home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A védőoltást a tüdőbetegségben szenvedők is felvehetik
Zséli Ágnes
2021.03.23.
LXXVI. évf. 10. szám
A védőoltást a tüdőbetegségben szenvedők is felvehetik

Az elmúlt egy évben a szakemberek számos jellemzőjét kutatták ki a koronavírusnak, mindmáig azonban sok a megválaszolatlan kérdés. A szerbiai lakosok többsége él a védőoltás felvételének lehetőségével, ami a szakemberek véleménye szerint az egyetlen kiút a jelenlegi járványhelyzetből.

A vírus legagresszívebben a tüdőt támadja, ami sok esetben a szövődmények következményeként a beteg halálát okozhatja.

— A koronavírus többféle elváltozást idéz elő a tüdőn. Általában perifériás, illetve a tüdő szélén, a szövetben kialakuló gyulladások jelentkezhetnek. Mindez korlátozza a véredényekből való oxigén átvételét, emellett a szén-dioxid kibocsátását is, és ezzel limitálja a tüdő funkcióját — magyarázta a törökbecsei dr. Kovács László tüdőspecialista. — Ezek mellett a tüdőn jelentősebb árnyékok is jelentkezhetnek, tehát fél vagy akár egész lebenyt is érinthet a kór, jellemzőbbek az apróbb foltocskák, melyek a tüdő nagy részét elfoglalhatják. Ezenkívül felléphetnek még tüdőhártya-gyulladással kísért tünetek is. Nagyon nagy gondot okoz az, amikor a vírus az apró véredények, kapillárisok belső részét rongálja meg, ez mikrotrombózist, rögöket képez, és ezzel is nehezedik a sejtek oxigénnel való ellátása.


Dr. Kovács László

Dr. Kovács László praxisában arra is volt példa, hogy a betegségből kilábaló koronavírusos páciens tüdeje pókhálóra hasonlított.

— Ilyenkor jelentősebb szövődményről beszélhetünk, hiszen ebben az esetben a beteg már korábban krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedett, ami a COVID miatt súlyos következményekkel járhat.

Arra a kérdésünkre, hogy a betegség után mennyi idő szükséges a tüdő teljes regenerálódásához, dr. Kovács a következőket mondta:

— Ez individuális, hiszen biológiailag minden szervezet másként reagál. Én eddig azt tapasztaltam, hogy a tüdő teljes felépüléséhez több hónapra van szükség. A regenerálódáshoz elengedhetetlen az egészséges életmód, a tiszta, dúsabb oxigénszintű levegőn történő séta és nem utolsósorban az egészséges étkezés. Ami még nagyon fontos, hogy a tüdőt néhány hónapon át nem szabad túlságosan terhelni. Az egészséges kapacitáshoz való visszatérési folyamatot a szervezet diktálja majd. A sportolóknak is különösen oda kell figyelniük, hiszen volt rá példa, hogy a betegség után gőzerővel kezdtek edzeni, aminek következtében visszatért a koronabetegség, hiszen a szervezetben megbújt vírus oly mértékben aktiválódott, hogy a megerőltetés következményeként a kardiovaszkuláris szerveket is rongálta.

A specialista a védőoltást a tüdőbetegségben szenvedőknek is melegen ajánlja, hiszen a már meglévő betegség nagyobb kockázattal jár, mint a vakcina felvétele. Dr. Kovács azt is kiemelte, hogy a koronavírus olyannyira agresszív, hogy szinte minden szervet megtámadhat, a tüdőt, szívet, véredényrendszert, vesét, központi idegrendszert, periférikus idegszálakat, ízületeket.

Vannak azonban olyanok is, akiknek a szakemberek nem ajánlják a védőoltást. Ide a tizennyolc éven aluli gyerekek, a várandós nők — ezzel kapcsolatosan mindmáig nincs megbízható vizsgálati eredmény —, a terápia alatt álló daganatos betegek és mindazok tartoznak, akiknek valamilyen gyulladásuk van. Kockázatos az allergiások számára is, ilyenkor szakorvosnak kell döntenie, hogy a páciens felveheti-e a vakcinát. Az imént említett eseteknél a szervezet immunrendszere már le van gyengülve, s az oltószer az alapbetegségre is kihat, így a szervezet immunfelelete gyengébb lesz — vélekedik a szakorvos.

Igaz, hogy a járvánnyal kapcsolatban még sok kutatásra van szükség, a szakorvos azonban végszóként arra figyelmeztet, hogy továbbra is elengedhetetlen a védőmaszk viselése. Az előírt egészségügyi szabályokat mindenkinek be kell tartania, azoknak is, akik már a védőoltás második dózisát is felvették. 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..