home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A válogatott kapujában
Tóth Tibor
2015.04.15.
LXX. évf. 15. szám
A válogatott kapujában

Néhány éve beszélgettünk először az akkor 11 éves Bognár Bencével, a Spartacus asztaliteniszezőjével. Eleinte úszással foglalkozott, majd 2009-ben kezdett asztaliteniszezni. Óriási munkabírás, hatalmas győzni akarás jellemzi, a vesztett helyzetekből rendszerint győztesként kerül ki. Első versenyén, egy Szabadka szintű bajnokságon bronzérmes lett.

Azóta számtalan tornagyőzelem, serleg, érem fűződik a nevéhez. 2014-ben tíz versenyen indult. Az országos bajnokságon párosban, akkori csapattársával, Nikša Martinovićtyal bronzérmet nyert, tagja volt az országos serdülő csapatbajnok Spartacusnak (rajta kívül még Nikša Martinović és David Havedič volt a csapatban), a topolyai Fenyvesi Flóriánnal pedig csapatban megnyerték az 1500 játékos részvételével megtartott düsseldorfi versenyt.

Az idén eddig hét versenyen állt asztalhoz. A tartományi bajnokságot párosban, Fenyvesivel az oldalán megnyerte, egyéniben pedig a dobogó második fokára állhatott. A legújabb sikert Nišben, a serdülő-országosbajnokságon érte el, a csendes természetű, a sportághoz végtelen szorgalommal és alázattal viszonyuló szabadkai fiú. Az ország legjobb száz versenyzőjének részvételével megtartott bajnokságon egyéniben második lett, Fenyvesivel párosban pedig aranyérmet szerzett, és ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta. A döntőbe vezető úton az első akadályt a belgrádi STAK versenyzője, Aleksandar Veljković gördítette elé, akit Bence könnyedén, 3 : 0-ra legyőzött. A legjobb tizenhatban a szendrői Nemanja Cvetkovićnál 3 : 1 arányban bizonyult jobbnak, majd jöhetett páros partnere, Fenyvesi Flórián. A topolyai fiút egy nagyon szoros mérkőzésen 3 : 1-re verte, majd az elődöntőben az első kiemelt Matija Jovičićet (STAK) ugyancsak 3 : 1-es arányú győzelemmel búcsúztatta. A döntőben a Moszkvában élő Dimitrije Levajacot az első játszmában még megszorította a szabadkai fiú, a második és a harmadik játszmában azonban kiütköztek rajta a fáradtság jelei, és 3 : 0-ás vereséget szenvedett.

— A verseny előtt a bajnokság negyedik kiemeltjeként a harmadik hely megszerzését tűztem ki célul. Az elődöntőben sokan meglepődtek rajta, hogy legyőztem az első kiemelt és legesélyesebbnek számító Jovičićet, a döntőben azonban nem sikerült nyernem Levajac ellen, aki teljesen ismeretlennek számított, hiszen korábban még sosem találkoztam vele. Nem vagyok csalódott, hiszen ezzel az ezüstéremmel az eddigi legnagyobb sikeremet arattam — mondta Bognár Bence.
 

Párosban a Bognár—Fenyvesi-kettős a negyeddöntőben a Benkő—Filipović- (bácsföldvári Vojvodina/Vranje) duót verte, az elődöntőben a temerini Tepić—Tomić-páros sem tudta megállítani, a döntőben pedig a belgrádi Jovičić—Marinković-kettőst is legyőzte a szabadkai-topolyai duó.

Az egyéni versenyeket illetően másfél hónapos szünet következik, majd Újvidék Nagydíja és a Topolyán megrendezendő serdülő TOP 12 lesz soron. E két verseny után eldől, kik kerülnek be a válogatottba és vehetnek részt a Balkán-bajnokságon, majd a pozsonyi, korosztályos Európa-bajnokságon. Bence jelenleg 767 ponttal harmadik az országos ranglistán, és nagy esélye van rá, hogy pályafutása során először tagja legyen a szerbiai válogatottnak.

Az egyéni versenyeken kívül az országos csapatbajnokságban is szerepel a Kanizsa színeiben. A Tisza-parti együttes tizenhat forduló után a II. liga északi csoportjának 8. helyén áll, Bence pedig tizenkét győzelemnél jár.

— Ez az első évem a Kanizsa csapatában. Szabadkán edzek, Magyarkanizsára járok mérkőzésekre, és jól érzem magam az új csapatomban. Az első helyért a bácsföldvári Vojvodina és az uzdini Unirea küzd meg, mi a bajnokság rajtja előtt a bennmaradást tűztük ki célul, és sikerült is elérnünk — mondta Bence.

A Majsai Úti Általános Iskola nyolcadik osztályába járó sportoló a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban folytatja tanulmányait, a játékosi pályafutását pedig a távolabbi jövőben, az egyik legerősebb bajnokságban, a Bundesligában képzeli el.

Bence fejlődését az edzőin (Mirko Gavrilovićon, Branko Brstinán, Saghmeister Antalon) kívül figyelemmel kísérik a szülei, Beáta és Károly is.

— Az országos bajnokságon szinte teljesen elveszítettem a hangom, a hangszálaim teljesen kikészültek — mondta Károly. — Fenyvesivel hatalmas mérkőzést vívtak, az első két játszmát Bence nyerte, majd Fenyvesi szépített, de a negyedik szett után Bence került ki győztesként. A döntőben Levajac pihentebb volt, hiszen ő párosban már a legjobb harminckettő között búcsúzott, és ilyenkor ez is sokat számít. Az országos bajnokság előtt Bence egy romániai tornán szerepelt, ahol többek között a román ranglista második helyezettjét, Opreát is legyőzte. Nikolaj Lupulescu, a korábbi neves játékos, Ilie Lupulescu testvére kedvezően vélekedett Bencéről. Állítása szerint, aki a román játékosokkal kiegyenlített mérkőzéseket játszik, abból lehet valami. Bence mentálisan nagyon erős, gyakran már elveszítettnek látszó mérkőzéseket fordít a maga javára. A fonák pörgetése az egyik legjobb az országban. A legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az országos bajnokságon a döntőig jut. A sokéves munka gyümölcse kezd beérni, lassan, lépcsőzetesen, de biztosan haladunk előre. Szeretném, ha még serdülőként bekerülne a szerbiai válogatottba. Jövőre elsőéves junior lesz, akkor nehezebb dolga lesz, mert néhány évvel idősebbek ellen kell játszania. Ez azonban nem szegi kedvét, hiszen azt mondta, hogy ott is az első ötben szeretne lenni.

Elszántság, szorgalom, a munka és az asztalitenisz iránti alázat, világosan megfogalmazott célok jellemzik a fiatal sportolót. Ilyenkor, ahogyan Bence példája is mutatja, a siker sem maradhat el.


Szalai Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..