home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A városi képviselő-testület elnöke meglátogatta a szabadkai Ivan Sarić Repülőklubot
2020.10.07.
LXXV. évf. 41. szám
A városi képviselő-testület elnöke meglátogatta a szabadkai Ivan Sarić Repülőklubot

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, 2020. október 7-én eleget tett a szabadkai Ivan Sarić Repülőklub meghívásának, hogy megtekintse a repülőteret és így jobban megismerhesse a klubot és a repülőtér működését.

Az Ivan Sarić Repülőklub tagja a Szerbiai Repülős Szövetségnek, a Vajdasági Repülős Szövetségnek és a Szabadkai Sportszövetségnek. Fejlődését az elmúlt néhány év alatt a fiatal tagok számának, valamint a légi járművek és a sportfelszerelés számának növekedése bizonyítja. A klub, a rendelkezésére álló felszereléssel évente átlagosan hat repülőpilótát képez ki, több mint 50 ejtőernyőst, mintegy három vitorlázórepülőst, de nagy az érdeklődés a motoros sárkány és a siklóernyő pilóták képzése iránt is. Éves szinten 1000 óra körül van a repülések száma, 1000-et meghaladó az ejtőernyős ugrások száma, 200 óra a vitorlázó repülés, 100 óra az ultrakönnyű repülőgépeken tett repülések száma és 300 a siklóernyős repüléseké.

A repülőklub tagjai három hónapos időtartamra Szabadkai Repülőtér néven ideiglenes határátkelőt nyitottak, amely nemzetközi repülésekre adott lehetőséget Szabadkán, és komoly szándékuk, hogy  versenyeket szervezzenek és versenyeken vegyenek részt, és minél jobb versenyeredményeket érjenek el. A klub az idén házigazdája volt az országos precíziós repülés bajnokságnak, amelyen harmadik helyezést ért el.

Az Ivan Sarić nevét viselő repülőklub a szabadkai Ivan Sarić első légibemutatójának 110. évfordulójára készül. Ivan Sarić, amikor Párizsból visszajött Szabadkára, elhatározta, hogy saját repülőt készít, amellyel 1910. október 16-án repült először a nyilvánosság előtt, a szabadkai lóversenypályán.  A Sarić 1 nevet viselő saját készítésű repülővel jelentős újítást vezetett be, amelyet a mai napig alkalmaz a repüléstechnika.

Az évforduló megünneplése is a további fejlődés iránti törekvésekre utal, többek között a repülőtér egészségügyi célú használatra bocsátása, a Szabadka és Palics feletti panoráma repülés vagy az ejtőernyős tandemugrás lehetőségeire. 

A Repülőklub terveivel és eredményeivel való megismerkedést követően, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a repülőtér jelentőségét hangsúlyozta Szabadka város számára, hiszen további fejlesztése a könnyebb és gyorsabb utazás lehetőségével alapját képezné a szabadkai idegenforgalom fejlesztésének. A beszélgetés során megállapítást nyert, hogy együttműködéssel és a klub fejlesztése iránti további erőfeszítésekkel a repülőtér működése magasabb szintre emelhető, mind a turizmus, mind pedig a hazai és a külföldi vállalkozók szolgálatában, mert légi járművekkel, közvetlen járatokkal gyorsabbá teszi a külföldre utazást.

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke hangsúlyozta, hogy a Repülőklub rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, melyek révén megvalósíthatja az általános célú repülésre szolgáló repülők szervízének megnyitására, valamint a repülőtérnek az éjszakai repüléshez szükséges eszközökkel való felszerelésére vonatkozó engedély megszerzésével kapcsolatos terveit és projektjeit, ezt követően ugyanis a szabadkai repülőtér igény szerint a nap 24 órájában működhetne, és az összes légi sport legnagyobb központja lehetne.  

Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..