home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A végső cél a magyar nemzeti egység
Tóth Lívia
2004.09.29.
LIX. évf. 39. szám

ORBÁN Viktor, Magyarország egykori miniszterelnöke, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség elnöke hétfőn a Vajdasági Magyar Szövetség meghívására látogatott hozzánk. Szabadkán találkozott a párt vezető politikusaival, sajtótájékoztatót tartott, majd a zentaiak látták vendégül a VMSZ kampányzáró...

 

ORBÁN Viktor, Magyarország egykori miniszterelnöke, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség elnöke hétfőn a Vajdasági Magyar Szövetség meghívására látogatott hozzánk. Szabadkán találkozott a párt vezető politikusaival, sajtótájékoztatót tartott, majd a zentaiak látták vendégül a VMSZ kampányzáró rendezvényén.

 

 

A városháza előtti Fő tér megtelt az érdeklődőkkel, sokan érkeztek a környező községekből is. A közönséget a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese és a szintén topolyai Csalóka zenekar szórakoztatta, majd az Óbecsei Schola Cantorum kórus énekében gyönyörködhettek a megjelentek. Először JUHÁSZ Attila, a községi képviselő-testület elnöke mondta el ünnepi köszöntőjét, majd a színpadra szólította a díszvendéget, Orbán Viktort, akit a tömeg hosszú tapssal üdvözölt. A tetszésnyilvánításnak ez a formája gyakran szakította meg a beszédét is, amelyből néhány részletet idézünk:
-- Nem akarom eltitkolni azt a tényt, hogy elsősorban azért éppen most jöttem, mert arra szeretném Önöket rávenni, hogy nagyobb számban vegyenek részt az október 3-án esedékes második fordulóban, mint ahogyan tették ezt az elsőben. Néma gyermeknek az anyja sem érti a szavát, ha azt akarjuk, hogy a szavunknak súlya legyen, érdemes kimenni választani. Tudom, hogy számos, érthető emberi ok húzódik meg az alacsony részvételi arány mögött, mégis arra szeretném Önöket biztatni, hogy ne adják meg magukat a reménytelenségnek, próbáljanak összefogni, legyenek szívesek október 3-án választani, és üzenjék meg mindenkinek, talán elsősorban saját maguknak, hogy bármilyen nehéz is az élet, nem adták fel a jobb jövőbe vetett hitet. (...)

 

 

 

Mi, polgári, nemzeti és keresztény értékeket valló magyarok, elsősorban nem politikai küzdelmet folytatunk pártokkal pártokért, kormányokkal kormányokért, hiszen miniszterek és kormányok jönnek és mennek, mostanában ráadásul kicsit sűrűbben, mint korábban megszoktuk. A mi küzdelmünk valódi, végső értelme és célja a közösségépítés, a teljes magyar nemzeti egység megalkotása. Ehhez szükségünk van az Önök tevőleges részvételére is. Ugyanis a polgári kormány által megindított békés, határok feletti nemzeti újraegyesítés, a státusztörvény, a magyarigazolvány nem valami kósza kalandja volt az újabbkori magyar történelemnek, hanem csupán a nyitány. Igaz ugyan, hogy a zenekari nyitány után ritkán tartanak szünetet, de a lényeg, a többtételes darab még csak ezután következik majd. A legnagyobb magyar, Széchenyi István egyszer a következőket mondta: Magyarnak lenni páratlan élmény, de nem kifizetődő dolog. A mi célunk, hogy az elveszített XX. század után, amelyben a magyarságot folyamatos méltánytalanságok, hányattatások, jogtalan hátratételek, visszavettetések érték, most a beköszöntött XXI. században már ne csak felemelő élmény legyen, hanem sikeres, kiszámítható és gyermekeink számára biztonságos életet jelentsen az egységes magyar nemzethez tartozni. (...) Az egységes magyarság álma csak akkor válhat valóra, ha a nemzet minden tagja elvégzi a magára vállalt feladatot, beleértve Önöket, délvidéki magyarokat is. Gondoljanak a kettős állampolgárság ügyében megmozduló százezrekre és láthatják, a polgári kormány által elindított nemzeti újraegyesítést az emberek maguk folytatják. Tudjuk, hogy a kettős állampolgárságra elsősorban azért van szükség, hogy akik nem az anyaországban élnek, azok biztonságban élhessenek szülőföldjükön. A kettős állampolgárság nem pártügy, hanem a felettük álló legfontosabb nemzeti ügy. Ha a kettős állampolgárság megvalósul, akkor még nyilvánvalóbbá válik, hogy Magyarország az Önök számára reményt is jelent. Mi, anyaországiak és határon túli Kárpát-medencei magyarok vagy együtt emelkedünk fel, vagy sehogy.

 

 

 

Orbán Viktor hozzátette még azt is, hogy a délvidéki volt az első magyar közösség a Kárpát-medencében, amely képes volt elérni az autonómia egyik formáját, majd újra felhívta a figyelmet az október 3-ai második választási forduló jelentőségére.

 

 

 

Ezután Kasza József, a VMSZ elnöke lépett a mikrofonhoz, majd felsorakozott a győztes csapat is: VARGA F. József Óbecséről, MARGIT Zoltán Csókáról, SZŰGYI István Kishegyesről, BACSKULIN István Magyarkanizsáról, KUCSRA Géza Szabadkáról, BÁBI Attila Topolyáról, GYÜRE István Adáról, JUHÁSZ Attila Zentáról - a VMSZ polgármesterjelöltjei és a tartományi képviselőjelöltek: dr. BURÁNY Béla Zentáról, dr. DUJMOVICS Ferenc Temerinből, EGERESI Sándor Topolyáról, HALLGATÓ Sándor Kishegyesről, BAKOS Sándor Adáról, JAKAB Tibor Óbecséről, ÓNÓDI Ibolyka Csókáról, ifj. dr. KORHECZ Tamás és dr. TÓTH Tivadar Szabadkáról.
A kampányzáró rendezvény végén a szípadon állók és a közönség az Óbecsei Schola Cantorum tagjaival együtt énekelte el nemzeti himnuszunkat.
Szabó Attila fotói

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..