmérsékletét, irányát és a sugár erősségét is mechanikusan tudjuk szabályozni. Az ülőke és a vécéfedél is felhajtható, csakúgy mint a hagyományos csészék esetében. Ezeknek a hozzáépíthető fajtáknak az ára eléggé kedvező, valamint elektromos csatlakozás nélkül is működnek.

Elektronikus

A bidéknek ez a fajtája már egy magasabb kategóriát képvisel. Nincs szükség meleg vizes csatlakozásra, hiszen beépített vízmelegítőt is tartalmaznak. A fentebb említett luxusérzetet már ebben a verzióban is meg tudjuk vásárolni. Ezek a pluszélmények persze a pénzbeli értéket is jóval megnövelik.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..