home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A városi múzeum különleges lakói
Zséli Ágnes
2021.01.24.
LXXVI. évf. 3. szám
A városi múzeum különleges lakói

Mielőtt belekezdenék a történetbe, megjegyezném, hogy én is azok közé tartozom, akik az elmúlt években akár több alkalommal is ellátogattak a törökbecsei Glavaš-házba, pontosabban a bánáti település városi múzeumába, ám nem figyeltek fel az udvarban ékeskedő tujafák lakóira. Bizonyosan azért, mert az ott lévő gazdag tárlatra összpontosítottak, nem pedig a kék égboltra néztek. De miről is van szó? Mesélem.

Az 1820-as években épült impozáns objektum Vladimir Glavaš törökbecsei ügyvéd tulajdona volt, aki testamentumában az utókornak száz évre szólóan megtiltotta, hogy a házba női személy lépjen be. Az épületet felújíttatták, majd pedig a tulajdonos kívánságát teljesítve, 2009-ben, halálának századik évfordulója napján, múzeumként nyitották meg.


A múzeum archívumából

A Glavaš-ház, tárlatának köszönhetően, a bánáti település múltjának helyszíne, hiszen az odalátogatók a többi közt kétszáz éves bútorokban, régi zongorában, ügyvédi szekreterben, tűzhelyben, edényekben, a kerti szaletlis, rózsákkal övezett, festői udvarban gyönyörködhetnek. Emellett megtekinthetik a XIX. századból való kisiparosok szerszámait, a mezőgazdasági eszközöket, régi tűzoltókocsit, az itt található borbélyműhelyt és nem utolsósorban a törökbecsei származású Josif Marinković híres zeneszerző emlékszobáját.

Az elmúlt években számtalan érdeklődő érkezett ide, a legtöbbjük azonban, mint ahogyan az velem is történt, nem figyelt fel a ház különleges lakóira. A tujákon ugyanis mintegy tíz éve kora ősztől tavaszig erdei fülesbaglyok szunyókálnak. A számuk évről évre növekszik, hiszen a csendes, nyugodt élőhelyen pihenő csapathoz mind több egyed csatlakozik. Ebből adódóan Kószó János, aki tizenkét éve a törökbecsei városi múzeum gondnokaként dolgozik, a Glavaš család és a falu múltját visszaidéző, csodálatos helyen soha sincs egyedül. Még most sem, amikor a járvány miatt nem érkeznek turisták.


Koszó János

Kószó János is azok közé tartozik, akik kezdetben nem figyeltek fel a madarakra, amikor azonban az ember első ízben megcsodálja a bölcs állatokat, utána már megfigyeli, tanulmányozza őket, az életvitelüket, közösségüket. Nekem is örömmel mesélt a különleges lakókról. Elmondta, az erdei fülesbaglyok egy évtizeddel ezelőtt költöztek a Glavaš-ház udvarába, amikor a katolikus, valamint a pravoszláv templom felújítási munkálatait kezdték meg. A templomkertekben ugyanis kivágták a gesztenye- és a hársfákat, s ily módon az addig ott lakozó baglyok hajléktalanná váltak. Először a városi múzeum diófáin leltek otthonra, majd pedig a tujákra költöztek át.


Fülesbagoly a tuján

— Tavaly hetvennyolc egyedet számláltunk meg — meséli a gondnok —, de azóta bizonyosan többen vannak. Az erdei fülesbagoly kedvelt élőhelye a mozaikosan, erdővel és szántókkal, valamint kaszálókkal, legelőkkel tarkított vidék, mely a mi környékünk jellemzője. Ezek a madarak éjjel vadásznak, nappal pedig az örökzöldön ülnek, csendben, nyugodtan, szinte észrevétlenül. Olyan ez, mintha láthatatlan köpenyt öltenének magukra. Rengeteget olvastam róluk, a legtöbbet mégis tapasztalatból tanultam meg. Azt is megfigyeltem, hogy egy-egy bagoly az éjjeli vadászat után ugyanarra az ágra repül vissza, sőt, a ház padlásának kakasülőjén is szeret tartózkodni, mert ott csend van, senki sem zavarja. A fák alatt szürke gombócformákat, köpeteket találok, melyekben egér- vagy néha vadgalambcsontok láthatóak, hiszen az erdei fülesbagoly a táplálékának megemésztetlen részét, a csontokat, a szőrt és a tollat, egy hosszúkás, szürkés színű köpet formájában öklendezi vissza. A baglyok hossza 30—37 cm, és mondhatom, hogy nálunk nagyobb méretű egyedek is vannak, sőt fiókák is, melyek a csöndes öregek mellett hangoskodnak. Az emberek megcsodálják a különleges lakóinkat, fényképezik őket, hiszen kellemesen meglepődnek azon, hogy itt vannak. A gyerekeket különösen érdekli a baglyok világa, számos kérdést tesznek fel, melyre választ is kapnak tőlem. Azt is elmesélem, hogy ha úgy haladunk el alattuk, hogy azt hiszik, nem vettük észre őket, nem repülnek el, csak a nagy szemükkel, illetve fejkörzéssel kísérik minden mozdulatunkat. A ricsajra azonban szinte másodpercek alatt csapatostul elrepülnek, s egy bizonyos idő elteltével, amikor a környéket újra csend uralja, visszatérnek.

János azt is megosztotta velem, hogy egy alkalommal az egyik fióka megsérült, s ő etetni, itatni, gyógyítgatni próbálta, de a madár sajnos elpusztult.

— Azt is megfigyeltem — folytatta —, hogy nyáron is maradnak baglyok, melyek a frissen nyírt fűben hűtik testüket. Ezt munka közben tapasztaltam, akkor, amikor éppen a pázsitot nyírtam, és az ágról egy bagoly esett a földre. Azt gondoltam, hogy baja történt, de kiderült, hogy csak hűsöl.

A Glavaš-ház udvarában lakó erdei fülesbaglyok a törökbecsei Idegenforgalmi Szervezet reklámanyagainak is a jelképévé váltak, ily módon is ráirányítva az emberek figyelmét arra, hogy a városi múzeum nemcsak a múltból, de a jelenből is üzen mindannyiunknak. Mégpedig azt, hogy a gazdag természeti kincseket is óvnunk, vigyáznunk kell.

Azóta többször jártam a városi múzeumban, és elmondhatom, hogy az erdei fülesbaglyokat nem tévesztem szem elől, sőt, örülök, hogy a különös esetnek köszönhetően betekinthettem ennek a madárfajnak a világába. Remélem, hogy a történet több olvasó lelkét is megérintette, esetleg olyannyira, hogy kedvet kapott ahhoz, hogy ellátogasson a bánáti településre, és megcsodálja az erdei fülesbaglyok társaságát. Higgyék el, nem bánják meg!

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..