home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A végletek faluja
Tóth Tibor
2021.01.18.
LXXVI. évf. 2. szám
A végletek faluja

A legtöbb településen az elmúlt év nem a fejlesztésekről szólt, hiszen a koronavírus terjedése alaposan áthúzta mindenki számításait. A világjárvány miatt Királyhalmon, ezen a határ menti településen is elég kilátástalanul indult a 2020. év, a későbbiekben azonban változott a helyzet, és történtek kisebb-nagyobb beruházások.

— A karantén időszaka alatt elkészült a határátkelőtől a Buki hídig vezető, 5 km hosszú kerékpárút, mely az Opti-Bike (a határszakasz forgalmának optimalizálása — kerékpárutak tervezése és építése) projektum keretében, az Interreg—IPA Magyarország—Szerbia határon átnyúló együttműködési program által valósult meg. Az esővíz elvezetésében problémákat is okozott a kerékpárút, az út mellett ugyanis több helyen megállt a víz. Az árkokat néhány helyen be kellett temetni, és bizony hiányoztak. Az év folyamán ezeket a gondokat majdnem teljesen kiküszöböltük. Egyes helyeken át kellett vágni az aszfaltot, és a másik oldalon levezetni a vizet, máshol gyűrűk lehelyezésével oldottuk meg, néhol a vizet másik irányba tereltük. A megoldás még néhány ponton várat magára, de hiszem, hogy az idén ott is elvégezhetőek lesznek a szükséges munkálatok. A kerékpárutat sokan használják, de még többen vennék igénybe, ha a helyzet rendeződésével megindulhatna a kerékpáros-forgalom a határon át. A faluban a gépjárműforgalom megsokszorozódott, a kerékpárútnak köszönhetően azonban gyermekeink biztonságosabban közlekedhetnek. A kerékpárút egy helyen áttér a főút egyik oldaláról a másikra, oda a közelmúltban két fekvőrendőrt helyeztünk le, mely a hosszú, egyenes szakaszon lelassítja a gépjárművezetőket — mondta Katona Róbert, Királyhalom Helyi Közösségének tanácselnöke.


Katona Róbert

Az esővíz-elvezető csatornahálózat tisztítása egész évben tartott a településen. Először a fő elvezetőket tisztították meg, majd a kisebb utcákban található másodlagos árkokat is kitakarították. A falut átszelő főút, a Belgrádi út meglehetősen rossz állapotban van, több pontján a folton is folt található. Ez már nem megoldás, ezért a falu vezetősége szeretné, ha a 4 km-es útszakaszra új aszfaltréteg kerülne, ehhez azonban az illetékeseknek a teljes szakaszt regionális úttá kellene nyilvánítaniuk. Az ivóvízhálózat bővítésére is nagy szükség lenne, erre vonatkozóan visszafogott ígéreteket kaptak a település vezetői.


A Belgrádi útra fekvőrendőr került

— Ivóvízhálózatunk a ’80-as években épült, azóta nem történt bővítés. Jelenleg a falu lakosságának 33%-a tud a hálózatra kapcsolódni. Királyhalom a végletek faluja. Szárazság esetén a víz szintje nagyon leesik a kutakban, a sok csapadék alkalmával pedig árvízről beszélhetünk. A hálózat bővítéséhez a királyhalmi vízgyár kapacitásának növelésére lenne szükség, ez új kutak fúrásából és a szűrőrendszer bővítéséből állna. A néhány éve átadott szűrőrendszernek köszönhetően az ivóvízben már nem mutatható ki az arzén. Bízom benne, hogy a bővítés néhány éven belül megtörténhet — mondta Katona Róbert, hozzátéve, hogy a falu területén új hirdetőtáblákat, padokat és szemeteskosarakat helyeztek ki, emellett a helyi közösség épületén a tetőszerkezetet is megjavították. Jelenleg három utca aszfaltozásával kapcsolatban készül a tervdokumentáció, ezek pedig az Edvard Kardelj, a Rigó és a Móra Ferenc utcák. A tervek közé még a helyiek körében Tito-parkként ismert zöldterület rendezése tartozik. Két asztalt és négy padot már kihelyeztek, a továbbiakban játszótér létesítése és parkolós pihenőhely — melyet a határra igyekvők és az onnan érkezők is igénybe vehetnének — kialakítása szerepel az elképzelések között.

A királyhalmiak remélik, hogy az idén, a közbeszerzési pályázat kiírása után, a Szabadka—Szeged vasútvonalon megkezdődnek a munkálatok. A vonat a településen is megállna, és az igencsak rossz állapotban lévő vasútállomás épülete is fel lenne újítva.


Királyhalom központja

A civil szervezetek közül a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a cserkészek a legaktívabbak, egyik is, másik is a járványhelyzethez igazodva próbált dolgozni a mögöttünk lévő évben. Királyhalom két legnagyobb rendezvénye a májusi falunap és az augusztusi szamárverseny, tavaly azonban egyiket sem szervezhették meg. Emellett a Homokszem Egyesület nyári gyermektábora is elmaradt. A négy vasárnapot felölelő adventi gyertyagyújtás azonban megvalósult, a művelődési műsor mellett a falu karácsonyfáját is feldíszítették.

— Munkánkra alaposan rányomta bélyegét a járvány — kapcsolódott be a beszélgetésbe Pécs Blanka, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. — Becsületesen készültünk, és amíg lehetett, próbákat tartottunk, néhány eseménynek pedig otthont is adtunk. Felléptünk volna a nemzeti összetartozás napján, oktatóinknak köszönhetően jól felkészültünk, ám a vihar keresztülhúzta számításainkat. Október elején az intézkedések szigorú betartásával megvalósult a néptánctalálkozó, melyen bemutattuk a tanultakat, és felavattuk a Csoóri Sándor Alapnál nyert népviseleteket is. A novemberi kórustalálkozót és a Libanapot nem tarthattuk meg, a karácsonyi műsorunkat — melyben minden szakcsoportunk fellépett — pedig rögzítettük, és feltöltöttük a legismertebb videómegosztó portálra. Irodalmi szakcsoportunkkal részt vettünk a Himnusz és Szózat szavalóversenyen, valamint az adventi gyertyagyújtáson is verset mondtunk, énekeltünk — sorolta az elnök.


Pécs Blanka

Az egyesület tagjai megérdemelt pihenőjüket töltik, de hamarosan újra megkezdődnek a próbák. Reméljük, hogy 2021-ben a járvány mérséklődik, és a néptáncosok, a modern táncosok, az énekkar tagjai és a szavalók mihamarabb újra színpadra állhatnak.

A település vezetője, mindannyiunkkal együtt, abban bízik, hogy sokkal szebb és eredményesebb év elé nézünk, amikor is már nem a járványhelyzet tölti ki és határozza meg a mindennapjainkat.


A közkedvelt par

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..