home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A város ellenzi a Szabadkai Rádió magánosítását
VARJÚ Sára
2013.03.27.
LXVIII. évf. 13. szám

A városi képviselő-testület kilencedik ülésén összesen 34 napirendi pontot fogadtak el a képviselők, de szinte egyet sem szavaztak meg vita nélkül.

A külső könyvvizsgáló alkalmazásáról szóló rendelet meghozatala kapcsán Ilija Maravić, a Szerb Haladó Párt képviselője figyelmeztetett, hogy az önkormányzat emberei még mindig nem készítették el a 2011-re vonatkozó revizori jelentésben feltárt hiányosságok kiiktatásáról szóló beszámolót. A rent végül egy ellenszavazattal, 50 támogató és 6 tartózkodó vokssal fogadták el a képviselők.

Nézeteltéréseket váltott ki a koalíciós partnerek között a Palicsi Állatkert igazgatójának kinevezése. Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője ugyanis felszólalásában rámutatott, hogy a vállalat élére kinevezett igazgatónak szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie, Bogdan Laban viszont, akit a Demokrata Párt képviselői javasoltak, nem mondhat el magáról ilyesmit. Stevan Bakić, a Szerb Demokrata Párt képviselője hangsúlyozta: a VMSZ képviselőinek dönteniük kell arról, hogy koalíciós partnerként vagy ellenzékiként szeretnének-e politizálni. Maglai erre reagálva kijelentette, hogy Bakić ezzel csak megerősítette őt és képviselőtársait abban a meggyőződésükben, hogy ne támogassák a javaslatot. A kinevezésre 39 képviselő szavazott, 21-en tartózkodtak, egy képviselő pedig ellenezte.

A Palicsi Állatkert munkatervével kapcsolatban László Gyula megjegyezte: az igazgatóváltást követően a Szerb Demokrata Párt pártemberekkel tölti majd meg a vállalatot. Erre reagálva Petar Savić, az állatkert igazgatóhelyettese elmondta, hogy a pénzügyi keret bővítése nem az alkalmazottak számának növelésére és a kiadásokra vonatkozik, hanem a belépőjegyek és az oktatási programok által szeretne a vállalat profitot megvalósítani. A Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatervéről is vita alakult ki. Maglai Jenő javasolta az intézmény felülvizsgálását, működésére ugyanis Szabadka különíti el a legtöbb pénzt, jóllehet Szabadkán kívül még nyolc községet felölel az intézmény. Felmentették tisztségéből Milutin Blažićot, Szabadka Város Szociális Központjának igazgatóját, helyére Dijana Prčićet nevezték ki, a Városi Múzeum igazgatóját is kinevezték az eddigi igazgató, Hulló István magiszter személyében. A képviselők rent hoztak a városi Ifjúsági Iroda megnyitásáról is, melynek koordinátora Dejana Bibić lett.

A vkt utolsó napirendi pontja a Szabadkai Rádió magánosítása elleni tiltakozása volt. Buckó György, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője szerint két okból is támogatni kell a magánosítást ellenző határozatot: egyrészt azért, mert nincsenek jó tapasztalatok a privatizációs eljárásokkal kapcsolatban, másrészt pedig, mert ezzel megszűnne a kisebbség nyelvén folyó tájékoztatás. Ivan Ušumović, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének képviselője hangsúlyozta: a Szabadkai Rádió az egyetlen olyan elektronikus sajtó, amely napi rendszerességgel sugároz horvát nyelvű műsorokat, és megszűnése alkotmányellenes lenne. Mirko Bajić, az Észak-bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője javasolta, hogy a városban működő négy nemzeti tanácsnak összefogva kell egy tájékoztatási intézményt létrehoznia, s az alapítói joggal a tanácsok rendelkeznének. Arra kérte a jogászokat, vizsgálják meg az alapítói jogok átvételének lehetőségét. A záróhatározatot ellenszavazat nélkül 42 támogató és 5 tartózkodó szavazattal fogadták el.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..