A végzet asszonyai

A végzet asszonyai

A sepsiszentgyörgyi M Studio már többször járt Vajdaságban, és most legújabb előadásával, a Danse Noirral is bemutatkozott az Újvidéki Színházban, valamint a Kosztolányi Dezső Színházban.

Ha valami danse, az ugyebár tánc, és ha valami noir, az fekete. Fekete tánc. Vagy egy utalás a ’40-es, ’50-es évek filmes irányzatára, a film noirra. Bűnügy, krimi és a végzet asszonya. Talán leginkább ez utóbbi. A nő.


A szerző felvételei

Az M Studiót 2005-ben alapította meg Uray Péter. A Háromszék Táncegyüttes mozgásszínházi műhelyeként lehetne definiálni, 2010-től a Tamási Áron Színház berkeiben működik. Ez az egyetlen hivatásos mozgásszínház Erdélyben. Sajátos színházi nyelven beszél, melyben sok a mozgás, a fizikai és a kortárs tánc, de elhangzanak szövegek is, és a vizualitásra is mindig nagy hangsúlyt helyez. Keresi, és ha megtalálja, megpróbálja eltörölni a határokat a fentiek között. Jellemző rá a kísérletező szellem, ez a most látott Danse Noir című előadásra is jellemző, melyet Barta Dóra rendezett, koreografált. Dóra nem először dolgozik a társulattal, 2012-ben A pert, 2014-ben pedig a García Lorca háza című előadást rendezte az M Studióban.

Ha emlegettük a film noirt és a krimit, nem járunk messze az igazságtól, de még közelebb kerülhetünk hozzá, ha a végzet asszonyára, azaz a femme fatale-ra gondolunk. Az előadás ugyanis különböző női alakokat vonultat fel s állít középpontba bibliai történetek és a mitológia híres alakjai által. Csábítás, erotika, szerelem, pofára esett vagy éppen elvakított férfiak, magas sarkú cipő és nőuralom. Már a Bibliában megjelenik a szegény férfi, akit a nő tesz tönkre, mert nem tud ellenállni a csábításának, és végül a józan ítélőképességét is elveszíti. Örök téma ez.

Az előadásban a vízözön utáni emberpártól indulunk, a görög mitológia nő- és férfi-keletkezéstörténete is fel van dolgozva. Eszerint eleinte az emberek hímnősek voltak, s olyan boldogan éltek, hogy az istenek ezt megirigyelve köldöküknél kettévágták őket, így lett az egyikükből férfi, a másikból nő, s azóta keressük elveszett másik felünket. Szóba kerül Medúza és Médeia története is, és ha már férfi-nő viszonyról beszélünk, ezt természetesen nem lehet minden esetben halálos komolysággal tenni. Az előadásban sem volt ez másként, több jelenetben kap helyet az irónia és a szarkazmus is.

S hogy kik voltak, akik ezt előadták? Az M Studio társulata, azaz: Bajkó László, Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László és Veres Nagy Attila. A szöveget Hésziodosz, Ovidius és Platón műveinek felhasználásával Almási-Tóth András írta, a fénytervért pedig Katonka Zoltánnak jár dicséret.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Színház rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A végzet asszonyai
Színház
  • 2020.06.04.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
A végzet asszonyai
Színház
  • 2020.05.20.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Facebook

Támogatóink