home 2024. szeptember 27., Adalbert napja
Online előfizetés
A várost a benne lakók töltik meg élettel, lélekkel
Tóth Lívia
2024.09.11.
LXXIX. évf. 37. szám
A várost a benne lakók töltik meg élettel, lélekkel

1697. szeptember 11-én zajlott le a győzedelmes zentai csata, ami jelentős változásokat hozott Európa történelmében. Ennek emlékére Zenta ezen a dátumon ünnepeli a város napját. A hagyományokhoz híven, a Tisza-parti emlékhelyen a 327. évfordulón is megkongatták az emlékharangot, majd a vendégek, az önkormányzat tagjai, a testvértelepülések, a helyi pártok és civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a zentai csata emlékművénél.

A községi képviselő-testület városnapi díszülésének kezdetén a szerb és a magyar himnuszt a Musica Tisiana énekkar adta elő, az ülést pedig Veselin Petrović és Juhász Attila, a képviselő-testület elnöke és alelnöke nyitotta meg és vezette le. 

Az alkalmi művelődési műsorban közreműködött a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ Đeram kórusa, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Bodor Anikó Hagyományápoló Egyesület Szikra énekcsoportja, valamint citerán játszott Vörös Bence.

— Ezen a napon ünnepeljük városunkat, amely dicső múltjával, sokarcú jelenével és reményteljes jövőjével az otthont jelenti számunkra. Az otthont, amelyhez megannyi szállal kötődünk valamennyien, akik itt születtünk, és itt éljük az olykor derűs és könnyed, olykor borús és nehézségekkel teli mindennapjainkat. Ezek a szálak, fonódjanak akár selyem-, kender- vagy fémszálakból, akár bármi másból, mindannyiunkat összekötnek, sőt nemcsak összekötnek, hanem közösséggé is kovácsolnak bennünket. Olyan közösséggé, melynek tagjai szeretettel, tisztelettel és megbecsüléssel viseltetnek egymás és a városuk iránt. Hiszen a város nemcsak kövekből áll, hanem mindabból, amit az emberek a lelkükben hordoznak nemzedékről nemzedékre — kezdte ünnepi beszédét Burány Hajnalka polgármester asszony. Ezután így folytatta: — A várost a benne lakók töltik meg élettel, lélekkel. A gondoskodó családok, a nyugalmat és bölcsességet sugárzó idősek, akik emlékeztetnek bennünket a megbecsülendő múltra, valamint a vidám fiatalok, akik a jövőt jelentik. Mi, zentaiak, különösen büszkék vagyunk nemcsak zentaiságunkra, hanem magára a városunkra is, a különleges hangulatú Tisza-parti sétányra, épített örökségünkre, a városházára, a tűzoltólaktanyára, templomainkra, emlékműveinkre és köztéri szobrainkra, művelődési, oktatási intézményeinkre, szellemi értékeinkre, valamint magukra az emberekre is.

Burány Hajnalka rámutatott arra, hogy kiüresedő, értékvesztett világunkban egyre nehezebb feladat felismerni és felismertetni valódi értékeinket, megélni és éltetni hagyományainkat, magasba emelni és magasban tartani kultúránkat.

— Városunk határtalan szeretete mellett éppen a fejlődés igénye és a tenni akarás vágya határozza meg annak a megújult csapatnak a törekvéseit, melynek tagjaival néhány hónappal ezelőtt, városunk lakosságának bizalmát élvezve, határozott elképzelésekkel, fiatalos lendülettel és óriási erőbevetéssel kezdtük meg a munkát a közösen megfogalmazott célok megvalósításáért. A mennyiség és a siker mulandó. Ami fontos, az a közösséghez tartozás, az önzetlenség és az összetartozás érzése. Éppen ezért abban bízom, hogy a mai nap, amikor ünnepelni gyűltünk össze, olyan mérföldkő lehet mindannyiunk életében, melynek hatására tudatosodik bennünk, hogy legyünk bármennyire is különbözőek, gondoljunk bármennyire is mást bizonyos dolgokról, azok az értékek, melyeket magunkban hordozunk, és amelyek összekötnek bennünket, hozzásegíthetnek minket ahhoz, hogy felismerjük és előtérbe helyezzük a közös pontokat — hallottuk a polgármester asszonytól, aki szerint összefogással, akarattal, alázatos munkával és szerénységgel kell tovább építeni Zentát, ahol mindenki megtalálhatja a jövőjét.

A díszülés végén átadták a város legrangosabb elismeréseit. Zenta Község Képviselő-testülete Pro Urbe életműdíjjal ismerte el Anđelija Vučurević nyugalmazott okleveles biológus hosszú éveken át tartó sikeres és kimagasló pedagógusi pályafutását. Tari László helytörténész, aki a több évtizedes pályafutása során számos kiadvány létrehozásában vett részt szerzőként, társszerzőként vagy szerkesztőként, Zentához kapcsolódó kiállításokat állított össze, és meghatározó szerepet tölt be a város múltjának feltárásában, Pro Urbe díjban részesült. Az idei Juventus Pro Urbe díjas, Kormányos Gergő a Grazi Zeneművészeti és Előadó-művészeti Egyetem jazzszaxofon szakán szerezte meg alapfokú zenei diplomáját, jelenleg pedig Miamiban tartózkodik és tanul. Tehetségére igen korán felfigyeltek a világ számos pontján. Az elismerést édesapja, Kormányos Róbert vette át. Polgármesteri köszönőlevelet kapott a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Zentai Önkéntes Tűzoltó Testület és a megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő Zentai Birkózóklub. Az oklevelet a két elnöknek, Vasas Balázsnak és Pék Zoltánnak adták át.

A kitüntetettek nevében köszönetet mondó Tari László hangsúlyozta, a legszívhezszólóbb, a legkedvesebb és a legértékesebb elismerés az, amit az ember a saját közösségétől, a szülővárosától kap.

— Bizonyára nemcsak a magam, hanem az itt jelen lévő díjazott társaim nevében is mondhatom, hogy ezzel nem tettünk pontot a munkánk végére, és a közösségünk továbbra is számíthat ránk.

Zenta város ünnepi programsorozata a helyi gimnázium előcsarnokában Szeli István akadémikus mellszobrának a koszorúzásával és a Kis Szent Teréz-templomban megtartott hálaadó szentmisével fejeződött be.  

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..